Oranje Nassau kan zaterdag door winst op WKE ’16 de eerste periode pakken.

Gepubliceerd op
14 februari 2024

Komende zaterdag wordt de eerste periode van de competitie definitief afgesloten. Vijf wedstrijden staan er nog op het programma. Oranje Nassau staat er nog steeds goed voor in die periode en heeft alles in eigen hand. De thuisclub staat twee punten voor op WVV, de enige overgebleven concurrent. Een gelijkspel is mogelijk al voldoende, maar dan zijn de Groningers ook afhankelijk van de uitslag van de wedstrijd DZOH tegen WVV die op hetzelfde moment wordt gespeeld. Maar dat het zaterdag makkelijk wordt tegen WKE ’16 zou ik niet willen beweren. 

Door Siemon Aikema

WKE ’16 debuteert dit seizoen in de eerste klas. Het team is al toe aan de derde trainer dit seizoen. Onder leiding van trainer Nico Haak werd aan het seizoen begonnen. Maar nadat WKE ’16 slechts drie punten haalde in vijf duels vertrok Haak door een verschil van inzicht. De opvolger diende zich al gauw aan. Oud-trainer Albert Koops wilde de ploeg wel helpen. Maar de samenwerking met Koops was van  korte duur, omdat de KNVB hem geen dispensatie wilde geven voor de rest van het seizoen. Daarom trad de derde trainer van dit seizoen aan: Bjӧrn Zwikker, een man die opgroeide bij WKE en het seizoen begon als speler. Als je alleen naar de ranglijst kijkt dan geef je de ploeg uit Emmen niet zo veel kans zaterdag. Maar als we kijken hoe de ploeg bijvoorbeeld tegen ploegen uit de top 4 speelde word je optimisme toch wat getemperd. WKE ’16 verloor nipt van WVV (3-2) en DZOH (1-0) maar veegde HZVV compleet van de mat (7-2). En wat te denken van het debuut van Zwikker als trainer. WKE’16 won huis tegen Winsum met 5-1. Daarnaast is het ook dit seizoen weer een gegeven, dat in deze competitie iedereen van iedereen kan winnen. De laatste twee wedstrijden gingen wel verloren. In Groningen was Velocitas WKE de baas en afgelopen zondag won WVV in een doelpuntrijke wedstrijd met 3-5. Vooral voor rust ging het in die wedstrijd mis, doordat WKE te veel ruimte weggaf volgens trainer Zwikker. Bij rust stonden ze dan ook al met 1-4 achter.  Zwikker was na afloop wel duidelijk. Ze zullen volgens hem meer samen moeten vechten voor een resultaat. En tegen Oranje Nassau ook geen ruimte weggeven. Oranje Nassau is, zo zei hij ook, een sterke tegenstander. Daar moeten ze het deze week volgens de trainer tegenover RTV Drenthe nog wel even over hebben. In de voorbeschouwing op de afgelaste wedstrijd van 20 januari noemde ik het al opvallend dat de ploeg, die nu ‘slechts’ op de tiende plek staat zo veel wist te scoren. Tot nu toe scoorde WKE ’16 33 keer, wat dat betreft staan ze nu op een tweede plek achter HZVV. Nieuweling Djairo Fik, vorig jaar nog actief voor vv Emmen, en Lorenzo Hindriks wisten resp.  9 en 12 keer het doel te vinden, ze namen dus meer dan de helft van de doelpunten voor hun rekening. Oranje Nassau is dus gewaarschuwd voor deze snelle spelers van de tegenstander van zaterdag. En ook voor een waarschijnlijk zeer gemotiveerde tegenstander.

Oranje Nassau en WKE ’16 speelden nog nooit eerder op Coendersborg tegen elkaar. Beide ploegen speelden in de voorbereiding wel tegen elkaar. Op 18 augustus won WKE ‘16 in Emmen met 3-2.

Oranje Nassau staat er dus zoals hierboven beschreven redelijk goed voor in de eerste periode. Vandaag valt eindelijk de beslissing. Voor de ploeg van Heerlijn is een overwinning voldoende zaterdag. Afhankelijk van het wedstrijdverloop van de wedstrijd DZOH-WVV kan zelfs een gelijkspel voldoende zijn. Maar als ik Oranje Nassau was, zou ik daar niet  te veel op vertrouwen. Ik denk dat de ploeg het zaterdag op eigen kracht moet volbrengen. En daarom ook niet te veel moet kijken naar de eigen resultaten tegen VKW en SVBO. Als je het wedstrijdverloop en het resultaat tegen GVAV bekijkt, dan kun je wellicht daar meer moed uit putten en zelfvertrouwen krijgen. Toen wist Oranje Nassau wel te profiteren van de kansen die ze kregen. Iets wat tegen SVBO niet lukte en tegen VKW maar gedeeltelijk. Laten we hopen dat ON de lijn van de wedstrijd tegen GVAV weer kan oppakken en een goede wedstrijd kan spelen met een mooi resultaat.

Over de kracht van WKE ‘16,  zeker in aanvallend opzicht, schreef ik al eerder. Toch ben ik, zoals meestal, wel voorzichtig optimistisch over de kansen voor de thuisclub. Natuurlijk moeten de mannen van Heerlijn de tegenstander niet onderschatten. Ik denk dat het team van Zwikker een moeilijk te bespelen ploeg is. Oranje Nassau kan daar een ploeg tegenover zetten, die met attractief voetbal de tegenstander onder druk zet. De snelle balcirculatie kan hun verdediging mogelijk ook onder druk zetten. De gastheren moeten echter wel ‘ aan de bak ’ voor een goed resultaat. Dat is dit seizoen al verschillende keren gebleken. Sterker zijn levert niet altijd het gewenste resultaat. Kansen moeten worden benut. Soms lukt dat prima (DZOH, GVAV) maar andere keren is het moeilijk het net van de tegenstander te laten bollen. In alle linies heeft Oranje Nassau voldoende kwaliteit om succesvol te zijn. Oranje Nassau zal volgens mij vooral beducht moeten zijn voor de counters van de gasten. Maar daar zal de trainer hen ook wel op wijzen.  Overigens telt natuurlijk niet alleen de periodetitel zaterdag. HZVV en DZOH  staan op korte afstand van Oranje Nassau (2 punten) op een gedeelde tweede plek. Om deze ploegen onder zich te houden zal de thuisclub ook moeten winnen. Spannend is het allemaal wel, want  het verschil met WVV is ook maar drie punten. Ook daarom is de strijd tussen DZOH en WVV zaterdag belangrijk.  We hebben nog heel wat rondes te gaan, maar de strijd om het kampioenschap lijkt voorlopig wel spannend te blijven. De bovenste vier lijken de overige ploegen voorlopig wel op afstand te houden.  

De wedstrijdbal wordt zaterdag aangeboden door Bout advocaten uit Groningen. Het team van advocaten, dat bestaat uit specialisten met iedere hun eigen vakgebied, gaan graag voor u op zoek naar een praktische oplossing die wérkt. Maar  Oranje Nassau zal het moeten doen met zijn eigen specialisten. De wedstrijd begint zaterdag om 15.00 uur op sportpark Coendersborg. De KNVB heeft de leiding van deze wedstrijd toevertrouwd aan scheidsrechte  Postma en zijn assistenten v/d Bij  en  Klinkhamer.

In de strijd Groningen Drenthe is er weinig veranderd. Door de overwinning van WVV  liep Groningen wel een puntje in. De stand is nu 18-16.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.