Zaterdag de derby van Groningen tussen PKC en Oranje Nassau

Gepubliceerd op
05 april 2023

De ploegen die zaterdag op sportpark De Kring tegen elkaar spelen hebben enige overeenkomsten. Bijvoorbeeld hun oranje shirts. En spelers van de ploegen die ook bij de tegenstander hebben gespeeld. En beide ploegen hebben onlangs van degradatiekandidaat ’t Fean ’58 verloren. Waarbij ze ook allebei toch de sterkere ploeg waren. Bijzonder is ook dat dit de enige overgebleven derby is van de stad Groningen na het terugtrekken van vv Groningen.

Door Siemon Aikema

PKC ’83, dat onlangs 40 jaar bestond, kende een slecht begin van deze competitie met drie nederlagen op rij. Pas in de vierde ontmoeting, uitgerekend tegen stadgenoot Oranje Nassau, werd het eerste punt gehaald. Daarna volgden drie over winningen op rij, waardoor de ploeg langzaam uit de onderste regionen omhoog klom. Inmiddels staan ze op de zevende plek  met 26  punten uit achttien duels. Met nog zes wedstrijden  te gaan is de voorsprong op de nacompetitieplaatsen zeven punten, dus lijkt de ploeg van Vos op dit moment hun plekje is de eerste klas veilig gesteld te hebben. Wedstrijden tussen beide clubs zijn natuurlijk geen doorsnee wedstrijden. PKC wist in oktober vorig jaar een punt mee te nemen van Coendersborg. Volgens onze verslaggever deed Oranje Nassau daarmee zich zelf tekort. Maar aan de andere kant moest PKC een 1-3 voorsprong toch nog uit handen geven. Bij PKC zijn net als bij Oranje Nassau drie spelers van VVG, waaronder routinier Haaye Feenstra, tussentijds overgekomen. Het team presteert wat wisselvallig. Een klinkende overwinning op Hoogezand (1-4) werd gevolgd door een gelijkspel tegen Broekster Boys, een spectaculaire 5-6 nederlaag tegen ’t Fean ’58 en  afgelopen zaterdag een mooie overwinning op Leeuwarder Zwaluwen. (3-0).  Grote man was Kay Bootsma, die alle doelpunten scoorde. En niet zoals ik ten onrechte vermeldde Kevin Bakels. Door dit resultaat heeft PKC ’83 wat meer afstand genomen van de onderste plaatsen, ze staan nu op zeven punten van de nacompetitieplaats.

Zoals gewoonlijk ook weer iets over de statistieken. De wedstrijd van zaterdag is de vijftiende competitieontmoeting tussen beide rivalen. Daarnaast werd ook nog een keer in de beker tegen elkaar gespeeld. Dat was trouwens de eerste ontmoeting tussen beide teams in augustus 2002. ON won van toen nog tweede klasser PKC met 0-1. Van de andere veertien ontmoetingen op sportpark De Kring wonnen beide ploegen zes keer en werd er twee keer gelijk gespeeld. Vorig seizoen won PKC ruimschoots van ON (6-3, na een 2-1 stand bij rust).

Sinds Oranje Nassau bovenaan de ranglijst stond vallen de resultaten wat tegen. Een gelijkspel tegen Broekster Boys en een nederlaag tegen Fean waren niet de resultaten waarop vooraf gehoopt was. Afgelopen zaterdag had Oranje Nassau de nodige moeite op het zware veld in Surhuisterveen. Maar volgens trainer Heerlijn, na afloop van de wedstrijd, lag het toch niet aan dat veld.  “Het klopt dat wij kunstgras gewend zijn. Maar daar staat tegenover dat dit pas onze eerste nederlaag op gras is, dus veel zegt het ook niet ”zei Heerlijn na afloop tegen de verslaggever van ’t Fean ’58 . Door de nederlaag is Oranje Nassau de eerste plek weer kwijt. Daarom zijn de komende wedstrijden cruciaal. Om te beginnen de wedstrijd tegen stadgenoot PKC ’83. Traditioneel een wedstrijd met veel strijd en passie. Dat zal deze keer niet anders zijn. Er staat weer veel op het spel. PKC zou bij een overwinning wel eens definitief veilig kunnen zijn. Maar ik denk dat Oranje Nassau daar niet aan wil meewerken. De gasten moeten winnen om in het spoor van de koploper te blijven. De mannen van Heerlijn zullen zich moeten herpakken na de teleurstelling van afgelopen zaterdag. En met nieuwe moed en krachten op zoek naar een overwinning tegen PKC. Oranje Nassau zal proberen de negatieve  (onverdiende ) reeks te beëindigen. Dat kan door een overwinning op onze stadsgenoot. En wellicht kan dat het begin zijn van weer een periode, waarin het team ongeslagen blijft. Maar wellicht is dat een beetje te veel gestoeld op mijn oranjehart. Maar dat het duel belangrijk is voor de gasten van Coendersborg lijkt me duidelijk. Heerlijn, Pourier en Van der Sluis lijken ook wat meer keus te hebben door de komst van de drie nieuwelingen. Maar aan de andere kant heeft de selectie nog steeds te maken met enkele blessuregevallen. En ook Caram Alves is naar het buitenland vertrokken. Maar, zoals Erwin Heerlijn vaak zegt: we focussen ons niet op de mannen die niet kunnen spelen maar op de wel aanwezige (deels) fitte spelers. Ik ben in ieder geval benieuwd hoe het zaterdag uitpakt voor de gasten. Ik denk dat er nog steeds kansen zijn voor Oranje Nassau om een goed resultaat neer te zetten. Op naar een succesvol einde van de competitie! Vanaf deze plek wens ik Heerlijn en zijn mannen veel succes. Helaas zal ik er niet bij kunnen zijn. Het was zo mooi gepland, een familieweekend op een  zaterdag zonder competitievoetbal. Maar zoals bekend maakte de sneeuw ruim drie weken geleden een eind aan mijn illusie.

Zaterdag begint de wedstrijd PKC ’83-Oranje Nassau om 14.30 uur op sportpark De Kring. De ontmoeting staat onder leiding van scheidsrechter Marouan Achammachi. De leidsman krijgt assistentie van  der heren Melvin Schuurman en Hessel Soldaat. Samen mogen zij de wedstrijd in goede banen leiden. Na afloop is er livemuziek in de kantine van de gastheren.

De Groninger ploegen zijn in deze fase wat minder op dreef in de onderlinge ontmoetingen met hun Friese opponenten. Afgelopen zaterdag won PKC wel de drie punten, maar Hoogezand en Oranje Nassau verloren. Dat bracht Friesland weer dichter bij Groningen. De Groningers leiden nog steeds, maar de voorsprong slinkt. De nieuwe stand is 26-19 voor Groningen. Komende zaterdag staan er weer drie onderlinge ontmoetingen op de rol, waarbij Friesland mogelijk de achterstand kan verkleinen. Dat zou de spanning vergroten!

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.