Doordat er een horizontale overstap mogelijk werd hebben verschillende verengingen met hun eerste team een overstap gemaakt van de zondag naar de zaterdag. In het Noorden gold dat bijvoorbeeld voor de eersteklassers Hoogezand, FVC en vv Heerenveen.

Door Siemon Aikema

Door de overstap van clubs is er een overschot van zaterdagclubs in de eerste klasse gekomen. Daarom heeft de KNVB voor zaterdag een klasse bijgevoegd, bij de zondagclubs ging er een klasse af. Onder andere hierdoor bestaat de nieuwe klasse 1F uit alleen clubs uit Groningen en Friesland. Maar voor vv Heerenveen was geen plaats meer in 1F, zij komen samen met DZOH en Noordscheschut komend seizoen uit in de oostelijke klasse 1E.

In 1F zijn naast de ploegen die afgelopen seizoen in 1E uitkwamen een aantal nieuwe ploegen. Overigens is WHC komend seizoen geen tegenstander meer voor ON, zij blijven in 1E. De nieuwelingen zijn ONS Sneek, Gorecht, Hoogezand, FVC en 't Fean '58.

De degradant uit de hoofdklasse ONS Sneek is een oude bekende. De Snekers zijn in een aantal jaren behoorlijk gedaald. In 15/16 kwam men nog uit in de topklasse. Daarna drie jaar in de derde divisie en twee jaar in de hoofdklasse. Via de nacompetitie hebben ze het hoofdklasse-schap niet kunnen afdwingen waardoor ze afdalen naar de eerste klasse.

Ook een oude bekende is Gorecht. Na een afwezigheid van drie jaar is de ploeg van trainer Hans van der Ploeg weer terug in de eerste klasse. Gorecht eindigde op een gedeelde eerste plaats met DZOH, maar moest door een slechter doelsaldo via de nacompetitie een plek in onze klasse afdwingen. In de finale werd klassegenoot Meppel met 1-3 verslagen

Hoogezand werd kampioen in de zondag eerste klasse F. Maar omdat het team had gekozen voor een horizontale overstap, komen de Hoogezandsters opnieuw uit in 1F, maar nu in de zaterdagafdeling.

FVC uit Leeuwarden wordt de derde club uit de Friese hoofdstad, die uitkomt in 1F. De Friezen wisten in de nacompetitie het vege lijf te redden door in de finale met 2-3 LSC 1890 te verslaan. We zijn benieuwd, wat het team komend seizoen kan brengen in deze klasse.

De laatste nieuw club is ’t Fean ’58 Het team uit Surhuisterveen is kampioen geworden in 2I. Ze debuteren dit jaar in de eerste klasse, na een verblijf van vier jaar in de tweede klasse. Waarschijnlijk zal het verblijf niet langer zijn dan één jaar. Dat heeft niets te maken met de kracht van het team, maar vooral omdat ‘t Fean gaat fuseren met vv Surhuisterveen, dat tot 2020 uitkwam in de derde klasse van zondag maar inmiddels is overstapt maar de zaterdag.

Het wordt, denk ik, weer een interessante competitie. Blauw Wit ’34, Leeuwarder Zwaluwen, Broekster Boys, Drachtster Boys, Winsum, Pelikaan S en de stad-Groninger ploegen PKC, vv Groningen en Oranje Nassau maken 1F compleet.
Na de vakantie, in de maand september, weer een gebruikelijke voorbeschouwing op het seizoen.

Verdien €50