Oranje Nassau moet zaterdag in Surhuisterveen tot het eind concentratie behouden.

Gepubliceerd op
29 maart 2023

Komende zaterdag staat in Surhuisterveen het duel tussen degradatiekandidaat ’t Fean ’58 en één van de kampioenskandidaten, Oranje Nassau, op het programma. Wat mij betreft niet op voorhand een gelopen race voor de gasten uit Groningen. Al was het alleen maar omdat ’t Fean ’58 twee punten haalde tegen Pelikaan S en twee keer nipt verloor van Blauw Wit ’34. En ik kan ook nog wijzen naar de spectaculaire overwinning op zaterdag. Een gewaarschuwd man telt voor twee! Daarover straks meer.

Door Siemon Aikema

Afgelopen zaterdag verraste Fean met een spectaculaire afsluiting tegen PKC ’83. PKC dacht de buit al binnen te hebben. En veel volgers van 1 F, ook onder de ON- volgers, waren al duidelijk: ‘t Fean ‘58 gaat het niet meer redden en is een regelrechte degradatiekandidaat. Dat laatste zullen ze waarschijnlijk in Surhuisterveen ook wel beamen, maar trainer Minno van de Werff en zijn mannen zitten zeker nog niet bij de pakken neer. Dat bleek ook zaterdagmiddag. Bij rust stond het 4-1 voor PKC en leek er geen vuiltje aan de lucht. Hoewel Steef Loopstra vlak na rust 4-2 maakte leek Bryan Inge vijf minuten later de wedstrijd te beslissen door de 5-2 op het scorebord te zetten. Toch moest de ploeg van Bert Vos na afloop constateren, dat Fean geweldig was terug gekomen. Nadat na vijf kwartier het 5-3 was geworden pakten  de Feanster in de laatste 10 minuten door drie doelpunten alsnog de winst. Met voor Fean ’58 nog zeven wedstrijden te gaan is de achterstand op de veilige negende plek negen punten. Dat lijkt erg veel. En sowieso is de achterstand op een nacompetitieplaats ook nog altijd zeven punten. Maar de Feansters zullen zeker niet opgeven. En zeker ook niet tegen de huidige koploper Oranje Nassau dat zaterdag op bezoek komt op Sportpark ’t Ketting. De selectie van Van der Werff vecht voor zijn laatste kans en dat zal Oranje Nassau zaterdag wel merken, zo schat ik in.

Statistisch is er niet zo veel te melden. De enige keer dat ON en Fean elkaar in Surhuisterveen ontmoetten, was in het seizoen 2005/2006. In een bekerwedstrijd in de aanloop naar het nieuwe seizoen werd er met 1-1 gelijkgespeeld op een doordeweekse avond. Blijkbaar ging in dat seizoen slechts één ploeg verder in het bekertoernooi, daardoor werd ’t Fean ’58 ondanks twee overwinningen en een gelijkspel dat seizoen toch uitgeschakeld. Eerder dit seizoen won Oranje Nassau de thuiswedstrijd met 3-1 tegen een toch goed spelend 't Fean '58.

Terug naar het heden. Oranje Nassau speelde afgelopen zaterdag  tegen Broekster Boys. De oranjehemden lieten zich in de eerste tien minuten verrassen en stonden na zeven minuten al met 0-2 achter. Voor de rust wist Thomas Careman de zaak weer recht te trekken. Maar ondanks een behoorlijk overwicht en enkele kansen wisten ze keeper Sander de Boer niet meer te passeren. Over de gehele wedstrijd genomen zou je kunnen  zeggen dat je twee punten hebt laten liggen. Overigens heeft Oranje Nassau alles nog in eigen hand. Pelikaan S heeft weliswaar één verliespunt minder, maar beide ploegen ontmoeten elkaar nog in Oostwold in de laatste competitieronde. Voorlopig zijn er nog genoeg mogelijkheden, maar dan moet het team van Heerlijn wel een goede serie neerzetten. Te beginnen a.s. zaterdag. De verslaggever van ’t Fean ’58 schreef in zijn verslag van afgelopen zaterdag: “in de heenwedstrijd werd al prima partij gegeven tegen de vaardige Groningers. De Groningers zullen de Feanster ploeg volgende week zeker niet onderschatten.” Dat lijkt me een goede constatering. Bert Postma eindigde zijn verslag met de woorden tegen de selectie van Oranje Nassau (of de volgers) “Gij zijt gewaarschuwd” Erwin Heerlijn zal ongetwijfeld bij zijn collega Bert Vos informeren hoe het toch zo verschrikkelijk mis kon gaan met PKC. Daar kan zijn team dan mogelijk weer van leren. En van de laatste wedstrijd kan ON leren, dat het belangrijk blijft om vanaf het begin van de ontmoeting bij de les te blijven en je niet  weer zo laten verrassen door een gretige tegenstander. In ‘normale’ omstandigheden, maar wat is normaal, moet de koploper met drie punten naar huis kunnen gaan. Maar de tegenstander is ook een vaardige ploeg, dat zagen we al in de thuiswedstrijd. En alleen het kwaliteitsverschil, dat er ongetwijfeld is, is niet altijd doorslaggevend. ’t Fean ’58 is een kat in het nauw, het spreekwoord zegt terecht dat die rare sprongen kan maken. Laten we hopen, dat Oranje Nassau zich kan ontdoen van deze tegenstander, met fris, vrolijk en aantrekkelijk voetbal. En als ze blijven winnen, wat ik natuurlijk hoop en ook wel een beetje verwacht, dan is de selectie ook niet afhankelijk van de andere ploegen uit de top vier. Eén ding is zeker, we gaan nog een mooie en spannende afsluiting van deze competitie tegemoet. En dat zowel boven- als onderin in deze klasse.

Zaterdag is Jasper Ottens de scheidsrechter van dienst. Als assistenten zijn Kevin Tardy  en Marvin Brinks aangewezen. 

Friesland heeft in de strijd tegen Groningen afgelopen zaterdag twee keer gewonnen. Doordat Groningen deze ronde niet won, wordt de stand wat dragelijker voor onze Frieze vrienden. Groningen staat nog wel ruim voor, maar Friesland heeft de afgelopen twee rondes iets aan die achterstand gedaan. De nieuwe stand is 25-17. Komende zaterdag zijn er hoogstens drie punten bij voor de Friezen, maar de praktijk leert dat dit allerminst zeker is.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.