Na acht seizoenen Oranje Nassau, met een onderbreking van een jaar bij SC Stadspark, neemt aanvoerder Rhobin Brander afscheid van Oranje Nassau. Nog één wedstrijd resteert a.s. zaterdag tegen Pelikaan S. Maar helemaal weg gaat hij nog niet, want hij maakt nog deel uit van de back-up squad. Daarover later meer. Toch genoeg reden om een afscheidsinterview met hem te houden


2021 09 02 MANNEN SELECTIE 21 22 059
Door Siemon Aikema

Rhobin begon, toen hij bij de senioren kwam, bij zondag-eersteklasser Appingedam. Daarna speelde hij een seizoen voor Gronitas, toen ook eersteklasser, en een seizoen bij Be Quick 1887 dat toen net als nu in de hoofdklasse speelde. In het seizoen 13/14 stapte hij over naar Oranje Nassau samen met de bij de ON-aanhang wel bekende Fred Specken en met Max Reilman, die na 1 seizoen al weer was verdwenen.

Rhobin, ik hoorde dat je stopte met voetballen bij Oranje Nassau. Wat is voor jou de voornaamste reden dat je afscheid neemt van je actieve loopbaan?

Er zijn eigenlijk 2 redenen waarom ik heb besloten om te stoppen. Overigens stop ik niet helemaal, want ik zal op donderdagen blijven trainen en in uiterste nood kunnen ze me altijd bellen voor zaterdag. De eerste reden is puur praktisch. Mijn vriendin werkt en heeft slaap- en avonddiensten. Dat moet ze nu altijd om mijn trainingen heen plannen en dat is vrij lastig. De andere reden is dat mijn enkel ook wel een beetje klaar is. Ik heb hier al enkele jaren last van en ik wil op mijn 60e nog niet op krukken lopen haha.

Met welk gevoel neem je afscheid van Oranje Nassau?

Ik heb altijd een enorm fijn gevoel bij Oranje Nassau gehad. Ik heb hier veel mensen leren kennen, trainers, spelers, clubmensen en stafleden zien komen en gaan. Vrienden eraan over gehouden. Kortom ik heb een enorm goed gevoel bij Oranje Nassau en met dat gevoel neem ik ook afscheid.

Welk seizoen vond jij het bij Oranje Nassau het mooiste en zijn er ook seizoenen waar je minder herinneringen aan hebt?
Dan moet ik het kampioensjaar van 2015/2016 noemen waarin we naar de hoofdklasse promoveerden. Een goed elftal waarin alles klopte. Het minste gevoel heb ik dan toch bij het jaar 2017/2018 waarin we ons pas op de laatste speeldag veilig speelden. Ook, omdat Patrick Zwart waar ik een goede band mee had, op een vervelende manier weg is gegaan. Ik vond niet dat hij zo’n afscheid verdiende.

Wat zal je het meest missen na dit seizoen?

Zoals gezegd blijf ik natuurlijk nog trainen op donderdagen dus volledige afscheid is er nog niet. Ik weet dus niet of ik iets echt ga missen. De zaterdagen zullen op het begin wel wat ongemakkelijk aanvoelen denk ik.

Stel dat je een elftal mocht samenstellen met spelers waarmee jij ooit hebt gespeeld. Hoe zou dan de opstelling zijn.

Ik denk dat het leuk is om het bij amateurvoetballers te houden.
Keeper: Gijs Koopmans
Verdedigers: Rechtsback Tim de Groot, Centraal Thijs Gerlofs en Herman Rozema Linksback: Lars van de Berg

Middenvelders: Tyson dos Santos Niels Stenekes Roy de Groot en Frederik Specken

Aanvallers: Ezra Schrijver en Rob van der Leij

Een mooi stel namen, waarvan ik de meeste wel ken. Dan de volgende vraag: Je hebt in je carrière heel wat trainers meegemaakt. Wie heeft, naast Erwin Heerlijn het meest indruk op je gemaakt/ van wie heb je het meest opgestoken?

Dat is Marcel Groninger van Be Quick. De hele structuur en cultuur is voor iedereen door en door duidelijk. Daarnaast heb ik hem altijd als heel eerlijk en duidelijk ervaren.

Tenslotte, wil je nog iets kwijt aan de volgers van ON, je mede spelers of staf?

Tot volgend seizoen. In een iets andere hoedanigheid, maar ik ben zeker nog niet volledig vertrokken.

Rhobin we zullen je missen in het veld bi Oranje Nassau. Fijn dat je nog niet helemaal uit beeld bent. Persoonlijk kan ik nog zeggen, dat ik je heb gezien als voorbeeld voor het team. Je was daarom volgens mij ook de juiste aanvoerder de laatste jaren.

KNVB info ON1