Wedstrijden tussen PKC en Oranje Nassau zijn eigenlijk nooit ‘gewone’ wedstrijden. En dat zal zaterdag niet anders zijn. Behalve dat de meeste spelers van deze ploegen elkaar goed kennen, speelt mogelijk ook nog de overgang van twee spelers van de één naar de andere club een rol. De ene, Joshua Richardson, gaat van ON naar PKC. De ander, Giovanni Salvo, bewandelt de omgekeerde weg. Gelukkig zal dat ongetwijfeld veel minder reuring geven dan een overgang van Feijenoord naar Ajax of omgekeerd. Toch zullen beide ploegen op scherp staan en gefocust op de overwining.


Door Siemon Aikema

Voor thuisclub PKC’83 staat er verder maar weinig meer op het spel zaterdag. De club is veilig en speelt een zeer bescheiden rol in de derde periode. In deze periode is PKC flink gezakt op de ranglijst. Even leek het erop dat het team zaterdag de eerste drie punten van de periode zou pakken tegen Zeerobben. De 0-3 voorsprong halverwege de tweede helft leek genoeg, maar de Harlingers wisten zich terug te knokken naar 3-3 onder andere door een benutte strafschop van David van der Pol. In de eerste periode stond het team nog keurig vierde en in de tweede periode was er nog net een plekje in het linker rijtje (7e). Maar op dit moment staat PKC tiende, vlak onder Oranje Nassau en vv Groningen. En gedeeld onderaan in de derde periode. Wat voor PKC overblijft in de derby is de eer om Oranje Nassau te verslaan en zo revanche te nemen voor de 5-3 nederlaag vlak voordat de winterstop vervroegd werd ingesteld. En, voor wat het waard is, er is ook nog een strijd(je) om het niet bestaande kampioenschap van de stad Groningen. VV Groningen staat op dit moment aan kop met vijf punten uit vier wedstrijden, PKC en ON hebben vier punten over gehouden aan de onderlinge drie confrontaties. De winnaar van zaterdag gaat met de titel strijken en bij een gelijkspel is ON op doelsaldo de ‘winnaar’ . Maar of de 22 acteurs van a.s. zaterdag dat belangrijk vinden is nog maar de vraag.

PKC en Oranje Nassau speelden in totaal twaalf competitiewedstrijden en twee beker ontmoetingen op De Kring. Al deze ontmoetingen waren in deze eeuw. PKC won de eerste bekerontmoeting en ON de tweede. In competitiewedstrijden hield de thuisclub vier keer de drie punten op hun sportpark en werd er twee keer gelijkgespeeld. Oranje Nassau ging er zes keer met de winst vandoor. De laatste zege van PKC was vier seizoenen geleden, daarna was Oranje Nassau nog twee keer heer en meester op De Kring met een 5-2 en 6-1 overwinning. Of dat aan trainer Heerlijn ligt weet ik niet, maar Erwin heeft als trainer van Oranje Nassau nog nooit verloren bij PKC. En wat mij betreft blijft dat nog even zo.

De kansen op een periode zijn voor Oranje Nassau danig geslonken. De achterstand op Blauw Wit ’34 is opgelopen naar vier punten, en dat met nog maar drie wedstrijden te gaan. De conclusie van Bert Postma is zijn verslag van zaterdag deel ik niet. Ik denk, dat naast Blauw Wit ook Broekster Boys nog een grote kanshebber is. Zij staan slechts één puntje achter hun provinciegenoten en zijn zeker nog niet uitgeschakeld. En wellicht kan ON’er Bert Vos zijn clubje nog een beetje helpen, door met zijn huidige club Winsum de punten mee te nemen uit Leeuwarden. Voor Oranje Nassau was de wedstrijd tegen Olde Veste van afgelopen zaterdag naar alle waarschijnlijkheid uiteindelijk een deceptie. In feite werd in de beginfase verloren, zo schreef de eerder genoemde Postma boven zijn verslag. Het positieve was overigens dat ON met veel strijd probeerde de tegenslag boven te komen. De 1-2 van Rick Wiersma was verdiend en opende perspectieven. Maar op een ongelukkig moment, vlak voor rust sloeg Olde Veste weer toe. Ook in de tweede helft bleef ON vechten voor minstens een puntje. Fokko Kronemeijer maakte de 2-3. Maar helaas kon ON niet doordrukken. Toen Olde Veste de 2-4 maakte was bij hen de vreugde groot. Oranje Nassau was over de hele wedstrijd zeker niet de mindere van de a.s. kampioen, dat geeft toch hoop voor de komende drie wedstrijden. Het is te hopen, dat Oranje Nassau met meer fitte spelers kan aantreden dan afgelopen zaterdag. Maar ook als dat niet het geval is zullen we het er mee moeten doen. En ik ben er van overtuigd dat de selectie van Heerlijn en Van der Sluis er alles aan zal doen om de erg kleine kans op een periode niet te verspelen door een nederlaag tegen PKC. Er is alle reden om er nog een keer vol voor te gaan tegen deze stadgenoot. En niet alleen voor de periode. Want Oranje Nassau staat op dit moment boven zowel PKC als vv Groningen. En laat ze daar maar boven laten blijven staan. Voor mensen die overwegen om zaterdag naar deze wedstrijd te komen, kom vooral, want PKC en Oranje Nassau maken er ongetwijfeld weer een mooie match van

Zaterdag wordt er om 14.30 uur afgetrapt op Sportpark De Kring. Remon Tulen, die volgens onze informatie uit Barneveld komt, is de scheidsrechter van dienst. En het lijkt een gewoonte te worden, want opnieuw zijn er (nog) geen assistente aangewezen voor deze wedstrijd. Dat is al voor de zesde keer op rij. En volgens mij is er geen enkele club die dat is overkomen. Zaterdagmiddag is de wedstrijd natuurlijk ook weer te volgen via twitter. Zo blijven de thuisblijvers op de hoogte.

KNVB info ON1