Superieur Oranje Nassau pakt eerste periode

Gepubliceerd op
17 februari 2024
Oranje Nassau had zaterdagmiddag op sportpark Coendersborg aan drie kwartier genoeg om het sterker geachte WKE'16 uit Emmen zoek te spelen, drie keer te scoren en zo de eerste periode titel op haar naam te schrijven. Het verwachte krachtvoetbal van de Drenten bleef achterwege. Dit was de verdienste van het snelle offensieve spel van de oranjehemden. De Heerlijn brigade liet vanaf de eerste minuut zien dat de misstap van de vorige week goed gemaakt moest worden en speelde één van haar betere wedstrijden. De ongeveer 250 toeschouwers genoten volop van een fraaie sportieve en goed geleide wedstrijd. Dat ON de tweede helft wat gas terug nam was begrijpelijk en ook de verdienste van WKE dat de wedstrijd iets energieker oppakte. Door Bert Postma.

Oranje Nassau trapte af en reeds in de derde minuut was er de eerste mogelijkheid voor de gastheren. De vrije trap van Ezra Schrijver werd door Peter van Son net naast gekopt. Toen 10 minuten later het linker verdedigings blok van WKE balverlies leed, was Tim Deelen er als de kippen bij om Ezra Schrijver aan het werk te zetten. Schrijver bereikte fraai de sprintende Rick Wiersma, die sneller reageerde dan de misschien iets te zware doelman Wim Kok van WKE en schoof glijdend de bal in het doel. De snelle goal gaf ON vleugels en de ene fraaie combinatie na de andere liet het publiek watertanden. In de 16e minuut leek dat weer succes op te leveren, maar de bal ging rakelings voorbij het doel der blauwen. Het volgende kansje, in de 24e minuut, was voor de gasten, maar deze werd vakkundig onschadelijk gemaakt. In de 25e minuut moest de ON-staf noodgedwongen wisselen. De aan zijn rug geblesseerde Felipe Marcel Pinheiro moest vervangen worden door Frederik Specken. In de 28e minuut ontsnapte de weer watervlugge Tim Deelen over rechts weer eens aan zijn bewakers en zijn afgemeten voorzet werd zeer fraai door Ezra Schrijver in de kruising gekopt. 2 - 0 en onhoudbaar voor doelman Kok. WKE probeerde iets terug te doen en trachtte veelvuldig hun pittige spits Djairo Fik te bereiken. Maar bij Fik ontbrak ook het heilige vuur doordat hij probleemloos aan banden werd gelegd door de subliem opererende ON verdedigers. Toen Fik eenmaal wat fors doorging op ON doelman Heidekamp had deze even zittend  een kort gesprekje met de aanvaller. Dat maakte schijnbaar indruk, want Fik was in het vervolg van de wedstrijd een Fikkie. Zo ook genoemd door zijn coaches. ON bleef oppermachtig en het was dan ook een logisch gevolg dat Peter van Son door een prachtige pass van Jim de Leeuw, alleen voor doelman Wim Kok kwam te staan. Van Son had de frustratie van een week eerder van zich afgeschud en gaf Kok in de 45e minuut  geen enkele kans. Met een fraaie 3 - 0 kon er gerust worden en was de wedstrijd in feite gespeeld.

WKE kwam iets feller en  gemotiveerder uit de startblokken en kwam ook aan aanvallen toe. Dat het verdedigen van ON daardoor ook iets pittiger moest, kostte Ard Veenhof in de 52e minuut de gele kaart. Erwin Heidekamp moest namens Oranje Nassau twee keer handelend optreden. In de 56e minuut had Quinten Anakotta de mogelijkheid de voorsprong te vergroten, maar zijn poging ging langs de verkeerde kant van de paal. In de 60e minuut werd bij ON Daan Smit vervangen door Ruendel Martina. Ook WKE bracht  een nieuwe kracht. Jaimy Wessels kwam in de plaats van Mike Duinkerken. Een minuut later ontstond er even tumult toen WKE een strafschop claimde. Het fikkie werd in de kiem gesmoord toen de uitstekend leidende scheidsrechter Tommy Postma (geen familie) even met de gele kaart richting de bank van WKE zwaaide. Postma werd deze wedstrijd geassisteerd door de heren Henk van der Bij en Jos Klinkhamer. Bij Oranje Nassau werd Ezra Schrijver in de 72e minuut gewisseld voor Thomas Careman. Bij WKE in een laatste poging om nog iets terug te doen de wissels Jan Scholten en Mohammed Kaddouri voor Patrick Jonker en Revelino Slagveer. Het had geen resultaat. ON bleef geconcentreerd en was niet van plan nog iets weg te geven. Ook niet in de 83e minuut toen ook bij Fik  het vuur was gedoofd en voor hem Jochem Scholten binnen de lijnen kwam. Dat Ruendel Martina in blessure tijd nog een gele kaart oppikte was eigenlijk het enige smetje op deze wedstrijd. Selectie, trainers en begeleiding, gefeliciteerd met het behalen van deze periode. a.s. zaterdag mag op een ander vlak gepresteerd worden. Dan wacht n.l. in Emmen competitie genoot D.Z.O.H. als volgende tegenstander in de district beker op sportpark Zwanenveld in Emmen. Aanvang 15.00 uur.