Terugblik eerste selectie seizoen 23/24

Gepubliceerd op
18 juni 2024

In deze nabeschouwing op het seizoen heb ik een terugblik geschreven, die gaat over de verrichtingen van de selectie van Oranje Nassau 1. Een seizoen, die naar mijn mening ondanks een derde plek, toch geslaagd is. Als volger heb ik prachtige wedstrijden gezien. Natuurlijk waren er ook teleurstellingen, maar dat hoort ook bij voetbal.

Door Siemon Aikema

In de pers gingen de laatste weken van de competitie wat geruchten, dat Oranje Nassau eigenlijk niet wilde promoveren. Dit op basis van uitspraken van enkele spelers, die hun twijfel hadden. Wellicht ook doordat ON in het laatste deel van de competitie zoveel punten verloor. Opzet, zo werd hier en daar verondersteld. Maar volgens trainer Erwin Heerlijn heeft Oranje Nassau de laatste wedstrijd tegen Aalsmeer bewezen wel te willen promoveren. Maar hij wist ook, dat niet iedereen diezelfde mening had over de promotie. Heerlijn verzekerde dat een groot deel van de selectie wel voor promotie wilde gaan. Hij was na afloop tegen Aalsmeer wel wat chagrijnig, zo liet hij doorschemeren tegen Paul Zweverink van DVHN, omdat ON het niet gehaald had. Maar aan de andere kant ook tevreden omdat ON mooi gevoetbald had. En daar houdt Heerljin van zo zei hij. En die liefde voor mooi voetbal heeft de trainer ook wel over weten te brengen op zijn team.

Ik pretendeer zeker niet dat ik het allemaal weet. Bijvoorbeeld waarom ON geen kampioen werd en zelfs niet de tweede plek pakte. Wat ik wel weet is, dat ON enkele keren onnodig de punten of het punt weggaf. Tegen de ploegen uit de top werden voldoende punten gepakt. En geen enkele ploeg in de competitie pakte tegen Oranje Nassau meer punten dan ON zelf. Tot het eind heb ik gedacht dat we kansen hadden op promotie. En dat had het team ook. Toch geen kampioen en in de eerste ronde van de nacompetitie uitgeschakeld door FC Aalsmeer. Waar ging het mis?

We gaan de competitie  opdelen in vier perioden van zes. En beginnen gewoon vooraan met de eerste periode
Oranje Nassau begon niet direct heel goed aan de competitie. Met name in derby’s werden punten verspeeld. In de openingswedstrijd tegen GVAV-Rapiditas werden onnodig twee punten verspeeld. Daarna in de eerste thuiswedstijd een duidelijke overwinning op SVBO. Daarna werd Hoogezand in de uitwedstrijd met 0-1 verslagen. In de wedstrijd tegen HZVV liet het team zien zeker goed te kunnen voetballen. Na een 0-1 achterstand zette ON het in de tweede helft recht en won het met 2-1. De tweede derby, tegen GRC, werd ook geen doorslaand succes. De keeper van GRC Joel van Nief was de grote man in deze derby, door tal van onwaarschijnlijke reddingen. Ook de derde derby werd geen succes. In een eenzijdige wedstrijd wist PKC ’83 toch met 0-1 te winnen. Daardoor stond de teller in de eerste reeks van zes wedstrijden 11 punten.

In de tweede reeks tweede reeks van zes werden er vijf overwinningen behaald en werd er één weer onnodig en onverdiend verloren. Overwinningen op  Winsum (4-2), DZOH (6-1), Velocitas (0-2), (WVV3-1) en GVAV (2-1) zorgen voor een toppositie in 1J, daar kon zelfs de nederlaag tegen VKW (2-1) niets aan veranderen. De wedstrijd tegen GVAV hoorde al bij de tweede periode, de eerste periode werd afgesloten met een overwinning op WKE ’16. Door deze resultaten stond ON bovenaan in de periode, met een voorsprong van vier punten op HZVV en WVV. De tweede reeks van zes wedstrijden was dit seizoen de beste reeks.

In de volgend reeks van zes wedstrijden was er, zoals gemeld, een overwinningen op WKE ’16 (3-0). Ook GRC (5-0) PKC (2-5) werden verslagen. Tegen HZVV en ook tegen SVBO was er een gelijkspel (beiden 0-0). Ook was er een nederlaag tegen Hoogezand (1-0) . Net als in de eerste reeks werden er dus 11 punten behaald.

Tot slot de laatste reeks van zes. Dat was ook de minste. Het begon met een nederlaag tegen Winsum (1-0), daarna nederlagen tegen DZOH (4-0) en Velocitas (0-2). Tegen WVV werd er één helft geweldig gevoetbald, toch wist en de Winschoters terug te komen in de wedstrijd. (2-2) De laatste twee wedstrijden leverden een mooie overwinning op VKW (5-1) en een nederlaag tegen WKE ’16 op. Deze reeks leverde daardoor slechts 4 punten op.

In de eerste periode eindigde Oranje Nassau, zoals gemeld op de eerste plek. In de tweede periode waren de oranjehemden een stuk minder succesvol Daar eindigde de equipe van Heerlijn slechts op een negende plek. Het lijkt me duidelijk waar Oranje Nassau de kans op het kampioenschap heeft verspeeld. De vaste volgers hadden dat natuurlijk ook zonder deze cijfers wel begrepen. Volgens mij kan ON desondanks terug zien op een mooi seizoen in 1J.

In de beker werd in de voorronden drie keer gewonnen. Het begon met een overwinning in Haren. Gorecht werd met 1-2 verslagen. F=Daarna volgde een ruime overwinning op Lewenborg (5-10 en een iets minder ruime overwinning op Velocitas 1897 (3-1). In de eerste ronde was Loppersum kansloos in Groningen en verloor met 5-0. Daarna volgde de thuiswedstrijd  tegen WVV. In de reguliere tijd leverde dat geen overwinning op. Maar door het net iets beter nemen van strafschoppen mocht Oranje Nassau wel naar de derde ronde. Die werd gespeeld in Leeuwarden. LAC Frisia was de tegenstander en die werd duidelijk verslagen door de mannen van Heerlijn 0-5. Het bekeravontuur eindigde in Emmen. DZOH schakelde het team uit door met 2-1 te winnen.

Nog enkele feitjes tot slot.

Oranje Nassau eindigde op de derde plek met 41 punten uit 24 wedstrijden. Dat waren er drie minder dan WVV en tien minder dan HZVV.
Het team scoorde in de competitie vijftig keer, evenveel als WVV en eindigde  in dat klassement op de gedeelde derde plek. Topscorer was Peter van Son met 19 doelpunten. Daarmee eindigde hij gedeeld derde op de topscorerslijst van1J. Thomas Careman maakte er 9 en Ezra Schrijver 6.
De verdediging was met 27 tegengoals de minst gepasseerde verdediging van 1J.
In de nacompetitie scoorde Peter van Son nog een goal.

In de bekerwedstrijden werd er vijf keer gescoord door Rick Wiersma en Peter van Son. Rémon Schutte scoorde vier keer.

Hiermee is het seizoen definitief voorbij. In juli start alweer de voorbereiding voor het nieuwe seizoen. Ik zie iedereen graag terug in het nieuwe seizoen. Voor zover nog van toepassing een goede vakantie!

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2024 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.