Oranje binnen 24 uur 2x overrompeld

Gepubliceerd op
25 maart 2023

Dat ik een klaverjasavond van de supportersvereniging van Oranje Nassau liet lopen om het grote Oranje, met de nieuwe bondscoach en een nieuwe visie, te bekijken speet me al binnen tien minuten de tenen uit. Onvoorstelbaar als je op dit niveau zo je beroep uitoefent en zo bij de les bent. Hier kun je als amateur nog veel van leren. Dat Patrick Zwart, trainer van de Friezen, ON door en door kent, mag bekend zijn. En dat hij de Fransen goed bestudeerd had  bleek 15 uur later.

Door Bert Postma

Door omstandigheden zal dit verslag vrij kort en summier zijn en daar komt bij, dat nu de volgende ochtend de teleurstelling nog niet geheel verdwenen is en ik niet het achterste van mijn tong zal laten zien. Door het slechte weer gedwongen op de tribune, zag ik hoe een paar oudere dames, aan het geluid te horen uit de naastgelegen provincie, omhoog klommen, priemde het scorebord achter hun rug reeds de keiharde waarheid de lucht in. 0 – 2. Iets verlaat door de zoveelste maartse bui, waren ze precies 7 minuten onderweg geweest. Onze omroeper Feiko  had het niet  vaak, zo snel, zo druk. Het zou toch geen herhaling worden van de avond ervoor? Scheidsrechter Nick Schulte uit het Drentse jaknikkersgebied, Nieuw Schoonebeek dus, wist ook niet wat hem overkwam en legde reeds in de derde minuut de bal op de stip, na een niet zo’n slimme verdedigende actie van Giovanni Salvo. De Damwaldster Jan Tijtsma had geen enkele moeite om dit aangeboden cadeautje uit te pakken. 0 – 1. De blauwe brigade ging niet achterover hangen maar denderde gelijk door om aan het aangeslagen ON nog een tik uit te delen. Dat gebeurde reeds vier minuten later toen de snelle Friezen door de ON boter sneden en het scorebord naar 0 – 2 getild kon worden. Vincent Hoekstra smaakte het genoegen om deze volkomen verdiende treffer op zijn naam te schrijven. Pas een minuut na deze voor ON teleurstelling mocht doelman Sander de Boer de bal voor het eerst beroeren. Oranje Nassau, wakker geschud, begon van zich af te bijten en Nick Schulte knikte als een echte Schoonebeker JA, richting Thomas Careman, na het vloeren van Rick Wiersma. De bal mocht op de stip en Thomas mocht iets terug doen en de stand terugbrengen naar 1 – 2. De slechte start hoefde niet een nederlaag te betekenen. Een prima redding van keeper de Boer was nodig om ON van de gelijkmaker af te houden. De mannen van Heerlijn kregen een overwicht en bij de Friezen moest er aan de noodrem getrokken worden en dat kostte Riemer Doornbos geel. Een kaart die later voor hem nog vervolgen zou krijgen. Oranje Nassau mocht in het kwartier voor de pauze van geluk spreken dat de achterstand niet groter werd. Eerst  moest doelman Heidekamp vol aan de bak en in de 40e minuut belandde de bal naast hem op de paal. Ook had in deze fase arbiter Schulte nog een keer ja kunnen en misschien wel moeten knikken. Het werd echter tot ongenoegen van de gasten neen schudden.  ON herpakte zich nogmaals en in de 42e minuut belandde de bal via Rick Wiersma spectaculair op de paal. Jammer voor ON , maar speciaal voor hem, want hij had graag zijn jarige moeder en trouwe supportster dit presentje aangeboden. Dat in de 44e minuut de gelijkmaker er toch nog kwam was ook niet geheel onomstreden. De bezoekers zagen voorafgaand aan de goal van Thomas Careman 2 – 2.een overtreding, maar Schulte schudde weer van neen en floot voor een hapje en een drankje.

Dat een ezel zich niet voor de tweede keer aan de zelfde steen stoot is een gezegde, maar hoeft niet altijd de waarheid te zijn, want de tweede helft was nog geen minuut oud en er werd bijna weer gescoord door de gasten die als een raket uit de startblokken gingen. Het schot vloog gelukkig voor ON rakelings over. In de tegenaanval was er een blunder van scheidsrechter Schulte die weigerde ja te knikken na het drie meter voor de keeper vloeren van Thomas Careman. Dit tot verbazing van vriend en vijand. Hij was zelf zo verbouwereerd dat hij minutenlang vergat verzorging binnen de lijnen te roepen. De Drentse scheidsrechter leek Groningse en Friese vrienden te willen houden en knikte naar beide kanten schijnbaar even vaak ja als nee. In de 67e minuut kwam de herstelde Quirijn Boelens voor Salvo Giovanni in het veld. Broekster Boys had na die eerste minuut in de hervatting niets meer in te brengen en kon slechts via een countertje af en toe op de ON helft verschijnen. ON kreeg kansen te over om de wedstrijd te beslissen maar faalde in de afwerking. In de 70e minuut weer een strafschop moment en dit keer  mocht ON niet klagen dat scheidsrechter Schulte weer weigerde ja te knikken. Ieder een strafschop was blijkbaar voldoende. Even daarvoor had nieuwkomer Yoshi Supriatna een grote kans om zijn eerste doelpunt voor ON te scoren laten liggen. In de 75e minuut wisselde Patrick Zwart Klaas van der Meulen in voor Lucas Peterson. In de 86e minuut kwam bij ON Rémon Schutte in het veld voor Tim Deelen en daar heeft genoemde Rémon niet lang van mogen genieten want reeds vijf minuten later mocht hij met een rode kaart aan de broek het veld al weer verlaten. Scheidsrechter Schulte toonde zich opnieuw een man die iedereen tevreden wilde stellen en gaf Riemer Doornbos in de slotminuut zijn tweede gele en dus rode kaart. Een denk ik teleurstellend resultaat voor de koploper, die volgende week zaterdag op herhaling mag in het Friese Surhuisterveen op bezoek bij ‘tFean ’58, dat zaterdag j.l. het PKC van Bert Vos met 5 – 6 afdroogde na een 4 -1 achterstand. Gij bent  gewaarschuwd.