Oud trainer Patrick Zwart komt zaterdag met Broekster Boys op bezoek op Coendersborg

Gepubliceerd op
22 maart 2023

Nagenieten is er niet bij voor Oranje Nassau. Zaterdag wacht weer een nieuwe tegenstander. Een team dat die oranjehemden graag van de troon wil stoten. Broekster Boys, in deze competitie op dit moment de ‘best of the rest’, zal ongetwijfeld fel tegenstand bieden. Het wordt ook weer een weerzien met Patrick Zwart, die als trainer een aantal jaren aan Oranje Nassau was verbonden.

Door Siemon Aikema

Vorig seizoen rekende ik Broekster Boys nog tot de ploegen, die het zwaar zouden krijgen. Na de voor mij onverwachte prestaties van de Damwalders, heb ik mijn prognose dit jaar bijgesteld, En terecht, ook dit jaar verkeert het team van Patrick Zwart voortdurend aan de bovenkant van de middengroep. Een niet te onderschatten tegenstander dus. Zwart slaagt er ook dit jaar weer in om met zijn selectie de nodige punten te pakken, ook tegen de ploegen uit de top. Zo wonnen ze twee keer van ONS Sneek, werden er ook tegen Blauw Wit ’34 drie punten gepakt en werd twee keer nipt verloren tegen Pelikaan S (3-2 en 1-2). Alleen Oranje Nassau bleek in november veel te sterk voor Broekster Boys. De oranjehemden veegden in Damwoude hun tegenstander met 0-5 van het veld. In de tweede periode haalden Zwart en zijn mannen in vier wedstrijden vier punten. Twee minder dan Oranje Nassau. Afgelopen zaterdag werd er met 3-3 gelijkgespeeld tegen PKC ’83. Volgens de plaatselijke verslaggever was er een belangrijke rol weggelegd voor de scheidsrechter van dienst. In ieder geval wordt zijn naam meerder keren in niet positieve zin genoemd. Maar zo moet ook deze verslaggever constateren “de scheids bepaalt en daar hebben alle ploegen het altijd mee te doen.” Met name was er verbazing over de 10 minuten blessuretijd. Had Broekster Boys na 93 minuten een voorsprong genomen, in de 100e minuut werd het toch nog gelijk. Ik kan me voortellen, dat je als supporter van Broekster Boys daar niet blij van wordt.

De wedstrijd Oranje Nassau- Broekster Boys staat zaterdag voor de vijftiende keer op het programma. Dertien keer werd er voor de competitie gespeeld. Daarvan wonnen de gastheren er acht keer, vier keer werden de punten gedeeld en slechts één keer wonnen de gasten. Dat was in 1994, dus bijna twintig jaar geleden. De oefenwedstrijd uit februari 2014 eindigde in 3-3. De laatste overwinning van Oranje Nassau was in 2019 toen Oranje Nassau met 4-2 won door doelpunten van Ruendel Martina, Rhobin Brander, Fokko Kronemeijer en Tyson dos Santos. In de jaren erna stond door de corona de wedstrijd niet op het programma. Vorig seizoen was er een gelijkspel 2-2.

Oranje Nassau zal met genoegen hebben gevolgd, dat twee ploegen uit de top vier hun wedstrijd verloren. Blauw Wit won nog wel nipt met 0-1 bij ’t Fean ’58. Zelf won de ploeg van Heerlijn met 0-1 van Hoogezand. Heerlijn noemde in zijn commentaar de wedstrijd minder goed dan we mogelijk gewend zijn. Maar, zo voeg ik daar zelf aan toe, als je  ook in die wedstrijden de punten pakt, dan sta je volgens mij met recht in de top vier.  Volgens Heerlijn geeft het voetballen op gras in deze periode van het jaar een ander soort spel dan op kunstgras. “Tegen een ploeg die dan ook nog inzakt is het dan minder leuk om naar te kijken. We hadden wel wat moeite om kansen te creëren en het oogde mogelijk wat langzamer. “ Dan kun je volgens Erwin, als toeschouwer vinden dat het een slechte wedstrijd was. Bovenaan staan vindt de trainer minder belangrijk, dat doe hem niet zo veel. “Het is mooi dat we winnen en dat we gewoon meedoen, dat is prachtig! Daarvoor doe je alles met elkaar.” Op mijn vraag of het de eerste keer is dat hij met ON bovenaan staat twijfelt Erwin. “Het kan zijn dat we in mijn eerste seizoen nog wel een keer stuivertje gewisseld hebben met HZVV maar dat weet ik eerlijk gezegd niet meer zo goed.” Hij vervolgt dat hij dat trouwens ook minder relevant vindt.
Als we vervolgens vooruitkijken naar de wedstrijd van komende zaterdag zegt de trainer: “Broekster Boys is Broekster Boys. Door de jaren heb ik altijd goed contact met Patrick over tegenstanders en noem maar op. Los van dat feit heb ik veel respect voor Broekster Boys hoe ze het doen. Het is altijd een moeilijke wedstrijd, wij moeten gewoon zorgen dat we de punten in huis houden.“ Dat lijkt mij persoonlijk ook het belangrijkste. Het zal wellicht wat moeite kosten, maar ik zie zeker kansen. Al moeten we ons niet blind staren op de wedstrijd eerder dit seizoen, toen Oranje Nassau met gemak won. De Boys uit Damwoude doen het tegen de top vier meestal goed. En dat zullen ze graag zo willen houden. Mee daarom kan het een boeiende wedstrijd worden. Als ik een voorspelling moet doen, zeg ik dat de punten deze keer weer in Groningen blijven. Of het ijdele hoop is of realiteit  zullen we zaterdagmiddag weten.

Wil je er zaterdagmiddag bij zijn, zorg dan dat je uiterlijk 15.00 uur langs veld 1 van Coendersborg staat. Want omstreeks die tijd zal de Drentse scheidsrechter Nick Schulte uit Nieuw Schoonebeek voor het begin van de wedstrijd fluiten. Langs de zijlijnen zullen Martijn Brondijk en Ton Slag de vlag hanteren.

In de strijd tussen de beide provincies is Friesland zaterdag iets ingelopen op Groningen. Er waren drie onderlinge ontmoetingen waarin Drachtster Boys verrassend Pelikaan S versloeg. Met nog zeven wedstrijdrondes te gaan is de  stand  nu 25-15 voor Groningen. In het meest gunstige geval kan Friesland komende zaterdag drie punten pakken, dus blijft Groningen ook na zaterdag de leider.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.