Oranje Nassau moet slechte reeks doorbreken door een overwinning op Leeuwarder Zwaluwen

Gepubliceerd op
12 april 2023

Het zit de laatste weken niet mee voor Oranje Nassau. Drie wedstrijden op rij niet gewonnen, maar wel sterker. Slechts één puntje. Dat lijkt niet bepaald hoopvol voor de strijd om het kampioenschap. Toch is die strijd nog niet verloren. ON staat slechts drie punten van de nieuwe koploper ONS Sneek. En met nog vijf wedstrijden lijkt de ploeg nog steeds kansrijk. Maar, tenminste dat denk ik, dan moet er wel worden gewonnen van Leeuwarder Zwaluwen.

Door Siemon Aikema

Om maar met de deur in huis te vallen, gemakkelijk zal het niet worden komende zaterdag in de thuiswedstrijd tegen de Leeuwarder Zwaluwen. Al zou de plek op de ranglijst mogelijk anders doen vermoeden. De Zwaluwen verkeren al tijden net onder of net boven de nacompetitieplek. En omdat de mede kandidaten voor deze plek ook regelmatig punten pakken is  het voor de Leeuwarders erop of eronder. De Zwaluwen hebben nog zes finales en kunnen theoretisch nog veel punten pakken. Afgelopen zaterdag werd er in een directe confrontatie met Gorecht, ook een ploeg die rond de nacompetitieplaatsen bivakkeert, met 1-0 verloren. Mee daardoor staan de Leeuwarders nu op de gehate tiende plek, twee punten achter dat zelfde Gorecht en twee punten voor op Hoogezand. Het blijft dus dringen onderin. Het team van trainer Hans de Jong beschikt over twee spelers, die vaak makkelijk scoren. Rick van Loon en Ruben Eijzenga scoorden samen 27 keer in deze competitie en dat zijn op twee na alle goals. Maar daarnaast wordt er door ander clubs ook driftig gescoord tegen Leeuwarder Zwaluwen, namelijk veertig keer. Het lijkt er dan ook op dat beide spelers een belangrijke rol spelen binnen dit team. Maar we mogen de tegenstander van zaterdag niet onderschatten. De Zwaluwen wisten in maart in de wedstrijden tegen de tegenstanders uit de top vier in drie wedstrijden zeven punten te halen. En, ik heb dat al eens eerder gezegd, een kat in nood maak vaak rare sprongen.

Statistisch gezien is dit de vierentwintigste thuiswedstrijd van Oranje Nassau tegen Leeuwarder Zwaluwen. Beide clubs speelden de eerste keer tegen elkaar in  het seizoen 1958/1959 en sloten die ontmoeting net als een jaar later, af met een gelijkspel. In totaal deelden de teams vier keer de punten. Oranje Nassau won in de overige ontmoetingen vijftien keer en Leeuwarder Zwaluwen vier keer. Het is al weer enige tijd geleden, dat de Leeuwarders de punten meenamen naar huis. Hun laatste overwinning in Groningen was in het seizoen 1955/1996. Statistisch gezien is Oranje Nassau in het voordeel, maar dat zegt helaas niets en je hebt er dus ook niets aan. Net zo min heb je iets aan de voorspelling van Voetbal Noord. Zij voorspellen een 2-1 overwinning voor de thuisclub. Maar volgens mij zitten ze er net zo vaak naast als dat ze de goede club als winnaar aanwijzen.

Zoals al in de inleiding geschreven moet Oranje Nassau echt ‘aan de bak’. De positie op de ranglijst, een vierde plek, geeft nog wel  kansen, En zeker, zoals trainer Erwin Heerelijn zaterdag na afloop zei omdat Iedereen bovenin nog tegen elkaar speelt.  “Dus we maken nog een kans. Maar, we moeten voorlopig even geen praatjes hebben” voegde hij er nog aan toe.  Dat laatste kan ik als volger ook wel beamen. Oranje Nassau zal moeten winnen om mee te blijven doen. In feite volgen er nog vijf finales voor de Oranjehemden, waarin ze zich geen (punt)verlies kunnen veroorloven. Voordeel is dat Pelikaan S nog drie keer uitkomt tegen een ander team uit de top vier, terwijl Blauw Wit ’34 en ONS Sneek nog twee keer een tegenstander uit de top vier treffen. Het is zeker niet uitgesloten dat de competitie pas op de laatste speeldag wordt beslist als Pelikaan S Oranje Nassau ontvangt en Blauw Wit ’34 op bezoek gaat bij ONS Sneek. Maar wellicht doet Broekster Boys, nu vijfde,  ook nog mee want het team ligt nog op de loer. Terwijl het leidende viertal punten verspeelde pakte het team van Zwart de nodige punten en zijn ze Oranje Nassau tot op één punt genaderd.


Terug naar zaterdag. Ik zie zeker kansen voor Oranje Nassau, maar het team zal vanaf de aftrap 100% moeten geven en attent zijn op de tegenstoten van de gasten. Mijn hoop is vooral gebaseerd op het feit dat ON de laatste drie wedstrijden steeds de bovenliggende partij was. Dat was zeker tegen Broekster Boys en ’t Fean ’58 het geval. En volgens Erwin Heerlijn ging het tegen PKC de eerste helft gelijk op terwijl zijn ploeg in de tweede helft de betere ploeg was.  Helaas voor ON ging het in blessuretijd toch nog mis. Maar, eerlijk is eerlijk, je wint de wedstrijd niet door beter te spelen, maar door meer goals te maken dan de tegenstander. Dat wordt dus de opdracht voor de mannen van Oranje Nassau: zelf scoren en minder (of geen) doelpunten tegen krijgen. Als je het zo bekijkt is voetbal toch echt een simpel spelletje.

Voor de wedstrijd van zaterdag is Robin Brinkman als scheidsrechter aangewezen. De assistenten zijn Jos Klinkhamer en Willem Renkema. Uiteraard begint de wedstrijd Oranje Nassau – Leeuwarder Zwaluwen zoals gewoonlijk om 15.00 uur op sportpark Coendersborg.

De strijd tussen Groningen en Friesland leverde de Groningers dankzij Gorecht en Pelikaan S twee punten op terwijl Friesland dankzij Drachtster Boys één punt verzamelde. Groningen liep dus weer iets uit en heeft nu een 28 punten, Friesland heeft er twintig. Komende zaterdag zijn er weer te verdienen.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.