Oranje Nassau door naar de volgende ronde

Gepubliceerd op
16 december 2023

Met in gedachten de eerdere ontmoeting tussen LAC Frisia 1883 en Oranje Nassau (in 2019) was niet iedereen er van overtuigd, dat Oranje Nassau deze keer de volgende ronde wel zou halen. Immers, bekervoetbal blijft bekervoetbal en LAC Frisia speelt dan wel in de derde klasse, maar heeft daar voorlopig onbedreigd de koppositie. En het team had ook nog geen nederlaag geleden dit seizoen. Aangezien onze verslaggever niet in Leeuwarden aanwezig was en ook zijn eventuele vervanger niet naar sportpark Magere Weide was afgereisd, doen we het deze keer zonder foto's en uitgebreid verslag. Dit verslag is gebasseerd op het twitterverslag van Oranje Nassau.

Oranje Nassau nam aan het begin van de wedstrijd het initiatief, toch was de eerste kans voor Frisia. Keeper Joar Terpstra redde goed in de 9e minuut. Oranje Nassau speelde in de opbouw wat traag. En Frisia kwam uit de schulp en voetbalde lekker mee. Pas in de 30e minuut de eerste kans voor de gasten: Peter van Son strandde echter op keeper Timmer. Even later een dreigende aanval van Oranje Nassau. Een diepe bal van Rick Wiersma is net te scherp voor Peter van Son. In de 34e minuut was er een reuzekans voor LAC Frisia. Maar in een 1 op 1 duel van een aanvaller van Frisia met Joar Terpstra komt de laatste als winnaar uit de bus. Na 38 minuten wordt Rick Wiersma terwijl hij het strafschopgebied insnelt onderuit gelopen. Scheidsrechter Alexander Vegter besliste dat hij een strafschop moest geven. Peter van Son schoot deze kans solide binnen. Frisia gaf echter niet op, want enkele minuten later een goede voorzet, die echer niet goed door de aanvaller werd verwerkt. Oranje Nassau maakte nog voor de rust de tweede goal, weer van Peter van Son, die goed diep ging en met een loepzuivere pass van Ezra Schrijver in positie werd gebracht en raak schoot.

In de eerste aanval van na rust maakte Rick Wiersma de 0-3. Hij kreeg terwijl hij helemaal vrij stond een voorzet van links, nam goed aan en schoot de bal binnen. Vijf minuten later een strafschop aan de andere kant, voor Frisia dus. Joar Terpstra wist de penaltie te stoppen, de rebound werd overgeschoten. De twitteraar schreef toen: "Die Joar Terpstra is een echte penalty-killer." Maar ook niet alle kansen van Oranje Nassau werden benut. Een inzet van Ezra Schrijver werd knap door Timmer gestopt. Maar even later valt de 0-4 toch. Rick Wiersma gaat er weer vandoor na een subtiel balletje diep. Hij stift de bal over de uitkomende keeper. Tegen het eind van de wedstrijd wist Joar Terpstra een kansje van de gastheren zwevend naast te werken. Het slotaccoord was nog voor Oranje Nassau. Alweer Peter van Son wist vanaf de 16-meterlijn de bal binnen te krullen via de binnenkant van de paal. En zo eindigde deze bekerwedstrijd en gaat Oranje Nassau samen met 15 andere clubs in de koker. Voor de statistieken: trainer Erwin Heerlijn wisselde in de tweede heflt ook nog. Quinten Anakotta. Tim Deelen en Ruendel Martina kwamen Youri Schuur,  Djarni Liedelmeijer en Ezra Schrijver vervangen.

De selectie heeft nu een korte winterstop. Op 6 januari hervatten de mannen de training. ONS Sneek is op 13 januari thuis de tegenstander in een oefenwedstrijd en op 16 januari komt Be Quick 1887 naar Coendersborg. Voor nu goede feestdagen en een goed begin van het nieuwe jaar 2024.