Twee periodekampioenen of toch drie in 1F Hoe zit het dit seizoen?

Gepubliceerd op
10 mei 2023

Deze week geen voorbeschouwing op de site. De club heeft een extra rustdag en kan zich rustig gaan voorbereiden op de laatste twee wedstrijdrondes. In plaats van die voorbeschouwing deze keer een verhaal over de periodes van 1F. Ik heb de afgelopen tijd gemerkt dat hier wat misverstand over bestaat of bestond, ook binnen onze club. Zijn er nu twee of drie periodekampioenen?

Door Siemon Aikema

Aan het eind van een competitie waarbij veertien of dertien tegen elkaar uitkomen, zijn er altijd drie clubs, die samen met anderen mogen strijden om enkele plekken in een hogere klasse. In dit geval de vierde divisie. In 1F waren er oorspronkelijk drie periodes, waarbij Blauw Wit ’34 na acht wedstrijden bovenaan stond en daardoor recht leek te hebben op de nacompetitie. Maar door de terugtrekking van vv Groningen is er in deze competitie iets veranderd. In competities met dertien clubs wordt er namelijk in twee periodes van twaalf wedstrijden gespeeld. Daardoor was Pelikaan S spekkoper, zij stonden na die twaalf duels eerste en daardoor als enige club nu al zeker van de nacompetitie. In de strijd om de tweede periode staan Winsum en Broekster Boys er op dit moment het beste voor. Maar ook Blauw Wit maakt nog een goede kans, omdat ze slechts twee punten achterstand hebben op Winsum met nog drie wedstrijden te gaan. Maar om alle misverstanden weg te nemen, ook 1F levert dit seizoen drie periodekampioenen. De derde periode wordt gegeven aan het team dat in de eindrangschikking de hoogste plaats heeft en geen (vervangende) periode heeft. Dat betekent dat zelfs de ploeg die als derde eindigt grote kans heeft op deelname aan de nacompetitie. Maar dat hangt onder andere af welk team de tweede periode verovert.

Laat ik eens wat filosoferen over de komende weken. Stel dat Oranje Nassau de beide resterende wedstrijden wint en dat Blauw Wit kampioen wordt. De club uit Leeuwarden staat er theoretisch in ieder geval het beste voor. In dit scenario is Pelikaan S weggezakt en Blauw Wit waarschijnlijk ook periodekampioen. Nummer twee van de eindrangschikking krijgt dan de vervangende periode. De derde periode komt dan bij nummer drie op de ranglijst. Volgen mij hebben ONS Sneek, Broekster Boys en Oranje Nassau in dat geval de beste papieren. En om nog even verder te gaan op dit scenario, als ON inderdaad nog twee keer wint, wat zeker niet gemakkelijke zal zijn tegen Winsum en Pelikaan, dan eindigt het team van Heerlijn sowieso op een derde plek. Uiteraard zijn er ook nog andere scenario’s. Blauw Wit en ONS moeten op de laatste competitieronde nog tegen elkaar. En Blauw Wit strijdt ook nog tegen Pelikaan S. Dus blijven er kansen voor ON op een hogere klassering. De komende weken zullen uitwijzen hoe alles gaat verlopen. Maar wat een spanning zo aan het eind van het seizoen! We blijven het volgen.

Nog even over die nacompetitie. Achttien periodekampioenen en vier herkansers uit de vierde divisie spelen vanaf dinsdag 30 mei om slechts twee promotieplekken. In de eerste ronde komen de twee laagst geëindigde periodekampioenen van elke klasse tegen elkaar uit. Zaterdag 3 juni vallen van de overgebleven zestien clubs er acht af. De andere acht spelen op 10 juni tegen elkaar. Dan blijven voor 17 juni vier ploegen over die op neutraal terrein tegen elkaar spelen voor twee  plekken in de vierde divisie. Alle afvallers komen weer uit in de eerste klas, deze klas zal wel opnieuw ingedeeld worden met ploegen uit de zondag- en zaterdag afdeling. En mocht Oranje Nassau volgend seizoen ‘gewoon’ weer eerste klasser zijn, dan komen er waarschijnlijk wel enkele interessante derby’s bij tegen promovendus Velocitas en zondagclubs als GVAV Rapiditas en mogelijk GRC.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2024 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.