Na de nederlaag tegen PKC is het seizoen voor Oranje Nassau nu echt voorbij. Voor de oranjehemden staat er totaal niets meer op het spel. Ondanks alle kwaliteiten die de ploeg ongetwijfeld heeft eindigt het seizoen in mineur. Zaterdag speelt de ploeg tegen één  van de sterkere ploegen WHC.

Door Siemon Aikema

Voor WHC  eindigt de competitie niet in mineur. De ploeg van Richard Karrenbelt heeft lang de strijd met Olde Veste volgehouden. Maar met nog twee wedstrijden lijkt het een utopie, dat de Wezepers er nog met de titel vandoor gaan. Daarvoor presteert Olde Veste qua overwinningen te constant. Alleen weet je in 1E nooit zeker dat het zo loopt als je verwacht. Ik denk dan ook, dat het seizoen voor de selectie van WHC over twee weken nog niet is afgelopen. Door de winst in de tweede periode mag WHC in ieder geval meedoen aan de nacompetitie voor een plaats in de hoofdklasse. Vier clubs uit de hoofdklasse en 15 periodekampioen of vervangende periodekampioenen gaan strijden om drie plekken. Voor de Blauwen staan er mogelijk nog mooie gevechten te wachten. Maar eerst moet er nog twee keer worden aangetreden, Oranje Nassau en Drachtster Boys zijn de tegenstanders. Afgelopen zaterdag werd thuis Groningen nog met 3-0 verslagen, een week eerder was Winsum het slachtoffer van de dadendrag van de selectie van Karrenbelt. De ploeg van Bert Vos werd met 2-6 verslagen. WHC is trouwens tot nu toe de enige ploeg, die Olde Veste een nederlaag wist toe te brengen.

Sinds het seizoen 64/65 van de vorige eeuw speelden Oranje Nassau en WHC zestien keer tegen elkaar. Opvallend is het grote aantal gelijke spelen, tien keer was er een verdeling van de punten. De laatste keer was in juni 2017 toen beide ploegen in de nacompetitie tegen elkaar uitkwamen en met 1-1 gelijkspeelden. Vier keer ging de winst naar WHC en twee keer won Oranje Nassau. De laatste overwinning voor WHC was in het seizoen 10/11 (1-2). Voor Oanje Nassau is het nog veel langer geleden, dat er werd gewonnen. Dat was op 28 september 1991 toen de thuisclub met1-0 won door een doelpunt van Jaap Hindriks. Jef Stell van WHC en Jaap Jacobs hebben de eer er elk twee doeltreffend te zijn geweest. Alle andere spelers die scoorden deden dat één keer.

Komende zaterdag de kans voor Oranje Nassau om nog iets goed te maken dit seizoen. Na een periode met redelijk veel punten (zeven wedstrijden en zeventien punten) werden de laatste twee ontmoetingen (tegen Olde Veste en PKC) verloren. Opvallend is daarbij, dat in beide wedstrijden Oranje Nassau snel op een 2-0 achterstand kwam. Laten we hopen, dat dit zaterdag niet weer gebeurt. De selectie kamt op dit moment met redelijk wat blessures en spelers die niet 100% fit zijn. Toch zal de ploeg zich niet bij voorbaat gewonnen geven. WHC is een voetballende ploeg, die volgens mij Oranje Nassau wel ligt. En ondanks de sterke selectie van de tegenstander zal de equipe van Heerlijn zich niet laten ontmoedigen. Oranje Nassau kan vrijuit spelen, de druk ligt bij WHC, die geen punten wil verliezen om toe te slaan als Olde Veste toch punten verspeelt. Maar om de mannen van de huidige selectie van Oranje Nassau te laten zien dat met wilskracht en inzet er wel eens wat valt te bereiken sluiten we de voorbeschouwing af met een link naar een opname van 17 december 2011. Let ook even op de voorbeschouwing waarin wordt gesteld dat WHC het in Groningen vaak moeilijk heeft tegen ON. In dat seizoen had Oranje Nassau in de hoofdklasse in de tweede periode nog geen wedstrijd gewonnen en geen punt gepakt. Koploper en latere kampioen WHC kwam op bezoek. De ploeg wist toen een verdienstelijk gelijkspel te halen.De samenvattig is hier te zien.  

Zaterdag begint ook de wedstrijd Oranje Nassau – WHC weer om 15.00 uur op sportpark Coendersborg Rik Berends is dan de scheidsrechter en Gert van Ende en Stef Verhagen de assistenten. Kom zaterdag naar Coendersborg om ON voor het laatst dit seizoen thuis te zien spelen.

KNVB info ON1