Van tevoren werd er al over gesproken, PKC’83 – Oranje Nassau zijn vaak wedstrijden waarin behoorlijk gescoord wordt. Dat was dus vanmiddag ook weer het geval, maar dat de verdeling zo eenzijdig zou worden hadden zowel vriend als vijand niet vermoed. Bij PKC had men een paar keer laten zien om van een behoorlijke achterstand terug te kunnen komen, bij Oranje Nassau werd best aardig gevoetbald, maar was de afwerking nog niet waar men op hoopte. Bij ON enkele omzettingen door ziekte en een schorsing, Bij PKC moest Simon Schreiber geblesseerd aan de kant blijven.

Door Bert Postma

Onder begeleiding van de jeugd van Kids United werd door PKC en ON het veld betreden en mocht ON na het winnen van de toss de aftrap verrichten, onder het toeziend oog van de jonge scheidsrechter Ronald Moed en zijn assistenten Stef Verhagen uit Heerenveen en de Urker Geert van Eerde. Ongeveer 150 supporters hadden de moeite genomen om naar de Kring te komen en een hopelijk vermakelijke stadsderby te bewonderen.

PKC nam het initiatief in handen en als Martijn van Roeden direct bij de les geweest was, had hij vrijstaand voor doelman Erwin Heidekamp vanaf drie meter raak kunnen schieten. Zijn te slappe inzet werd prima door de ON doelman verwerkt. ON, niet geschrokken, nam de aanval over en spits Mitchell Schievels kopte naast. Oranje Nassau nam de regie over en bleek vanmiddag de betere ploeg. In de 15e minuut ontkwam PKC aan een achterstand toen aanvoerder Rhobin Brander een vrije trap via de handen van de niet zijn sterkste wedstrijd spelende Ben Meedendorp tegen de lat zag vliegen. Medendorp moest na deze actie even opgelapt worden, maar kon verder spelen. Dat lukte niet bij speler Adilio Aygustin die zich in de 25e minuut moest laten vervangen door Jorn Middel. Een paar minuten daarvoor ontsnapte PKC wederom, toen Mitchell Schievels een droomkans ,na een subtiel voorzetje van Rico Cordes, om zeep hielp. In de 27 minuut was het Cordes zelf die een schotje gestopt zag worden door Meedendorp. Het was te zien dat er doelpunten gingen vallen. PKC moest pittiger verdedigen en dat leverde Hein van Veen in de 32e minuut geel op. Twee minuten later was het dan wel raak toen Mitchell Schievels een vrije trap van Dave Bosgraaf doorkopte naar de tweede paal waar Walid Barhouss als een duveltje uit een doosje opdook en de bal binnen kon tikken. 0 – 1. De gasten terecht op voorsprong. Toen zes minuten later Rico Cordes onderuit gehaald werd was het Dave Bosgraaf zelf die de toegekende vrije trap fraai achter de verbouwereerde Meedendorp krulde. ON op een mooie 0 – 2 voorsprong. Een ruststand die men niet verwacht had. ScheidsrechterMoed gooide echter nog roet in het eten en bestrafte een van dichtbij op de arm van een verdediger geschoten bal. Door de verscherpte handhaving van deze soort hands een juiste beslissing. Vanaf de rand van het strafschop een prima klusje voor topschutter Bryan Inge, die Erwin Heidekamp, die nog wel de goede hoek koos, kansloos liet. Een opsteker op slag van rust voor PKC.

Wie dacht dat PKC jacht zou gaan maken op de gelijkmaker kwam bedrogen uit. Misschien hadden de trainers de Bennie de Jong en Freddy Strating dit er wel in gepompt, maar ON gooide roet in het eten en het was Frederik Specken die met een prachtige uithaal, na doorkoppen van Schievels, doelman Meedendorp voor de derde maal passeerde. Toen een minuut later Schievels na een voorzetje van Rico Cordes op de paal kopte bleek dat het gretige ON de wedstrijd niet weer uit handen zou geven. Toen drie minuten later een duwtje in de rug van Cordes binnen de 16 meter vrij gemakkelijk met een strafschop bestraft werd, was Mitchell Schievels er als de kippen bij om zijn doelpunten totaal weer een beetje op te krikken. Hij liet Meedendorp dan ook volledig kansloos en schoot ON naar 1 – 4. Bij PKC enige irritatie, wat Koen Hateboer geel opleverde. In de 64e minuut werd Dave Bosgraaf gewisseld voor David Voigt. Toen scheidsdrechter Moed een handsbal in de PKC verdediging bestrafte rook de weer prima spelende Rick Wiersma zijn kans en vanaf een meter of twintig schoot hij feilloos langs de goede kant van paal en bracht Oranje Nassau op een riante 1 – 5 voorsprong. Bij PKC werd Bryan Inge vervangen door Michael Wilpstra. En in de 80e minuut mocht doelpuntenmaker Specken gaan rusten. Hij werd afgelost door Yunis el Baroudi. Toen aanvoerder Rhobin Brander ook graag wat aan de score wilde gaan doen en door de PKC verdediging slalomde, maar door Meedendorp werd gestuit, was invaller David Voigt er als de kippen bij om de 1 – 6 in de touwen te jagen. Bij ON werd Rick Wiersma in de slotfase vervangen door Fokko Kronemeijer en was Schievels na een fraaie buikschuiver nog dichtbij een zevende treffer. Trainer Heerlijn en zijn assistenten zullen tevreden geweest om te zien dat zes verschillende spelers doel troffen en dat het fraaie voetbal nu ook flink rendement begint te krijgen. Volgende week zaterdag komt Leeuwarder Zwaluwen op bezoek op sportpark Coendersborg. Let U op de aanvangstijd.

Klik hier de foto's

KNVB info ON1