Nabeschouwing seizoen 2023/2024 van de eerste klasse J

Gepubliceerd op
28 juni 2024

Het seizoen 2023/2024 is na dit weekend officieel definitief afgelopen. Voor 1J was al langer bekend dat HZVV ging promoveren en GRC en VKW moesten degraderen. WVV, Winsum en Oranje Nassau overleefden hun eerste ronde in de nacompetitie niet. Voor de clubs die streden om degradatie te ontlopen liep het iets anders. WKE ’16 en Hoogezand plaatsten zich wel voor de finale, maar verloren die jammer genoeg. GVAV-Rapiditas verloor in de tweede ronde van die nacompetitie. Daarom zullen we ook deze ploegen komend seizoen niet meer tegenkomen. Opvallend detail: Alle ploegen die degradeerden zijn oorspronkelijk zondagclubs. Met daarbij de aantekening dat Hoogezand sinds twee seizoenen bij voorkeur op zaterdag speelt.

Door Siemon Aikema

Ook dit keer kijk ik aan het eind van het seizoen hoe goed, of hoe slecht de voorspellingen waren die ik voor de start van de competitie deed. Ik neem het nog even met de lezers door.

Voor promovendus WKE ’16 voorspelde ik een moeilijk seizoen. Handhaving leek me het hoogst haalbare. Dat is ook wel gebleken. WKE  ’16 eindigde op de negende plek en wist zoals ik hierboven al meldde, zich niet via de nacompetitie te handhaven. WKE wisselde goede en slechte wedstrijden af, de voorhoede was sterk, maar defensief ging er nog wel eens het één en ander mis. Mede door puntaftrek kon het team va scheidend trainer Zwikker zich niet veilig spelen.

Voor de andere promovendus, Velocitas 1897, voorspelde ik een plek in de brede middenmoot. Ook hier pakte mijn voorspelling goed uit. De club deed nog even mee om de vierde plek (en dus nacompetitie), maar eindigde uiteindelijk op een achtste plek, slechts drie punten van de vierde plaats.

Ook voor SVBO voorspelde ik een plek in de middenmoot. De mannen van trainer Timmer voldeden aan mijn voorspelling. Ze eindigden op een zevende plek. Toch kenden zij een wisselvallig seizoen. Toch goed dat ze zich wisten te handhaven tussen de zaterdagclubs.

Ook voor GRC voorspelde ik een moeilijk seizoen. Vorig seizoen redden ze het net, daarom plaatste ik het team van Zeeman in de onderste regionen. Uiteindelijk was GRC de eerste club die degradeerde, ondanks dat  het team de strijd niet gauw opgaf. Volgend jaar dus geen derby meer met deze club. Maar wel weer een goede voorspelling

GVAV-Rapiditas was de eerste club waarbij ik er flink naast zat. Ik voorspelde, dat ze mee konden doen in het linker rijtje, maar niets was minder waar. Het team, dat aan het eind van het seizoen helemaal uiteen valt, leek een tijd rechtstreeks te degraderen. Uiteindelijk kon GVAV zich in de nacompetitie niet veilig spelen. Daarom toch na twee seizoenen een treetje lager naar de tweede klas.

Ook WVV zette ik in het linker rijtje. Prima seizoen van de mannen  die het langst meededen om het kampioenschap. Een nacompetitieplek was de verdiende prijs, helaas duurde de nacompetitie maar één ronde, ze waren kansloos tegen het later gepromoveerde KHC. WVV, een fijne voetballende tegenstander, dit mede door de huidige trainer Gerard Wiekens, blijft een ploeg die we volgend seizoen graag weer ontmoeten op ons sportpark.

Degradant HZVV keert na één jaar weer terug in de vierde divisie. Het team van Bram Freie startte minder goed, vooral in uitwedstrijden ging het zeer moeizaam. Maar toen het team eenmaal aan kop kwam liet het een prima serie zien. Ik denk dat HZVV de verdiende kampioen is, omdat ze toch het meest stabiel waren in de tweede helft van de competitie. Mijn voorspelling, dat ze mee zouden doen om de prijzen kwam  zeker uit!

VKW degradeerde vorig zeizoen ook uit de vierde divisie. ook. Ik was minder zeker van een belangrijke rol voor de Westerborkers. Ik schatte in dat het team in de middenmoot zou eindigen, met een kans op meer. Dat kwam zeker niet uit. De selectie was te smal, had blijkbaar niet voldoende kwaliteit en eindigde op de tweede degradatieplaats. Voor de tweede keer in twee seizoenen dus degradatie. Volgend jaar de tweede klas met een nieuwe trainer en een deels nieuwe selectie, omdat enkele oudgedienden zijn gestopt.

DZOH heeft beter gepresteerd dan ik verwachtte. Lang deed de ploeg van trainer Karlo Meppelink mee om de bovenste plekken, de tweede periode en ook nog wel om het kampioenschap. Niks rechter rijtje dus. DZOH heeft mij verrast! Een aanwinst voor deze klasse, al moeten we afwachten of ze volgend jaar weer tegen ons spelen.

Van Winsum verwachtte ik een plek in het linker rijtje. Dat hebben de mannen van vertrekkend trainer Fred de Boet zeker waargemaakt. Net als vorig seizoen wist Winsum enigszins verrassend toch nog een periode te winnen  ten koste van DZOH. De gebroeders Mulder vertolkten in de podcast Tikkie Breed, een aanrader, de mening van menige clubs in deze competitie: Winsum is thuis door het veld en de wind in het voordeel. Maar toch knap van de Winsumers, die zeker over kwaliteiten beschikken. In de nacompetitie werden ze verslagen door BOL, dus zien we deze ploeg volgend jaar zeker terug op Coendersborg.

Hoogezand zette ik in de middenmoot met de aantekening dat het mijns inziens ook een moeilijk seizoen tegemoet zou kunnen gaan. Dat laatste klopte. Hoogezand bezette lang de laatste plek, maar onder leiding van interim-trainer Jan Kloetstra werd een eindsprint ingezet. Helaas voor Jan en voor Hoogezand, verloor het team in de finale van Stiens. Gedeeltelijk mijn gelijk zeg ik maar.

PKC’83 zette ik ook in de middenmoot. Het team begon uitermate slecht aan het seizoen, maar bewees uiteindelijk mijn gelijk. Ook dit jaar speelde het team van interim-trainer Robert Groninger wel weer wisselvalig. Maar met mannen als Rob Schokker in de ploeg worden er wel de nodige punten behaald. PKC eindigde uiteindelijk op een verdienstelijke zesde plek.

Ook dit jaar eindigen we met Oranje Nassau. “Ik schat in, dat ON zeker mee kan draaien om de prijzen. Een periode zou mooi zijn en van een kampioenschap mag de club ook nog steeds dromen.” Dat was mijn voorspelling aan het begin van het seizoen. Deze voorspelling is helemaal uitgekomen! ON deed lang mee om de prijzen. De eerste periode werd gepakt, helaas blijft ook dit seizoen het kampioenschap een mooi  droom. Toch mag de ploeg van Heerlijn terugkijken op een mooi seizoen. Het einde was wat minder, maar in de nacompetitie was de verloren wedstrijd tegen Aalsmeer toch het bewijs dat het team wel mooi en goed kan voetballen.

Samenvattend: Zonder eigenwijs te willen zijn, kan ik stellen, dat ik wel eens minder goed was in het voorspellen van het verloop van de competitie.

Tot zover deze keer. Volgende week wordt deindelingvan de competitie 24/25 bekend gemaakt. Zoals gewoonlijk circuleren er weer lijstjes van indelingen. Wordt het vooral een Gronings/Drentse competitie met enkele Friese clubs? Of toch een indeling van vooral Friese en Groningse clubs met een enkele Drentse club? Ik waag met niet aan een voorspelling. Dat lat ik aan anderen over. Eén ding lijkt wel zeker: Be Quick 1887, PKC ’83 en Velocitas zullen wel bij de tegenstanders horen. En ook Winsum en WVV lijken de zekerheden. Verder wachten we  het nog een weekje af.

Logo van Sixton Peak

Hoofdsponsor van CVV Oranje Nassau

Safe and Free

Het merk Sixton Peak komt voort uit ruim 25jaar ervaring in en passie voor het ontwerpen en produceren van veiligheidsschoenen. Door research, design en innovatie en de grote vakbekwaamheid zijn de veiligheidsschoenen van Sixton Peak de beste in hun soort.

Subsponsor
d&u Accountants & Adviseurs
We zijn een vakinhoudelijke specialist, maar vooral ook jouw sparringpartner. En we zitten nooit tegenover je, maar staan naast je. Zo helpen we je met het nemen van de juiste beslissingen richting de toekomst. In alles wat wij doen zijn wij nieuwsgierig en alert.
Subsponsor
Boekema Vastgoedonderhoud Groningen
Boekema werkt dagelijks met veel plezier en passie aan het onderhouden, energetisch verbeteren en renoveren van vastgoed. Daarnaast kennen wij voor onze diverse opdrachtgevers een 24/7 glas- en bouwservice. Wij zijn als organisatie volop in beweging en hebben een hoog ambitieniveau.
Overige sponsorinformatie volgt binnenkort

Copyright© 2024 CVV Oranje Nassau.
Realisatie: Internetbureau Praes.