Terugblik eerste deel competitie in 1J.

Gepubliceerd op
03 januari 2024

Uiteraard blikken we, voor de competitie over twee weken weer van start gaat, nog even terug op het eerste deel van de competitie. Daarbij neem ik deze keer als uitgangspunten de huidige plek van de verschillende teams en de voorspelling die ik deed in de voorbeschouwing van september. Als de huidige stand in de competitie de eindstand zou worden, dan zat ik er een aantal keren dicht bij, maar ook vaak had ik het mis. Een overzicht.

Door Siemon Aikema

Oranje Nassau is de trotse koploper tijdens de winterstop. In mij voorbeschouwing zette ik de ploeg al neer als één van de favorieten voor het kampioenschap en/of een periode. Tot nu toe ligt het team van Erwin Heerlijn aardig op koers. Met nog twee ronden te gaan in de eerste periode staan ze drie punten los van nummer twee en vier en vijf punten van de nummers drie en vier. Halen ze in de komende twee wedstrijden minimaal vier punten dan pakken ze de eerste periode. Of dat ook lukt tegen WKE ’16 en VKW is nog even de vraag natuurlijk.

Nummer twee is WVV. Deze zondagclub won in het begin alle wedstrijden, maar heeft nu de eerste plek verspeeld. Toch doet de ploeg van Gerard Wiekens goed mee. Ik voorspelde een plek in het linker rijtje, op dit moment is WVV duidelijker in dat rijtje te vinden dan ik oorspronkelijk dacht. Ze hebben me positief verrast.

Ook verrassend vind ik het optreden van DZOH. Het team uit Emmen staat keurig derde terwijl ik hen voorzichtig in het rechter rijtje zette. Ten onrechte dus, de selectie van trainer Karlo Meppeliink doet nog goed mee om de prijzen.

Van HZVV had ik ook wel verwacht dat ze mee zouden doen om de prijzen. Ik voorspelde dat ze mee zouden doen om de bovenste prijzen. Thuis gaat het voortvarend, ze zijn in Hoogeveen nog steeds ongeslagen, maar in de uitwedstrijden laat het team van Bram Freie toch te veel punten liggen. Uit werd alleen nog maar verloren. Maar er zijn nog veel kansen voor de Hoogeveense ploeg om dat in het vervolg van de competitie te veranderen.

Nummer vijf is Winsum. Met deze plek voldoet Winsum weer aan mijn verwachtingen. Niet meedoen om de topposities, maar wel stevig in het linker rijtje. Zij zullen in het tweede deel van de competitie ongetwijfeld hun trainer Fred de Boer een mooi afscheid willen bezorgen. Ik zie in ieder geval Winsum nog steeds in het linker rijtje eindigen.

SVBO staat ook in het linker rijtje, maar wel op het nippertje. De achtervolgers hebben een wedstrijd minder gespeeld. Toch is het knap wat de jongens van trainer Peter Timmer presteren. Ze voldoen wel aan mijn verwachting: een plek in de middenmoot.

Debutant Velocitas doet het ook naar behoren. In verliespunten zesde, maar we vinden ze terug op een zevende plek. Ook voor het team van Simon Cageling voorspelde ik een plek in de middenmoot. Maar dat ze nog moeten wennen aan dit niveau was toch een misvatting. Ze ebben een goede ploeg en den toch aardig mee.

PKC ’83 staat achtste, zij zijn daardoor de aanvoerders van het rechter rijtje. Het team van Bert Vos begon dramatisch aan de competitie, maar net als vorig seizoen kwam de ommekeer in de wedstrijd tegen Oranje Nassau die ze met 0-1 wisten te winnen. Als je dit team dan vooraf inschat in de middenmoot, dan heb je het, al zeg ik het zelf, redelijk ingeschat. Maar eerlijk gezegd had ik wel wat meer van ze verwacht.

Over WKE’16 schreef ik vooraf, dat ze in het rechter rijtje zouden verblijven. Voorlopig staan ze daar ook. Maar ik schreef ook dat handhaving het hoogst haalbare zal zijn voor deze club. De nieuwe trainer Bjorn Zwikker zal er alles aan moeten doen om dit te bereiken. Maar deze man van de club lijkt in ieder geval wel de juiste man op de juiste plek. Zal Zwikker er in slagen zich rechtstreeks veilig te spelen? Dat is voorlopig nog een groot vraagteken.

Van het team van trainer Gerard Zeeman, GRC Groningen, verwachtte ik dat ze in de onderste regionen van 1J zouden verblijven. Op dit moment staat GRC tiende, dat is een nacompetitieplek. De selectie zal er dus nog wel wat mee uit moeten halen om zich veilig te spelen. Ook hier zat ik met mijn voorspelling niet slecht, al zeg ik het zelf.

Van nummer elf GVAV-Rapiditas had ik meer verwacht. Ik schatte ze in op een plek in het linker rijtje. Deze voorspelling was gestoeld op de resultaten van he vorig seizoen. Daar is op dit moment weinig van te zien. De achterstand op bijvoorbeeld Velocitas is nog niet zo groot, maar ik voorzie toch dat GVAV-Rapiditas geen rol van betekenis gaat spelen dit seizoen. Als ze niet beter gaan presteren wordt het een moeilijk seizoen voor de selectie van Dennis van den Driessche

Dat geldt ook voor VKW. De degradant van vorig jaar uit de vierde divisie komt maar moeilijk op stoom. De vertrekkende trainer Bend van Bolhuis zal met zijn team alle zeilen moeten bijzetten om beter voor de dag te komen. Wellicht dat VKW in het nieuwe jaar wat beter gaat presteren, anders krijgen ze het erg moeilijk.

Twee seizoenen geleden streden ze samen met VKW om het kampioenschap van de zondag eerste klas. Nu  staan ze samen met deze club op de degradatieplekken. Dat is niet wat ik had verwacht van Hoogezand. De trainer is vertrokken een nieuwe oude bekende,Jan Kloetstra, aangesteld, maar het effect blijft nog uit. Met vijf punten uit tien ontmoetingen staan ze voorlopig stijf onderaan. Hoewel ik een plek in de middenmoot voorspelde, schreef ik daarbij dat het me niet zou verbazen als Hoogezand een moeilijk seizoen tegemoet zou gaan.

Tot slot nog enkele cijfers:

  • In 66 wedstrijden werd er 257 gescoord.
  • Door de scheidsrechters werd er 255 keer een gele kaart gegeven en 8 keer een directe rode kaart.
  • VKW ‘scoorde’ de minste gele kaarten (10) en SVBO de meeste (24).
  • HHZVV was de ploeg die het vaakst raak schoot (31) gevolgd door DZOH (25) en Oranje Nassau en WKE ’16 (24).
  • Het minst raak geschoten werd er door Hoogezand (10), VKW en SVBO scoorden elk 14 keer.
  • Oranje Nassau kreeg de minste doelpunten tegen (9), WVV staat op die lijst tweede (12) en Winsum derde (15).
  • De meeste tegendoelpunten moest Hoogezand incasseren (29), gevolgd door GVAV (28) en VKW (22).
  • Rob Schokker PKC’83 en Sander Dzemidzic (HZVV) scoorden elk 10 keer. Vier spelers (Peter van Son van Oranje Nassau, Joel Zweerink van DZOH, Lorenzo Hindriks en Djairo Fik beiden van WKE ’16 volgen met 8 doelpunten.
Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.