Spannende apotheose in 1F.

Gepubliceerd op
24 mei 2023

Zaterdag de laatste competitieronde voor Oranje Nassau. Het wordt voor de mannen van Heerlijn een match waar spanning op staat. Want vijf ploegen staan aan de top. Het verschil tussen de nummers 1 en 2 en de nummers 3,4 en 5 is een schamel puntje. Wie wordt er kampioen en welke clubs mogen nog meedoen aan de nacompetitie, die volgende week dinsdag begint. En voor welke teams eindigt het zaterdag definitief. Zaterdag rond vijf uur zullen we het weten.

Door Siemon Aikema

Pelikaan S is de enige van de vijf, die in  ieder geval een (troost)prijs heeft. Ze wonnen de eerste periode. Het team stond lange tijd op kampioenskoers. Maar ook de Oostwolders hebben in de laatste speelronden punten verspeeld, o.a. een gelijkspel tegen mede koplopers Blauw Wit ’34 en een smadelijke 7-0  nederlaag tegen ONS Sneek. Afgelopen zaterdag wist Pelikaan S op bezoek bij ’83 met een overwinning naar huis terug te keren. Daardoor passeerden ze het drietal Blauw Wit, Oranje Nassau en ONS Sneek op de ranglijst. Voor de mannen van Pelikaan S de ideale positie om door middel van een overwinning deze drie ploegen voor te blijven. Maar een overwinning hoeft nog niet genoeg te zijn, immers outsider Broekster Boys kan door een overwinning op Winsum alsnog op doelsaldo het kampioenschap grijpen. En dat zou wel de grootste verrassing zijn van dit seizoen: Patrick Zwart na jaren terug in de hoofdklasse, die tegenwoordig vierde divisie heet. Wat er ook gebeurt, Oranje Nassau zal wederom een getergde tegenstander treffen. Want Pelikaan S zal ongetwijfeld de competitie goed af willen sluiten.

Oranje Nassau en Pelikaan S hebben tot nu toe in Oostwold drie keer tegen elkaar gespeeld. ON won de eerste, een oefenwedstrijd, Pelikaan S de tweede, een competitieontmoeting en de laatste keer werd er voor de competitie gelijk gespeeld. Gemiddeld werd  er per wedstrijd  5 keer gescoord in deze ontmoetingen. Dat belooft wat zaterdag. In januari speelde beide ploegen op Coendersborg gelijk (1-1).

Voor Oranje Nassau is de kans op een toetje in de vorm van de nacompetitie zeker nog niet verkeken. En ook kan het team nog steeds aan het eind van de rit de kampioensvlag hijsen. Zeker in het laatste geval moet alles dan meezitten: ON moet winnen, Broekster Boys en ONS  moeten niet verdere komen dan een gelijkspel. Hierover verderop nog wat meer. Trainer Erwin Heerlijn zei zaterdag na afloop dat promotie nog steeds mogelijk is. Ik denk dat we ons daar aan moeten vasthouden. De eerste opdracht is winnen en dat zal niet gemakkelijk zijn. Pelikaan S is een ploeg met veel routine, maar kent ook zijn mindere tijden. Heel belangrijk dat de mannen van Heerlijn vanaf het begin geconcentreerder met geloof in eigen kunnen gaan voetballen. Oranje Nassau heeft een team dat voetballend met de iedere ploeg in 1F meekan, zeker ook met de beste. Maar de wil moet er wel zijn. Dat zal Heerlijn ongetwijfeld ook benadrukken. Ik heb het deze keer niet gevraagd, maar de trainer zal er ongetwijfeld zin in hebben. Hij moet weer met een goed plan komen om de tegenstander effectief te bestrijden en dan met de punten naar Coendersborg terug te keren. En wat zou het mooi zijn om het afscheid van enkele spelers glans te geven met een mooi resultaat. Quirijn Boelens zal er zaterdag na zijn schorsing ook weer bij zijn. En dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Afgelopen zaterdag had Oranje Nassau een goede slag kunnen slaan als ze hadden gewonnen van Winsum. Ook in deze wedstrijd stond veel op het spel. Volgens de verslaggever van OOG speelde Oranje Nassau nerveus. Of dat zo is laat ik in het midden, feit is wel, dat Oranje Nassau het weer moeilijk had tegen een sterk verdedigend Winsum, dat via snelle counters probeerde gevaar te stichten in het doelgebed van ON. Verslaggever Bert Postma schreef terecht, dat de beide keepers, met een paar uitstekende reddingen, voor hun club een punt voor  hun club veilig stelden.

Zaterdag begint Pelikaan S – Oranje Nassau, net als de  andere ontmoetingen in 1F om 15.00 uur. De leiding is door de KNVB toevertrouwd aan scheidsrechter Dennis Smit en zijn assistenten Ate van der Meer en Dursun Caglak. Ik wil op deze plek nog een oproep doen: Laat iedereen die zaterdag niet zelf voetbalt en Oranje Nassau een warm hart toedraagt naar Oostwold afreizen om de ploeg te steunen. Ik weet zeker dat  Oranje Nassau die steun goed kan gebruiken!

Tot slot nog enige mijmeringen over de kansen van Oranje Nassau als ze inderdaad Pelikaan S weten te verslaan. In dat geval is het team nog steeds niet zeker van een plek in de nacompetitie. Daarbij zijn de mannen van Heerlijn afhankelijk van de andere resultaten. Wint Broekster Boys dan is die ploeg kampioen. Dan zijn er nog twee nacompetitieplaatsen. En wat ONS en Blauw Wit dan verder ook doen, dan is nacompetitie voor de oranjehemden verzekerd, omdat Oranje Nassau dan als tweede of derde eindigt. Als Broekster Boys verliest of gelijkspeelt, dan wint Winsum de tweede periode. Wint Blauw Wit ’34 in deze situatie, dan is Oranje Nassau op doelsaldo kampioen. Wint ONS Sneek dan zijn de Snekers kampioen, ook op doelsaldo maar pakt Oranje Nassau wel de derde periode. Ik hoop dat de lezer het nog een beetje volgt. Spannend is het en blijft het!

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.