Oranje Nassau pakt de draad weer op

Gepubliceerd op
15 april 2023

Na een aantal weken waarin Oranje Nassau een paar steken liet vallen, was het tijd om weer eens de volle winst te pakken om mee te blijven doen om de bovenste plaatsen. Aangezien de resultaten van de concurrenten, ook broodnodig. Koploper ONS had haar vrije weekend door de perikelen rond  VVG en zag ON langszij komen, maar heeft dus wel een wedstrijd minder gespeeld. Bij PKC heeft de overwinning van vorige week schijnbaar als doping gewerkt en werd rode lantaarn drager FVC aan de Peizerweg verpletterd. ON mag zaterdag bij de Friezen op bezoek en zal een getergde tegenstander aantreffen. Een waarschuwing is hier op zijn plaats.

Door Bert Postma

Oranje Nassau begon geconcentreerd en behoedzaam aan de wedstrijd. Op een zoals de laatste tijd gebruikelijk, koud en winderig Coendersborg, waar ook de pas  ‘s avonds beloofde regen al om drie uur uit de lucht kwam, wilden de mannen van Heerlijn, Pourier en v.d. Sluis niet weer in de eerste minuten in het mes lopen. Aangezien ook de gasten uit Leeuwarden eerst de kat uit de boom wilden kijken, was er het eerste half uur niet zoveel te beleven voor de plm. 100 toeschouwers. Geen doelpunt tegen krijgen leek het aanvangsmotto. In de 25e minuut begon de strijd te ontbranden en was ON dicht bij de openingstreffer, maar doelman Bart Wielinga mocht zijn tweede redding, ook gelijk zijn beste uit de hele wedstrijd noemen. Tien minuten later leek het toch te gebeuren. Tim Deelen mocht alleen op Wielinga af, die imposant zijn doel uitkwam en Deelen zo aan het schrikken bracht, dat deze de bal een metertje langs de verkeerde kant van de paal schoof. Oranje Nassau had de strijd nu  volledig in handen en Thomas Careman ( met steeds twee tegenstanders in zijn nek) tikte de bal net over de deklat. Het leek erop dat ON de tweede helft richting kantine, het klusje wel ging klaren.

Na de hervatting werd de wedstrijd inderdaad wat levendiger, maar het was Leeuwarder Zwaluwen dat toch bijna brutaal de leiding nam. In de 50e minuut moest ON doelman Erwin Heidekamp de hoek in om erger te voorkomen. Vijf minuten later was het de beurt aan ON, maar Tim Deelen kwam enkele centimeters tekort (?) om de bal in het doel te koppen. De bal ging net over. In de 58e minuut voerde Thomas  Careman een goochel-act op binnen de 16, maar zijn schot was te slap om indruk op Wielenga te maken. In de 67e minuut gaf hij een herhaling, maar de Friese verdediging vond dit niet leuk en gaf hem een tik. Scheidsrechter Robin Brinkman zag hier terecht een strafschop in en Thomas klaarde dit klusje natuurlijk zelf en zette daarmee ON op een meer dan verdiende voorsprong. 1 – 0. Stephen Adisi van L.Z. was hier een beetje narrig over en moest dat even later met geel bekopen. Trainer de Jong greep in een wisselde Sil Postma voor Rico Kruize. Oranje Nassau kreeg het even benauwd nadat Tim Deelen op de rand 16 een vrije trap veroorzaakte. Het was niet besteed aan de Zwaluwen en de trap ging hoog over. Oranje Nassau was heer en meester en het werd tijd voor het beslissende tikkie om de Friezen op de knieën te krijgen. Giovanni Salvo dacht er net zo over en hevig aangemoedigd door zijn nazaten ging papa op weg naar Wielinga, die door hem het bos ingestuurd werd en Giovanni kon de verre hoek uitzoeken. 2 – 0. Fraai en beheerst afgewerkt. In de 86e minuut werd Ruendel Martina, die in de rust Tyson dos Santos had vervangen, gewisseld voor Fokko Kronemeijer. In de 90e minuut mocht Giovanni Salvo nog even nagenieten van zijn fraaie doelpunt en werd hij vervangen door Amin Ouhida. Dat Kronemijer in het veld gekomen was kreeg nog gevolgen voor Leeuwarder Zwaluwen. Fokko mocht een afgeslagen bal op zijn eigen droge wijze langs doelman Wielenga knallen en zo de eindstand 3 – 0 op het scorebord toveren. Een keurige overwinning waar niets op af te dingen was, al had de tegenstander uit Leeuwarden het idee, dat zij ten gevolge van een handsbal ,ook een pingel hadden mogen hebben. Voor hen helaas beschikt Coendersborg nog niet over VAR- faciliteiten.
A.s. zaterdag mag ON het weer opnemen tegen een Leeuwarder tegenstander. In de Friese hoofdstad is FVC de tegenstander. Aanvang 17.00 uur. Dus wilt U naar Leeuwarden reizen, U leest het goed,  aanvang ZEVENTIEN uur.

Opstelling ON: Erwin Heidekamp, Tim Deelen( 86.Rémon Schutte), Quirijn Boelens, Rick Boyer, Walid Barhouss, Bernhard Suffner, Rick Wiersma, Tyson dos Santos(45. Ruendel Martina(86.Fokko Kronemeijer),),David Voigt, Giovanni Salvo(90.Amin Ouhida), Thomas Careman. Yoshi Supriatna en Jelle Bouma bleven op de bank. Geel was er voor Tim Deelen en Walid Barhouss.

Opstelling Leeuwarder Zwaluwen: Bart Wielenga, Thomas Adam, Stephen Adisi, Nick Mosselman, Jeffrey Reitsma, Ilias Bourakba, Ruben Eijzenga, Abbas Mampuya, Ebikema Biegbudu, Stan Fortuin(45.Chris Wim Rinsma), Sil Postma(70.Rico Kruize)Op de bank nog: Rick van Loon en Sybren Terlouw. Geel voor Stephen Adisi

Arbitrage: scheidsrechter: Robin Brinkman, assistenten: Jos Klinkhamer en Willem Renkema.