Oranje Nassau heeft ook zaterdag de punten hard nodig om in de race te blijven

Gepubliceerd op
10 april 2024

Met nog zes speelrondes te gaan heeft Oranje Nassau alles nog in eigen hand. Als in de volgende zes ontmoetingen steeds drie punten worden behaald, is de equipe van Heerljin op 25 mei de kampioen. Maar zover is het nog lang niet. HZVV ligt op de loer om te profiteren van puntverlies van de huidige koploper. Hun achterstand is nu één puntje. We kunnen  rustig stellen dat er nog niets is beslist. En ook WVV en DZOH liggen op de loer om te profiteren van puntverlies van HZVV en Oranje Nassau. Met name WVV, dat één wedstrijd meer heeft gespeeld en maar hetzelfde puntentotaal als HZVV. DZOH, op zeven punten, lijkt voorlopig uitgeschakeld. Zaterdag ligt er voor Oranje Nassau in Winsum de eerste uitdaging: vv Winsum!

Door Siemon Aikema

Twee week geleden verloor Winsum, zeker niet kansloos, de confrontatie met HZVV. Voor de Winsumers was dat spijtig, want het was lang geleden dat ze thuis voor de competitie hadden verloren. Op 6 april 2023 was Drachtster Boys de laatste club die in Winsum won. Dat zegt iets over de kracht van de thuisclub op eigen veld. Winsum mogen we beschouwen als de “best of the rest’ Een keurige vijfde plek, al zit Velocitas hen wel op de hielen. De thuisclub heeft vooral spelers uit Winsum zelf. Een enkeling komt van buiten, zoals de in Warffum wonende Thijs Gerlofs. Routinier Yumé  Ramos, hij schijnt zijn laatste seizoen te spelen, is veruit de oudste van de selectie en brengt veel ervaring mee. Hij staat vaak op de goede plek om te scoren. Voor de verdedigers van Oranje Nassau dus weer de taak om hem uit te schakelen. Maar de selectie van Fred de Boer kent meer ervaren spelers. Naast routiniers kent Winsum ook enkele  jongere spelers, zoals de gebroeders Mulder. Al met al mogen we de ploeg uit Winsum niet onderschatten. Trainer Erwin Heerljin zei een vorige keer dat Winsum zich in een underdogpositie manoeuvreert, maar dat ze zeker een goede ploeg hebben met kwaliteit. Heerlijn noemde de tegenstander van zaterdag in zijn eerste commentaar altijd lastig! Ook Thomas Careman, te gast in de podcast Tikkie Breed, voorspelde een moeilijke wedstrijd voor de gasten. Oranje Nassau won eerder dit seizoen thuis van Winsum. Het werd in november 4-1 op sportpark Coendersborg

Er zijn nog niet zo veel  statistieken van de wedstrijden tussen beide ploegen. Sinds het begin van de nieuwe fusieclub in 2017 speelden Winsum en Oranje Nassau vijf keer tegen elkaar. Twee keer bleven de punten in Winsum, twee keer nam Oranje Nassau ze mee in de tas en één keer werd er gelijkgespeeld.

Na een onderbreking van twee weken moet Oranje Nassau weer stevig aan de bak. Zoals hierboven beschreven, moeten de gasten zaterdag winnen om alles in eigen hand te houden. En Winsum is voor de Stadjers ging makkelijk te bespelen tegenstander. De emoties lopen in de onderlinge wedstrijden soms hoog op, zoals in de laatste ontmoeting in Winsum (1-1). Maar daar moeten we maar niet te veel aandacht aan besteden. Oranje Nassau moet ook zaterdag weer uitgaan van eigen kracht. Die kracht leverden 23 maart nog een mooie overwinning op tegen PKC ’83. Topscorer Peter van Sion wist weer twee keer te scoren en staat samen met Sander Dzemidzic bovenaan in de topscorerslijst van 1J. Trainer Erwin Heerlijn denkt de tegenstander goed te kennen. De wedstrijden thuis tegen HZVV en afgelopen zaterdag uit tegen DZOH heeft de trainer beide gezien. Maar, zo zei hij, heeft dat hem niet veel nieuwe inzichten opgeleverd. “Ik weet wat ze kunnen. Als team vind ik ze heel goed. Ze hebben specifieke kwaliteiten voorop en achterin ook een stugge verdedigers en prima middenvelders. Het is een team dat je niet zomaar verslaat.”  “Maar,” zo vervolgt de trainer, “dat zijn wij ook niet. Wij weten waar we voor spelen. Ik verwacht wel een hele moeilijke wedstrijd waarin vechtvoetbal wel beslissend zal worden voor wie dat het liefste wil.”  Volgens de trainer moeten we maar zien wat het wordt. Overigens is hij zich er ook van bewust, dat er nog zes finales komen. Volgens hem is het er na afgelopen weekend weer spannender op geworden. Daarbij doelt hij erop dat HZVV ON  op één punt is genaderd. Volgens hem is het genieten maar tegelijk ook wel wat zenuwslopend.

Niet alleen voor de trainer, spelers en overige staf wordt het zenuwslopend. Ook bij de vaste volgers loopt de spanning op. Zal ON het deze keer wel halen? In ieder geval heeft het team al wel een prijs, dus als ze geen kampioen worden mogen ze het nog via de nacompetitie proberen. Ook dit keer laat ik mijn optimisme maar weer eens prevaleren boven eventuele realisme. Het wordt zeker niet gemakkelijk, toch denk ik, met mijn oranje bril op, dat ON uiteindelijk met de punten naar huis gaat. En nu maar hopen dat mijn optimisme gerechtvaardigd is.

In het restant van de competitie heeft Oranje Nassau geen gemakkelijk programma met de uitwedstrijden tegen Winsum, DZOH, WVV en WKE ’16 en de thuiswedstrijden tegen Velocitas en VKW. Grote concurrent HZVV heeft  nog thuiswedstrijden tegen WKE ’16, SVBO en GRC. Daarnaast nog de uitwedstrijden tegen GVAV Rapiditas, Hoogezand en DZOH.  Op het eerste gezicht lijkt de ploeg van trainer Freie een gemakkelijker programma te hebben. Maar zoals al vaak bewezen dit  seizoen, iedereen kan van iedereen winnen. Ik verwacht dat het kampioenschap pas op de laastte speeldag wordt beslist

Zaterdag begint de ontmoeting met Winsum om 15.00 uur op het Geert Reinders sportpark in Winsum. Als leidsman is Richard Venekamp uit Borger aangesteld. Zijn assistenten zijn voorlopig de assistent-scheidsrechters van beide ploegen namelijk als ik het goed heb Kornelis Prins namens Winsum en zeker Jan Remmers namens Oranje Nassau.

In de strijd tussen Groningen en Drenthe is er sinds 16 maart wel wat veranderd. Op 23 maart wist Groningen twee punten te pakken, op 30 maart was er een overwinning voor Drenthe en afgelopen zaterdag  pakten beide provincies een punt. De nieuwe stand is nu 24-23. Ook hier is dus nog niets beslist!

In de derbystrijd van de stad Groningen haalde ON drie punten tegen PKC en speelde Velocitas twee keer gelijk tegen GRC en PKC. Daarmee is Oranje Nassau onbereikbaar geworden voor de andere ploegen uit de stad en hebben ze hun tweede titel te pakken. Naast periodekampioen zijn ze dit seizoen ook de derbykampioen van de stad Groningen. Voor wat het waard is.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.