Zaterdag weer derby-dag op Coendersborg!

Gepubliceerd op
31 januari 2024

Komende zaterdag staat de tweede van de vijf stadsderby van Groningen op ons sportpark op het programma. Het is tevens de start van de tweede periode. Tegenstander is stadgenoot GVAV-Rapiditas. In september verspeelde Oranje Nassau twee punten in de eerste ontmoeting tussen deze twee clubs. Oranje Nassau zal zich ongetwijfeld willen revancheren voor dit puntverlies.

Door Siemon Aikema

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: derby’s zijn leuk voor spelers en toeschouwers. Er zit altijd wat meer druk op de ontmoetingen. Maar voor Oranje Nassau levert het niet altijd de nodige punten op. De koploper incasseerde tot nu toe in derby’s zeven verliespunten. Twee gelijke spelen tegen GVAV en GRC en een nederlaag tegen PKC ’83. Het is dus een feit, dat de thuisploeg dit seizoen nog de  nodige moeite heeft om tegen stadgenoten te winnen. Aan de andere kant moeten we daar ook niet te veel bij stil staan.

GVAV-Rapiditas is tot nu toe nog niet bezig met een succesvolle competitie. Nadat het eerste team zeven jaar lang uitkwam in de tweede klas, werd in 2022 het kampioenschap behaald. Vorig seizoen keerde de club weer terug in de eerste klas. Het resultaat was een keurige vierde plek en een periodetitel. Dit seizoen gaat het dus minder voortvarend. Het team van debuterend trainer Dennis van den Driessche staat sinds zondag op één van de degradatieplekken. De achterstand op de veilige achtste plek is niet zo groot, vijf punten, dat is nog wel te overbruggen. De club moet hiervoor dan wel de nodige punten bij elkaar sprokkelen. De eerste competitiewedstrijd van dit seizoen eindigde, zoals velen nog wel weten, in een 1-1 gelijkspel. Onze verslaggever Bert Postma noemde het in september een teleurstellende competitiestart en dan had hij het niet alleen over de uitslag, maar ook over het vertoonde spel. GVAV zal er ongetwijfeld alles aan doen om ook deze keer minstens een punt uit het vuur te slepen.

GVAV en Oranje Nassau kennen geen lange geschiedenis. Hoewel dat in vergelijking met de andere zondagclubs nog wel meevalt. Beide ploegen speelden op Coendersborg vier bekerwedstrijden, drie werden gewonnen door de thuisclub één keer was er een gelijkspel. Op Kardinge speelden de teams tot nu toe een beker- een oefen- en een competitiewedstrijd. Het resultaat? Een overwinning voor GVAV en twee gelijke spelen, waarbij na de bekerwedstrijd GVAV doorging, omdat ze de strafschoppen beter namen.

Aan Oranje Nassau de taak om het goede gevoel weer terug te krijgen. Afgezien van de eerder genoemde derby’s en de nederlaag van afgelopen zaterdag draaide het prima binnen de ploeg van Heerlijn. Afgelopen zaterdag was Oranje Nassau zeker niet de mindere. Erwin Heerlijn noemde de nederlaag een bittere pil. “Het was wel een klassieke wedstrijd waar we zo nu en dan tegenaan lopen. Een sterk verdedigende ploeg die snel was in de counter.” Volgens Erwin wist VKW op twee belangrijke momenten in de wedstrijd te scoren. We komen direct na rust terug, het leek echt de goede kant op te gaan, ook bij VKW hadden ze ook het gevoel dat ze nog zouden weggeven. Maar toen kwam die tweede gele kaart van Felipe”.  Volgens Heerlijn zouden ze bij VKW zeggen dat het een slim uitgelokte actie was, bij ON zouden ze eerder spreken van matennaaierij. “Hartstikke jammer, maar geen tijd om te treuren. Ik vond dat we best wel goed hebben gespeeld, zonder de positieve trainer te spelen, ik vond dat we best wel goede dingen hebben laten zien.” Maar volgens Erwin is het vaak moeilijk voetballen tegen dergelijke ploegen, maar dat deed de ploeg goed.

Voor de wedstrijd tegen GVAV verwacht onze trainer eenzelfde soort wedstrijd. Oranje Nassau heeft volgens hem dus wat goed te maken komende zaterdag.   “We gaan er weer tegen aan,” zo besluit de trainer. Dat er werk aan de winkel is lijkt mij ook wel duidelijk. Oranje Nassau staat nog alleen op kop, maar voelt vooral de hete adem van de achtervolgers WVV en HZVV. De strijd is nog lang niet gestreden, maar Oranje Nassau heeft voorlopig alles nog in eigen hand. Ik blijf positief, zowel voor a.s. zaterdag als voor het vervolg. Er zijn volop kansen, maar we moeten ook realistisch blijven. De competitie is nog lang, en de verschillen tussen de ploegen in deze klasse zijn niet altijd even groot. Maar ik blijf het herhalen, Oranje Nassau heeft voldoende kwaliteit om zaterdag te winnen. Maar dan moet het niet tegenzitten zoals bijvoorbeeld afgelopen zaterdag.

Scheidsrechter Bert Agricola is zaterdag de leidsman van dienst. Zijn assistenten zijn Kars Bultema en Willem Renkema. Zoals gewoonlijk begint deze wedstrijd om 15.00 uur.

In de strijd tussen Drenthe en Groningen namen de Drenten weer een voorsprong door twee onderlinge duels te winnen. Drenthe leidt nu weer met 15-13. Komend weekend zijn er maar liefst vijf onderlinge ontmoetingen. Volop kans dus om iets aan de stand te veranderen.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.