Laatste stadsderby van dit seizoen

Gepubliceerd op
01 mei 2024

Het einde van de competitie komt in zicht. En nergens in 1J is er al  een beslissing gevallen. Beide iedere ploeg speelt nog ergens voor. De spanning stijgt daardoor voor veel teams. De verschillen onder- en bovenin blijven klein. En ook al lijkt Oranje Nassau uitgeschakeld voor het kampioenschap, heeft de selectie nog zeker iets om voor te spelen. Daarom zijn de komende wedstrijden voor het team van Heerljin belangrijk, te beginnen komende zaterdag tegen Velocitas 1897. 

Door Siemon Aikema

Velocitas 1897 heeft nog kansen om de nacompetitie te bereiken. Maar daarvoor zijn ze wel afhankelijk van anderen. In de tweede periode gaan HZVV en WVV aan de leiding met respectievelijk vijf en twee punten meer dan onze tegenstander van zaterdag. Er is ook nog een derde periode, die is voor het hooggeplaatste team, dat nog niet is geplaatst voor de nacompetitie. Daarom is de vierde plek in de eindrangschikking ook belangrijk. DZOH heeft die plek momenteel in handen, maar de voorsprong op Winsum en Velocitas 1897 is slechts drie punten. Ook SVBO heeft nog een kans, ze hebben een punt minder, maar wel een wedstrijd meer gespeeld. Voor Velocitas zaterdag dus een belangrijk duel om mee te blijven doen om de twee resterende nacompetitieplekken. Het team van vertrekkend trainer Simon Cageling zal dan ook alles op alles zetten om het derde onderlinge duel tussen beide stadse ploegen winnend af te sluiten. Aan het begin van de competitie lukte dat op Coendersborg niet, ook de thuiswedstrijd tegen ON werd verloren. Maar in beide duels was er zeker geen sprake van dat Oranje Nassau de overwinning makkelijk over de streep trok. Erwin Heerljin noemde al eerder Velo een goed voetballend team. Het kan voor de Groen Witten wel eens een mooi middag worden.

Wie zou denken, dat er niets meer op het spel staat voor Oranje Nassau, heeft het mis. Ik schreef in de inleiding al, dat Oranje Nassau nog wel iets heeft om voor te spelen. Stiekem wordt gehoopt op misstappen van HZVV, al verwacht ik niet direct dat dit zal gebeuren. Al weet je het in deze competitie nooit. Trainer Erwin Heerlijn heeft in ieder geval de moed nog niet helemaal opgegeven, maar daar later meer over. Verder blijft ON nog in de strijd om de tweede plek. Die is belangrijk, omdat de hoogstgeplaatste periodekampioen in de eerste ronde van de nacompetitie is vrijgeloot. Kans om aan het eind nog even op adem te komen. En daarnaast de kans om de tegenstander in de tweede ronde n.a.v. hun wedstrijd in de eerste ronde te analyseren. Verder denk ik, dat Oranje Nassau zich wel wil revancheren van de nederlaag tegen Winsum en zeker ook van de laatste nederlaag tegen DZOH. Dus ”alle hens aan dek”, zou ik zeggen. De selectie heeft het twee keer laten zitten, dus zal er nu moeten worden gevochten voor een beter resultaat.

De blik van de trainer

Erwin Heerlijn zei over de laatste wedstrijd dat je na zo’n wedstrijd direct wel door wil voetballen. ‘Het mag duidelijk zijn dat er op die dag van alles mis ging waarin wij als team het niet goed genoeg hebben gedaan.’ Je komt met 2-0 achter en dan neemt de trainer het risico om met drie verdedigers  te gaan spelen. Volgens Erwin drukte ON in de eerste fase na de rust ook terug en kreeg de ploeg ook wat kansjes. ‘Als je dan de aansluitingstreffer niet maakt kun je via een counter de derde om je oren krijgen en dan is het ook klaar.’ Doordat de laatste wedstrijden Oranje Nassau niet goed genoeg presteerde staat de ploeg volgens de trainer nu waar ze staan. ‘We gaan nu proberen vier wedstrijden te winnen, en dan zien we wel waar we dan staan. Eén misser van HZVV en het is weer spannend. Hoopt doet leven dus we gaan er gewoon voor.’  Zaterdag verwacht Erwin een mooie pot. Oranje Nassau heeft wel twee keer van Velo gewonnen, maar het spelbeeld had volgens hem ook kunnen kantelen. Hij vindt Velocitas een jonge, talentvolle ploeg met verzorgd voetbal. Het is volgens Erwin dan ook een ploeg waar je rekening mee moet houden. ‘Wat mij betreft is het zaterdag gewoon weer een topper. En een mooie gelegenheid voor ons om in eigen huis te laten zien dat we nog steeds goed kunnen voetballen. We moeten wel over de mentale dreun heen komen en dan is een weekje rust ook wel lekker. We gaan deze week keihard trainen om zaterdag er te staan’.

Ben je ook benieuwd hoe Oranje Nassau deze zaterdag Velocitas 1897 gaat bestrijden? Kom dan naar ons sportpark. Een derby als deze verdient een groot aantal toeschouwers. We beginnen zaterdag om 15.00 uur onder leiding van scheidsrechter Martin Wever. Zijn assistenten zijn Dimiti Abels en Johan Wesseling.

Groningen is de leiding in de strijd tegen Drenthe kwijt. Drenthe kreeg twee weken geleden vier punten en Groningen maar eentje. Groningen heeft nu 26 punten en Drenthe 27. He blijft dus spannend. Deze zaterdag zijn er twee punten te verdienen.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.