Oranje Nassau verliest spierballenduel van 't Fean ‘58

Gepubliceerd op
01 april 2023

Men zegt wel eens dat een gewaarschuwd man voor twee telt, maar dat bleek niet uit de wedstrijd van vanmiddag. 't Fean ’58 had in de wedstrijd in Groningen al laten zien dat ze ondanks hun benarde positie toch een heel behoorlijk potje konden voetballen. Over de inzet van de meeste Friese ploegen hoeven we het niet eens te hebben.  Dat ze op hun meestal slechte grasvelden ook aardig uit de voeten kunnen met een heel eigen stijl is in het algemeen ook wel bekend. Toch was het beter voetballende Oranje Nassau vanmiddag niet in staat de punten mee de provincie grens over te nemen.

Door Bert Postma

Dat het wel eens een lastige middag kon worden in Surhuisterveen werd wel verwacht. Zeker na de verloren punten thuis tegen Broekster Boys. Twee wel vergelijkbare tegenstanders die als het moet wel even de mouwen op willen stropen, in de handen spugen en er lekker op kletsen. Via niet te veel stations proberen in of rond de 16 meter van de tegenstander komen en dan rammen maar. Broekster Boys flikte dat ook en binnen 7 minuten stond het 0 – 2.  Nu moest ON doelman Erwin Heidekamp al gestrekt onder de lat na drie minuten om de Friezen van scoren af te houden en was een niet zo"n handige terugspeelbal drie minuten later op de slechte grasmat bijna weer fataal. Oranje Nassau was blijkbaar nog niet genoeg gewaarschuwd, want weer drie minuten later kon Erwin Tabak verwoestend uithalen en het genoegen smaken van de 1 – 0 voorsprong. ON wakker geschud, mocht in de 10e minuut het eerste schotje lossen op doelman Fincent van der Veen. Oranje Nassau kwam beter in de wedstrijd en werd de bovenliggende ploeg en probeerde met georganiseerd voetbal de schade te herstellen. Voetbal wat bij vlagen net iets te lang doorgevoerd werd, waardoor de stevig ingrijpende mannen van trainer Minno v.d.Werff elk gevaar konden voorkomen en doelman v.d.Veen eigenlijk een rustig middagje had. Oranje Nassau mocht van geluk spreken dat bij 't Fean ook het afwerken niet het sterkste gedeelte is en vergat in de 39e minuut een grote kans te benutten. Bij 't Fean werden de overtredingen veelvuldiger en scheidsrechter Jasper Ottens zag zich genoodzaakt in de 40e minuut de gele kaart te tonen aan Steef Loopstra. Oranje Nassau had pech bij de toegekende vrije trap en Tyson des Santos knalde onhoudbaar voor v.d.Veen op de paal. De rebound werd door Walid Barhouss van dichtbij over geschoten.

In de tweede helft was in de 51e minuut Rick Wiersma dicht bij de gelijkmaker toen doelman v.d.Veen de bal moest loslaten. De doelman werd hierbij aan zijn hoofd geraakt en scheidsrechter Ottens zag  onterecht een vrije trap in deze actie. t’Fean gooide twee verse krachten in de strijd. Raoul Dijkstra en Bard Pultrum mochten proberen de voorsprong over de streep te trekken. Ook bij Oranje Nassau brak de wisseltijd aan. David Voigd en Tim Deelen verlieten het veld.  Hier voor in de plaats kwamen Quirijn Boelens en de van VVG overgekomen Jordy Kailie. Die maakte zijn eerste speelminuten voor Oranje Nassau. Oranje Nassau bleek toch de sterkere ploeg en v.d.Werff moest nog twee wissels toepassen. Mayk Numan en Rienk Bouma mochten gaan douchen. Voor hen draafden Franc van der Werf en Iwan Henstra op. Bij Oranje Nassau dat nu meer de strijd aanging werden ook twee gele kaarten geíncasseerd. Er wordt wel eens geschreven dat je niet hebt gepresteerd als je geen kaarten hebt ontvangen. Dus aan de inzet zal het niet gelegen hebben. Feit was echter dat in de 82e minuut een vrije trap van de Friezen hard en scherp voor het doel van Heidekamp werd geplaatst, waar Jens Hamstra, volkomen vrijstaand,  de bal met het hoofd hard in de kruising kopte. Onhoudbaar voor Heidekamp. Bij Oranje Nassau werden de mouwen opgestroopt en de laatste tien minuten en de 10 minuten blessuretijd waren misschien wel de beste periodes van de Groningers en de drukste voor de Frieze achterhoede en doelman v.d. Veen. Het mocht niet meer baten en ON moest zijn wonden likken en bij het ‘tFean werd de overwinning met groot gejuich begroet. Voor ON was het nog een meevaller dat ook de meeste concurrenten punten morsten en dus blijft de spanning groot. Zowel boven als onderin zullen er alleen nog finales worden gespeeld de komende rondes. 't Fean zal onderin volop gas geven om het 1e klasserschap veilig te stellen. Oranje Nassau mag volgende week op bezoek bij PKC’83 om het onlangs afgekeurde duel in te halen.