Nog twee finales voor Oranje Nassau.

Gepubliceerd op
17 mei 2023

Het is al vaker gezegd. Toch wil ik het hier nog maar weer eens herhalen. Wat is het spannend in de eerste klasse F. Met nog twee wedstrijden te gaan, spelen slechts twee van de dertien clubs nergens meer om.  De ene, FVC, moet het volgend seizoen in de tweede klas opereren. De andere, stadgenoot PKC ‘83, is veilig en kan niet meer meedoen om het kampioenschap. Bovenin staan vijf ploegen met een onderling verschil van slechts drie punten. En vier van die ploegen spelen in de laatste ronde ook nog eens onderling tegen elkaar. Hoe heeft de competitieleider dit zo kunnen vaststellen?

Door Siemon Aikema

Trainer Erwin Heerlijn zegt over deze ontknoping van de competitie dat dit het mooiste is wat je kunt beleven. Hij vervolgt ”Vijf ploegen die nog kampioen kunnen worden. Ik durf er niets meer over te zeggen” Later nog meer commentaar van de trainer.

Nu eerst iets over de tegenstander van zaterdagmiddag vv Winsum. Het team strijdt nog mee voor een prijs. Kampioen kunnen ze niet meer worden, maar ze kunnen de kampioenskandidaten nog wel dwars zitten door de tweede periode te pakken. De mannen van Fred de Boer gaan fier aan de leiding. En als ze die periode pakken zal dat zuur zijn voor twee van de vijf teams uit de top. Voor hen is dan over twee weken geen prijs meer te behalen. Het is duidelijk dat Winsum komende zaterdag er vol voor zal gaan. Want een overwinning op Oranje Nassau betekent dat er feest is in Winsum. Dan is de ploeg niet meer te achterhalen en speelt het op 30 mei de eerste p/d wedstrijd tegen een nog onbekende klassegenoot. Oranje Nassau hoeft daarom zaterdag ook niet te rekenen op een cadeautje van het team van De Boer. En mocht het zaterdag niet lukken dan is er in de laatste periode nog een mogelijkheid tegen Broeksteer Boys, de grootste concurrent van de Winsumers. Winsum zal dus fel tegenstand bieden zaterdag, zij hebben vast zin in een feestje en willen het eventuele feestje van Oranje Nassau graag verstoren. Erwin Heerlijn zegt over Winsum: ”Dat is net als altijd een stugge tegenstander, een goede ploeg ook. Ik heb ze tegen PKC gezien. Ze wonnen in de aller allerlaatste seconden. Dat geeft een boost. Ze kunnen een periode winnen dat geeft een boost, dus we zullen een getergde ploeg in Groningen kunnen verwachten.”

Uiteraard heb ik de statistieken er ook weer bijgehaald. Beide ploegen kwamen vier keer tegen elkaar uit op Coendersborg. Winsum won twee keer, Oranje Nassau één keer en de andere wedstrijd, gespeeld zonder publiek, eindigde in 0-0. Vorig seizoen won Winsum met 1-3. Eerder dit jaar won Oranje Nassau in Winsum nipt met 1-0. Daarna wonnen de gasten van zaterdagmiddag, met o.a. Thijs Gerlofs in de ploeg, van de tien wedstrijden maar liefst acht en werd er twee keer verloren.

ON heeft nog twee overwinningen nodig. Dat merkte ook Erwin Heerlijn op in ons gesprek. “En dan zullen we kijken waar we staan. Zo simpel is het. Daarvoor moeten we eerst van Winsum winnen.” Eerder heeft Erwin al iets opgemerkt over de kracht van Winsum. Het zijn dus twee finalewedstrijden voor de thuisclub. En wie had na de wedstrijd tegen PKC enkele weken geleden gedacht dat ON nog mee zou blijven doen? “We moeten even geen praatjes hebben” zei trainer Heerlijn destijds. Maar gelukkig voor ON lieten andere ploegen punten liggen, terwijl de oranjehemden drie zeges op een rij boekten. Er zijn daarom nog steeds kansen op een kampioenschap of een vervangende periode.

Volgens de trainer is Oranje Nassau net als Winsum een getergde ploeg. “We weten ook waar we voor spelen. Daarvoor moeten we gewoon vooral bij de inhoud blijven, zorgen dat er een goed plan is. En dat we de drie punten in huis houden.” Erwin vervolgt dat het natuurlijk heel mooi is om de komende twee weken zelf te voetballenen en dat er dan overal allerlei dingen gebeuren. “Dat is toch prachtig en daar doe je het voor met z’n allen, denk ik. Ik kijk er naar uit want hiermee ben je al die tijd mee bezig, hier train je voor hier bedenk je dingen voor hier ben je steeds mee bezig.” Hij besluit met de woorden: “We kijken er naar uit.” Eigenlijk heb ik als voorbeschouwer er niet zo veel meer aan toe te voegen.

Uiteindelijk zou de volgorde op de ranglijst bepaald kunnen worden op doelsaldo. Maar laten we niet te veel op de zaken vooruit lopen en ons concentreren op de komende wedstrijd. Voor Oranje Nassau is, dat bleek ook al uit de eerder genoemde statistieken en de woorden van de trainer, Winsum een moeilijk te bespelen tegenstander. Daarom komt het, denk ik, zeker in het duel van zaterdag voor de jongens van Heerljin aan op inzet en passie, gecombineerd met de aanwezige kwaliteit. Volgens mij heeft Oranje Nassau zeker kansen om Winsum te verslaan, maar dan moet het niet tegenzitten. Het team zal zeker niet, zo is mijn verwachting, geen gemakkelijke overwinning halen. Daarvoor is de kracht van Winsum te groot.

Zaterdagmiddag wordt er om 14.30 uur afgetrapt op Coendersborg. Deze afwijkende aanvangstijd komt, doordat de KNVB de laatste twee rondes in deze klasse allemaal op hetzelfde tijdstip heeft vastgesteld. Als scheidsrechter voor dit duel is Bas Nigro uit Assen aangesteld Hij komt naar sportpark Coendersborg mogelijk met Ton Slag als assistent. Op het moment van schrijven Laten we hopen, dat er nog een tweede assistent wordt aangesteld, anders moeten we het doen met clubassistenten.

Voor ON niet meer interessant, maar ook onderin is het spannend. FVC is gedegradeerd. Met nog twee rondes zijn er theoretisch nog vier ploegen die rechtstreeks kunnen degraderen. Vijf ploegen moeten afwachten of ze de nacompetitie kunnen ontlopen. Gorecht en Hoogezand moeten in eder geval nog aan de bak om de nacompetitie, en voor Gorecht ook rechtstreekse degradatie, te ontlopen. Over twee weken weten we meer.

Tot slot nog de clash tussen Groningen en Friesland. In twee wedstrijdrondes wist Friesland drie punten te verzamelen en Groningen twee. De stand is daardoor nu 36-23 in het voordeel van Groningen.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2022 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.