Uitgeschakeld voor de eerste maar volop strijden voor de tweede plek.

Gepubliceerd op
15 mei 2024

De aanval op de tweede plek is voor Oranje Nassau zaterdag op een teleurstelling uitgelopen. Opnieuw geen overwinning, maar gelukkig wel een gelijkspel. Daarom mag Oranje Nassau blijven hopen op die tweede plek. Voor het kampioenschap zijn ze definitief uitgeschakeld. Er volgen nu voor de Groningers nog twee wedstrijden die op papier niet de moeilijkste zijn, maar in de praktijk , zoals veel wedstrijden in deze klasse, toch niet zomaar gewonnen worden. Zaterdagavond is Vlugheid en Kracht Westerbork de eerstvolgende tegenstander.

Door Siemon Aikema

De tegenstander

VKW is tot nu toe de enige ploeg die erin is geslaagd Oranje Nassau alle punten af te snoepen. En dus, zo verwoordde trainer Erwin Heerlijn het, heeft de ploeg nog iets goed te maken. Gezien de stand kan VKW zich niet meer rechtstreeks handhaven. Op dit moment staat de club op de elfde plek, dat zou nacompetitie betekenen. Maar omdat het onderin reuze spannend is, kan VKW ook zo maar nog rechtstreeks degraderen. Afgelopen zondag sloeg de ploeg van Bernd van Bolhuis een goede slag, het stuurde Winsum met een nederlaag naar huis. Daardoor staat VKW nu op 21 punten, eentje meer dan Hoogezand, maar drie minder dan GVAV. Daarmee is het belang van deze wedstrijd voor de gasten wel duidelijk. VKW heeft het bereiken van de nacompetitie nu nog in eigen hand, maar moet dan nog wel punten blijven pakken. In de voorbeschouwing op de thuiswedstrijd tegen ON noemde Van Bolhuis o.a. als reden van de minder goede resultaten langdurige blessures en een smalle selectie. Of die blessures inmiddels tot het verleden behoren weet ik niet, feit is wel dat VKW een moeilijk seizoen beleeft. Ik denk dat men in Westerbork na een moeizaam seizoen in de vierde divisie wel iets meer had gehoopt dan strijden tegen degradatie. In de selectie van VKW is voor mij de bekendste speler Anjo Willems, hij speelt al 17 seizoenen in het eerste. Volgens mij debuteerde Anjo als 17-jarige in de hoofdmacht van VKW. Hij is ook topscoorder aller tijden met 250 goals. Overigens heeft Willems besloten om aan het eind van het seizoen te stoppen bij het eerste en zal de club zijn doelpunten en ervaring gaan missen.

Statistieken

Zoals al eerder gemeld verloor Oranje Nassau dit seizoen in Westerbork. Het werd daar 2-1, een enorme verrassing. In het verslag van deze wedstrijd schreef ik destijds: ‘Wellicht niet verdiend, maar als de tegenstander vaker scoort  houden ze de punten in eigen huis.’ In vorige seizoenen speelden beide ploegen twee keer tegen elkaar. Bij mijn weten nog nooit op Coendersborg. De beide andere wedstrijden in Westerbork werden door Oranje Nassau gewonnen met resp. 1-2 en 1-4.

Oranje Nassau

Het leek zaterdagavond eindelijk de goede kant op te gaan met Oranje Nassau. Binnen twintig minuten stond de ploeg met 0-2 voor. Niets in het spelbeeld van de eerste helft deed vermoeden dat dit anders zou worden. Ook in de tweede helft kwam de thuisclub een half uur nauwelijks richting keeper Joar Terpstra. Totdat WVV ver in de tweede helft de 1-2 scoorde. Toen kwam er meer vaart in de aanvallen van WVV en werden ze gevaarlijk voor het doel van Joar. Uiteindelijk bleef het bij één doelpunt en moest Oranje Nassau zich tevreden stellen met een gelijkspel. Dat moet komende zaterdag beslist anders. Oranje Nassau heeft nog steeds een kans op de tweede plek, maar heeft dat niet meer in eigen hand. Op het programma staat zaterdag in Groningen ook nog de wedstrijd tussen Velocitas en WVV op het programma. En omdat Velo vecht voor een laatste kans op nacompetitie durf ik mijn hand er niet voor in het vuur te steken dat WVV een overwinning meeneemt. Ik heb dus nog steeds hoop op een tweede plek voor onze selectie. En dat heeft, ik scheef het eerder, het voordeel dat je de eerste ronde van de nacompetitie kunt overslaan.

Visie van de trainer.

Toen ik Erwin vroeg hoe het in het laatste deel van de wedstrijd weer mis kon gaan, maakte hij wel een kanttekening. Dat het misging vond hij een juiste waarneming. Erwin vond dat je beide wedstrijden niet met elkaar kon vergelijken. Tegen WVV, zo vond de trainer speelde Oranje Nassau een gewonnen wedstrijd tegen Velo niet. ON was in die wedstrijd enigszins dominant, maar de ploeg speelde geen gewonnen wedstrijd en kwam niet op voorsprong. Over de wedstrijd tegen WVV zegt hij: ‘Je ziet eigenlijk 70 minuten een ON dat voor rust beter was dan na rust maar die complete controle had over de wedstrijd tegen een WVV dat wel hard werkte maar totaal niet in de wedstrijd zat. Een klein foutje en het is 1-2. En dan zie je, dat het vertrouwen broos is. En dan is WVV wel een taaie tegenstander, ze gingen niet ineens goed voetballen maar ze gingen er wel vol voor. Dan scoren ze nog uit een standaardsituatie, krijg je nog rood en heb je geluk dat je niet verliest.’ De trainer merkte op dat hij zaterdag een ON had gezien waar nog wel wat uit te halen valt de komende weken. Je ziet volgens hem wel dat het qua fitheid in de groep met lichte blessures en noem maar op wel wat beperkter is. Toch was hij blij met wat hij heeft gezien zaterdag. Sneu voor de ploeg dat de zege uit handen werd gegeven.’ Hij heeft zijn spelers vertelt dat het voor plek twee niet zoveel uitmaakt. ON moet gewoon nog twee keer winnen. En WVV heeft nog een moeilijk programma. ‘Tegen VKW hebben we nog wat goed te maken al vind ik dat nooit zo tellen. Het is gewoon een tegenstander waar wij weer voor moeten oppassen.’ Erwin merkt tenslotte op dat hij een goed gevoel heeft over de wedstrijd tegen WVV hoe gek dat misschien ook klinkt. ‘Ik ben strijdbaar en energiek voor de komende weken. Dus laat dat toetje maar komen.’

Let op
De wedstrijd Oranje Nassau – VKW begint, net als alle andere wedstrijden zaterdagavond, om 18.00 uur. Scheidsrechter die avond is René Wijma uit Oosterwolde. Hij wordt geassisteerd door de clubassistenten Jan Remmers van Oranje Nassau en Niels Eefting van VKW.

In de strijd Groningen Drenthe sloegen de Drenten een goede slag. Alle vier onderlinge ontmoetingen leverden hun een overwinning op  zodat ze weer aan de leiding gaan met 31 punten, Groningen bleef steken op 28 punten. Deze week weer nieuwe kansen voor beide provincies!