Oranje Nassau moet zaterdag de draad weer oppakken tegen DZOH.

Gepubliceerd op
17 april 2024

Het is even wennen, Oranje Nassau is de koppositie kwijt. Die positie hadden ze begin december gepakt na een overwinning op WVV. Daarna was ON de te kloppen ploeg. Dat is dus veranderd HZVV zal de last van de koppositie nu moeten dragen. De vraag is of zij die weelde kunnen dragen. Maar dat terzijde, ik concentreer me weer op de eerstvolgende wedstrijd. Zaterdag naar Emmen voor de confrontatie met nummer vijf DZOH.

Door Siemon Aikema

DZOH verloor afgelopen zaterdag net as Oranje Nassau met 0-1. Hun tegenstander was SVBO. En dat was al het derde ronde op rij dat ze punten verspeelden. Eerst thuis tegen Winsum (2-2), een ronde eerder op 23 maart een onverwachte nederlaag in Groningen tegen GVAV (3-0). Tussendoor werd de ploeg door ONS Sneek uitgeschakeld voor de beker. Door dat puntverlies is de achterstand op HZVV gegroeid naar negen punten. In de algemene rangschikking is Winsum op doelsaldo DZOH gepasseerd.  DZOH   lijkt, met nog 5 wedstrijden te gaan, uitgeschakeld voor rechtstreekse promotie. Ook de tweede periode lijkt uit zicht. Toch hebben de Emmenaren nog steeds kans op de derde periode. Die periode wordt gegeven aan het team dat de hoogste positie op de ranglijst heeft en nog geen periode. De ploeg van Karlo Meppelink heeft dus nog wel wat om voor te spelen want het lijkt erop, dat één van de huidige top 3 (HZVV, WVV en Oranje Nassau) kampioen wordt en de andere twee( vervangende) periodes pakken. Maar DZOH is wel afhankelijk van Winsum, en in mindere mate Velocitas, die beiden, net als HZVV en WVV nog kans maken op de tweede periode. Ik verwacht  ook een getergd DZOH, dat vecht voor de laatste kans.

Statistisch noteer ik drie onderlinge duels in Emmen. In de competitie was er een gelijkspel in 2014 (1-1). In januari 2019 won Oranje Nassau de oefenwedstrijd ruim van DZOH (0-5) en in maart van dit jaar schakelde DZOH ON uit in de beker (2-1). Tot nu toe dus een mooi overwicht.

Voor Oranje Nassau waren de druiven zaterdag zuur. Of om met de woorden van trainer Erwin Heerlijn te spreken: “Het was klote hé, klote, klote, klote anders was het niet!”. Overigens zei Heerlijn in datzelfde gesprek dat het chagrijn na twee dagen wel voorbij is. Erwin was wel kritisch op zijn team. Hij vond onder andere dat er te weinig kansen werden gecreëerd en dat individueel te veel jongens hun niveau niet haalden. Met andere woorden het was gewoon niet goed genoeg. In de eerste helft  had hij nog wel drie/ vier kansen gezien en in de tweede helft natuurlijk een strafschop. In die tweede helft verder alleen wat halve mogelijkheden. “Maar je kunt ook zeggen, dat Winsum het eerder af had kunnen maken in tegenstoten in de ruimte die ze kregen. Het blijft gewoon voetbal, het was gewoon niet goed genoeg en dus hebben we verloren.” Volgens Heerlijn klopte het plan, maar de uitvoering niet.

Heerlijn heeft de strijd om het kampioenschap zeker nog niet opgegeven. “HZVV zit in de flow en is gewoon een goede ploeg. Op papier hebben ze een gemakkelijker programma. Maar ik stop pas met hopen op 25 mei, want dan weten we het. Als je zo kort achter de nummer 1 staat, dan doe je gewoon volop mee”. Ook Erwin noemde, wat ik al eerder schreef, dat zijn ploeg nu niet meer de ploeg is waar op gejaagd wordt maar moeten nu zelf weer jagen. En dat doet ook wel weer wat. “Wie weet doet dat ook iets met HZVV, dat weet ik niet, maar daar wil ik niet meer mee bezig zijn.” Oranje Nassau moet volgens hem herstellen van de nederlaag en zaterdag tegen DZOH er weer staan. Hij zegt altijd te willen winnen. Bij de uitschakeling in de beker klopte er volgens de trainer iets niet aan het plan, hij was daar zelf (achteraf) niet tevreden over. Heerlijn denkt, net als ik eerder al schreef, dat DZOH gretig zal zijn. “Ze gaan misschien niet meer voor de titel, maar wel voor de nacompetitie en sowieso prestige. We gaan er gewoon volle bak voor zaterdag en gaan het zien.

De trainer geeft een analyse waar ik me wel in kan vinden. Zaterdag langs de lijn zei ik tegen mijn mede supporters dat ik benieuwd zo zijn waar hij nu mee zou komen. Blij dat ik het in ieder geval goed had gezien, ook in de ogen van de trainer. Zaterdag moet er meer strijd zijn en zullen we hopen dat verschillende spelers wat meer in vorm zijn dan afgelopen zaterdag. In dat geval blijf ik licht optimistisch over een goede afloop. En dan wachten we verder maar af hoe andere ploegen het doen. Bij een overwinning passeert Oranje Nassau in ieder geval WVV op de ranglijst, want de ploeg van Gerard Wiekens is dit weekend vrij.

De wedstrijd DZOH-Oranje Nassau begint komende zaterdag om 15.00 uur op Sportpark Zwanenveld in Emmen. Scheidsrechter van dienst is Melchior Knol. Ook zaterdag moeten we het weer doen met clubassistenten: Pascal Sanders van DZOH en Jan Remmers van Oranje Nassau. 

De strijd tussen Groningen en Drenthe  leverde Groningen een punt op. De overige wedstrijden waren onderlinge ontmoetingen. De nieuwe stand is nu 25-23. Dit weekend zijn er maar liefst in vijf ontmoetingen punten te verdienen.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.