Het eerste elftal van Oranje Nassau heeft na een, zeker qua resultaten, mager begin de laatste weken de weg naar de top gevonden. Na de overwinning tegen Leeuwarder Zwaluwen gaan de oranjehemden alleen aan kop. Een uitstekende uitgangspositie om zaterdag al de eerste prijs van het seizoen te pakken. Maar daar moet nog wel wat voor gedaan worden. Tegenstander Balk laat zich niet zo gemakkelijk aan de kant zetten.

Door Siemon Aikema

Oranje Nassau heeft het vaak moeilijk in Balk. Toch hebben de Groningers daar van de zeven wedstrijden vijf gewonnen en slechts twee verloren. Maar alle overwinningen van de gasten waren met slechts één doelpunt verschil. Vorig seizoen werd er in Balk met 2-1 gewonnen. Marnix Zeldenrust had de thuisclub na rust op voorsprong gezet. ON was wel sterker, maar scoorde niet direct. Pas in de 85e minuut scoorde Dennis Molema de gelijkmaker, terwijl in blessuretijd Erolind Derguti zijn ploeg op winst zette. Heel Balk in ontzetting achter latend.

De Friezen hebben een zeer ervaren ploeg met aan het hoofd keeper en aanvoerde Hessel Altenburg, ook wel ‘opa’ genoemd. Op een enkeling na spelen de leden van de selectie al hun hele voetballeven voor de club uit het mooie Gaasterland. De meesten al minstens zeven seizoenen. Het zal dan ook weinig verbazing wekken, dat de equipe van de nieuwe trainer Jan Bruin over veel voetbalervaring beschikt. De namen Altena, Altenburg, Geertsema en Lycklema zullen vele ON-ers waarschijnlijk bekend voorkomen uit voorgaande ontmoetingen. Bruin is dus nieuw bij Balk hij kwam over van Burgum waar hij acht jaar actief was. Enkele seizoenen combineerde hij dat met het assistent-trainerschap bij Sc Cambuur waar hij eerder ook al drie jaar actief was als jeugdtrainer.

Balk begon slecht aan het seizoen. Na een gelijkspel in de openingswedstrijd tegen Broekster Boys werd er vervolgens verloren van Pelikaan S, Olde Veste en Drachtster Boys. De laatste twee wedstrijden waren er overwinningen tegen Blauw Wit ’34 en vv Groningen. In Groningen werd een 2-0 achterstand omgezet in een 2-3 overwinning. Balk is dus niet alleen een onverzettelijke ploeg, maar geeft bij een achterstand ook niet direct op. Wat dat betreft kunnen we alleen maar zeggen dat Oranje Nassau gewaarschuwd is. Topscorer van Balk is op dit moment Johannes Altena met vier van de elf doelpunten. Dat is eentje minder dan onze Mitchell Schievels

Oranje Nassau pakte afgelopen zaterdag de koppositie. Dat ging zeker niet gemakkelijk. Leeuwarder Zwaluwen, dat als eerste de wedstrijd inging, was zeker niet van plan de punten in Groningen te laten. Trainer Erwin Heerlijn was zaterdag na afloop reëel. Hij vond de overwinning nauwelijks verdiend. Volgens hem was er veel strijd en had zijn ploeg hard had gewerkt. “Maar het had” zei de trainer, “ook de andere kant uit kunnen vallen”. Heerlijn vond zijn ploeg scherper en de keeper en het centrale duo achterin sterk. Natuurlijk weet ook Heerlijn dat een periodetitel tot de mogelijkheden behoort. “We hebben nog maar één wedstrijd te gaan en dat is een lastige uit bij Balk, Maar we gaan er voor” zo verwoordde Heerlijn die kans.

Oranje Nassau zal zaterdag de zelfde inzet en scherpte moeten hebben om de punten uit Balk mee te nemen. En een overwinning behoort zeker tot de mogelijkheden. Maar we kennen ook de kracht van de tegenstander. Aan de ene kant verstaan ze de kunst van het verdedigen met hun keeper in de hoofdrol. Aan de andere kant kunnen ze via messcherpe counters ongenadig toeslaan. Dat herinneren we ons nog van de laatste wedstrijd tegen Balk in Groningen. Toen werd Balk ook gevaarlijk via snelle vleugelspitsen. Uiteindelijk werd het 3-3. Qua voetbal was Oranje Nassau toen zeker beter, maar een wedstrijd wordt niet alleen beslist op voetbalkwaliteiten. De jongens van Heerlijn staan voor een mooie uitdaging om te laten zien dat goed voetbal kan zegevieren tegen een team met veel verdedigende kwaliteiten en tomeloze inzet. Het zou een mooie beloning zijn in een wedstrijdreeks, die sinds een aantal weken een opgaande lijn laat zien bij de oranjehemden. Voor Heerlijn en Pourier wordt het weer moeilijk de juiste keuzes te maken. In de verdediging op het middenveld en in de aanval hebben ze meer goede spelers dan plaatsen. Aan hen de taak om het team op te stellen dat het beste een resultaat tegen deze tegenstander kan behalen. Zaterdag rond half vijf zullen we zien wat dit heeft opgeleverd.

De wedstrijd Balk – Oranje Nassau wordt zaterdag om 14.45 gespeeld op Sportpark De Wilgen, Westein 45 8561 CA in Balk. Scheidsrechter van dienst is de heer Hans Noppers uit Meppel. Noppers wordt geassisteerd door Jan-Durk Kuperus en Yaron Quincy Heeren
Mocht Oranje Nassau verliezen , dan zijn er nog vijf kanshebber voor de periode: Noordscheschut en de vier debutanten in deze klasse, Blauw Wit ’34, SVI, Leeuwarder Zwaluwen en Pelikaan S. Bij een gelijkspel blijven Noordscheschut, Blauw Wit’34 en SVI als kanshebbers over. De overige belangrijkste wedstrijden van zaterdag zijn dan ook Leeuwarder Zwaluwen – Pelikaan S, SVI – Drachtster Boys, Noordscheschut- Olde Veste en Groningen – Blauw Wit ’34. Naast deze wedstrijden staan ook Winsum  - eerobben en Broekster Boys - PKC op het programma zaterdag. Maar laten we het er voorlopig maar ophouden dat Oranje Nassau de enige ploeg is die hetzaterdag  in eigen hand heeft.