En dat was vier op een rij

Gepubliceerd op
23 april 2022

Vier op een rij. Na de wedstrijd tegen Leeuwarder Zwaluwen was dit een vaak gehoorde kreet. Zo vaak zelfs dat ik er niet omheen kon om even een afbeelding op te zoeken van het populaire spelletje vier op een rij. U ziet dat er onder en boven de vier tegenstanders nog een plekje over is. Er is dan ook niets op tegen om zaterdag a.s. er vijf op een rij van te maken in en tegen Balk. Dat wordt nog een hele klus gezien het knappe gelijkspel van j.l. zaterdag van Balk bij WHC. We hebben echter nu vier keer kunnen zien waartoe onze Oranje brigade in staat is, dus alle vertrouwen is er voor een goed resultaat.

Door Bert Postma.

Op het zonnige maar met een harde kille Noord Ooster wind mocht Oranje Nassau aan de wedstrijd onder leiding van arbiter Martin Baar proberen het volgend succes te behalen. Het tegen degradatieplekken vechtende Zwaluwen liet echter direct zien andere plannen te hebben en trok ook direct ten aanval. Dat dat de beste verdediging is, is een al oude wijsheid en trainer Hans de Jong had dit duidelijk zijn mannen ingeprent. Er ontstond dan ook direct een leuke wedstrijd waarin de iets te felle David Voigt in de 16e minuut geel kreeg. David stond in de basis voor de niet fitte Wallid Barhouss net als Dave Bosgraaf voor aanvoerder Rhobin Brander. In de 20e minuut was er de waarschuwing voor de Zwaluwen, maar het schot van Thomas Careman was geen probleem voor de Friese doelman Bart Wielinga. In de 25 minuut floot Baar voor een niet geziene overtreding. Dat bleek echter een vergissing mijner zijds, want het bleek voor een door het publiek onbegrepen drinkpauze. Als dit al bij een temperatuur van 15 graden wordt toegepast, zie ik de bui hangen als het straks boven de 20 uit gaat komen. Het kan natuurlijk zijn dat er warme chocomelk in de bidons heeft gezeten. In de 28e minuut weer een schot van Careman, maar deze ging net langs de verkeerde kant van de paal. Een doelpunt hing in de lucht en twee minuten later was het dan ook raak. Ruendel Martina schoot via de voet van een tegenstander, waardoor de bal met een boog over de al liggende Wielinga heen draaide de 1 – 0 op het scorebord. Een alerte toeschouwer maakte mij er op attent dat de drinkpauze toch zijn effect had gehad. Yoran Bijlsma van de Zwaluwen had even moeite met de achterstand en zijn reactie leverde geel op. In het verdere verloop van de eerste helft ging de strijd gelijk op met ON als iets bovenliggende ploeg. Schoten waren er nog van Rick Wiersma en Ruendel Martina, waarbij die van Martina in de 45e minuut wel verzilverd had mogen worden. De lichtgeblesseerde Ruendel had niet meer de kracht om vol uit te halen en bleek dan ook vroeg in de tweede helft uit te vallen.

Zoals gezegd in de 51e minuut moest Martina zich laten vervangen door Fokko Kronemeijer evenals David Voigt die fors op zijn enkel werd geraakt in de 69e minuut. Voor hem kwam Niels Stenekes binnen de lijnen. Tussendoor had Erwin Heidekamp ON nog moeten behoeden voor de gelijkmaker. In een 1 tegen 1 situatie bleek hij weer eens de baas. In de 57e minuut wisselde Hans de Jong Yoran Bijlsma in voor Leon Wagenaar. Het werd af en toe wat grimmiger, zowel binnen als buiten de lijnen. En de Zwaluwen leiding liet verbaal een aantal malen horen het niet altijd met de beslissingen van Baar eens te zijn. Binnen de lijnen moest Baar af en toe optreden en dat kostte Jesse Krombos (Leeuwarder Zwaluwen) ook geel. Leeuwarder Zwaluwen probeerde de harde rugwind te benutten, maar had er vaak meer last van dan profijt. Hans de Jong probeerde met nog een wissel het tij te keren, De geelgekleurde Krombos werd vervangen door Stan Fortuin. Ondanks het aandringen van de Leeuwarders bleek het niet in staat om Heidekamp en de uitblinkende Ard Veenhof te passeren. Toen Baar ON een vrije trap op de punt van het strafschopgebied gaf, trok Veenhof aan de bel en ging achter de bal. Vlak voor tijd steeg de spanning ten top op Coendersborg en nam Veenhof zijn aanloop en krulde schitterend de bal in de kruising. 2 tegen 0. Dit ook tot grote vreugde van Youri Schuur die kort daarvoor voor Dave Bosgraaf in het veld was gekomen. In de 92e minuut moest Heidekamp met een schitterende redding nog een tegendoelpunt voorkomen.

Het was nog lang gezellig in en rond de ON kantine, mede door de knappe 2 tegen 1 overwinning van Dames 1 op The Knickebockers. Voor de mannen staat dus de uitwedstrijd tegen Balk op het programma. We hopen op vijf op een rij en een hoge positie in de derde periode.