Traditiegetrouw had ik aan het begin van het seizoen 21/22 een voorbeschouwing geschreven op het seizoen. Halverwege heb ik daarna een tussenbalans opgemaakt. Nu het eind van het seizoen is gekomen wordt het tijd voor een nabeschouwing. Wat is er van mijn voorspellingen uitgekomen? Eerlijk gezegd is er meer niet dan wel goed ingeschat.

Door Siemon Aikema

Hoewel, het seizoen is nog niet helemaal afgelopen, WHC speelt komende zaterdag nog de finale van de nacompetitie om een plaats in de hoofdklasse. Laten we daarom ook beginnen met de Wezepers. Vooraf schatte ik in dat het een ploeg was waar je rekening mee moeste houden. Ik voorspelde een plaats in de top zes. Dat hebben ze met een tweede plaats en een periodetitel meer dan waargemaakt.
Waar ik vooraf niet echt rekening meer had gehouden was dat Olde Veste rechtstreeks zou promoveren. Ik had verwacht dat de ploeg ergens in de middenmoot zou eindigen, dat was dus veel te laag ingeschat voor het team dat vanaf de eerste dag bewees dat het een sterke ploeg had.

Van nummer drie Pelikaan S had ik wel verwacht, dat ze een kampioenskandidaat zouden zijn en minstens een periode zouden pakken. Achteraf vond ik dat de ploeg van Schulting te wisselvallig speelde. Maar ze pakten wel de vervangende periode. Ook Blauw Wit, zo scheef ik doet mee om de bovenste plaatsen. Dat deden ze vooral in de eerste en derde periode. In die eerste periode werd het team gedeeld tweede en in de derde pakten ze de periode omdat Olde Veste al een periode had gewonnen. Maar omdat de Leeuwarders een slechte periode kenden, kwamen ze uiteindelijk nooit i de buurt van de bovenste plek. Toch is een vierde plek best een goede prestatie.

Over nummer vijf Broekster Boys zou veel te zeggen zijn. Een uitstekende prestatie met op het nippertje (1 punt)) geen periode. De ploeg van trainer Patrick Zwart heef me het meest verrast deze competitie. Ik was namelijk uitgegaan van moeilijk seizoen en dat is het zeker niet geworden.
Drachtster Boys eindigde als zesde. Dat was voornamelijk te wijten aan een slechte derde periode, na het uitvallen van topscorer Sicco Brouwer. Anders had de ploeg van Jager nog wel hoger kunnen eindigen. Toch beter gepresteerd dan ik verwachtte: handhaving, maar niet mee doen om de bovenste plekken.

Oranje Nassau sluit het linker rijtje af. En dat is een plek, die ik niet had verwacht. Een periodetitel moest er volgens mij wel inzitten. Dan heeft alleen in de derde periode een tijdje gespeeld, maar ON moest afhaken op het eind. Een teleurstellende tweede periode was niet meer weg te poetsen, waardoor het team van Heerlijn lager stond dan ik vooraf verwachtte.
Winsum, de nummer acht, deed wat ik verwachtte. Een plek in de middenmoot voor het team van vertrekkend trainer Bert Vos. De tweede periode was het stekste deel van de Winsumers, ze stonden toen op een mooie vijfde plek.

PKC kon ons dit jaar uiteindelijk niet verrassen en dus kwam mijn voorspelling redelijk uit. En plaats in de middenmoot. Daar leek het eerst niet op uit te draaien, want de ploeg van Bennie de Jong stond na acht wedstrijden op een keurige vierde plaats. Vooral in de laatste periode heeft het team het laten zitten. Een teleurstellende dertiende plek was het resultaat.
In september 2021 schreef ik over nummer 10 Leeuwarder Zwaluwen: “voor hen schat ik een plaats in het rechterrijtje in”. Dat hebben ze, denk ik, waar gemaakt. Een goede derde periode zorgde er voor, dat de ploeg op tijd de degradatiestrijd kon ontlopen.

Qua voorspelling zat ik er het meest naast bij vv Groningen. Over deze ploeg schreef ik destijds:” Het zou me niet verbazen als Groningen dit seizoen een rol van betekenis zal spelen in 1E. Ik schreef er nog bij dat ze volgens mij zeker niet in de onderste regionen zouden eindigen. Maar een elfde plek is echt wel in die onderste regionen. Ik denk, dat men op Sportpark Het Noorden veel meer hadden verwacht dan deze plek. 

Dan nog de drie ploegen, die we volgend jaar niet terug zullen zien in de eerste klasse. Bij Burgum zat ik er flink naast. Want een twaalfde plek is zeker niet in het linker rijtje. Met Balk en Zeerobben zat ik qua voorspelling beter. Beide ploegen zouden het volgens mij niet verder reiken dan het rechter rijtje. En dat is zeker uitgekomen. In alle eerlijkheid moet ik er wel aan te voegen, dat ik Balk hoger inschatte met een plaats in de bovenste regionen van het rechter rijtje. En Zeerobben heeft me echt niet kunnen verrassen, ondanks hun vaak positieve voetbalinstelling. Maar deze drie Friese tegenstanders kwamen uiteindelijk klasse tekort.

Nog enkele statistieken: Er werden in totaal 182 wedstrijden gespeeld in deze klasse, waarvan er 43 in een gelijkspel eindigden. Olde Veste verloor slechts één keer, WHC vier keer. Zeerobben verloor achttien keer gevolgd door Burgum met zestien nederlagen. Maar liefst vier ploegen verloren elf keer. Olde Veste scoorde het meest, 70 keer en hier was Pelikaan S goede tweede met 68 doelpunten. Het minste scoorden Balk (24 goals) en Burgum 25 (goals). De verdediging van Olde Veste kreeg verreweg de minste doelpunten tegen (18 goals), op afstand gevolgd door WHC (29 goals). Zeerobben moest 69 doelpunten toestaan, verrassend gevolgd door PKC’83 met 60 doelpunten. In totaal wisten de verschillende ploegen 693 keer te scoren. Dat is een gemiddelde van ruim 3 per wedstrijd. En wie scoorden daarbij de meeste doelpunten? Jeffrey Dijkstra van Olde Veste is de winnar met 18 doelpunten, gevolgd door Stef van Oene van WHC en Rick van Loon van Leeuwarder Zwaluwen met ieder 17 goals.

We richten tenslotte ook nog even onze aandacht ook nog even op volgend seizoen, met name over de indeling. Vier ploegen, Olde Veste, Burgum, Balk en Zeerobben komen in ieder geval niet terug in de eerste klasse. Voor WHC moeten we dat nog even afwachten. De nieuwelingen zijn de degradanten ONS Sneek en Noordscheschut, de overstappers van het zondagvoetbal Heerenveen, Hoogezand en FVC, de kampioenen ‘t Fean ‘58 en DZOH en tenslotte de winnaar van de nacompetitie Gorecht. Dat zijn in ieder geval acht nieuwe clubs. Ik denk daarom dat WHC, ongeacht het resultaat van komende zaterdag, niet weer terug komt in 1E. Dan hebben we t.o.v. vorig seizoen twee clubs meer. Op dit moment kan ik in ieder geval nog niet inschatten wat de KNVB met dit gegeven zal doen. We zullen nog even, waarschijnlijk ruim een maand, moeten afwachten, welke ploegen het komend seizoen de tegenstander zullen zijn van Oranje Nassau.

Rest me om iedereen een fijne zomerstop of -vakantie te wensen. En houd de site van ON in de gaten, want we proberen jullie zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Graag tot volgend seizoen.

KNVB info ON1