Natuurlijk is deze titel enigszins gewaagd, maar er zullen bij de volgers in de eerste klasse E weinig mensen zijn, die niet geloven in het kampioenschap van d’ Olde Veste ’54. De Steenwijkers hebben met nog vier wedstrijden te gaan een ruime voorsprong van vijf punten op achtervolger WHC. Maar wellicht kan Oranje Nassau nog wat zand in de geoliede machine gooien, door de punten in eigen huis te houden.

Door Siemon Aikema

Het korte voetbalseizoen van 20/21 gaf al een indicatie van de kracht van d’ Olde Veste ‘54. Na vier ronden had de ploeg even zoveel keer gewonnen. En vanaf het begin van deze competitie staat het team van trainer Dick Krommenhoek ook boven aan de ranglijst. En met een uitstekende staat van dienst. In 22 wedstrijden werd 15 keer de drie punten gepakt , 6 keer was er een gelijkspel en was er slechts 1 nederlaag op tweede paasdag tegen WHC. Je kunt gerust zeggen, dat Olde Veste de sterkste ploeg is dit seizoen. Vorige week werd ook bekend, dat trainer Dick Krommenhoek één van de drie genomineerden is voor de Rinus Michels Award ‘Beste amateurtrainer in district Noord’. Binnenkort wordt bekend of Krommenhoek deze award ook krijgt. Het lijkt er dus op, dat d’ Olde Veste na een onafgebroken aanwezigheid van 12 jaar eerste klasse (waarvan één jaar in 1D de sprong naar de hoofdklasse gaat maken. En dat met een vrij jonge selectie waarin vooral Steenwijkers deel van uit maken. Een goede jeugdopleiding zorgt er voor, dat er ieder jaar wel een aantal jeugdspelers doorstromen naar de eerste selectie. Ee mogen gersut stellen, dat er zaterdag een geduchte tegenstander voor Oranje Nassau op het veld staat. Afgelopen dinsdag moest ook PKC’83 er aan geloven. Ze werden thuis met 4-2 verslagen, na een 2-1 voorsprong bij rust.

In de afgelopen jaren hebben Oranje Nassau en Olde Veste menig duel uitgevochten. En de statistieken wijzen uit, dat Oranje Nassau vaak de mindere was. Van de acht ontmoetingen gingen er vijf verloren. De laatste overwinning van de gastheren was in het seizoen 15/16, toen Oranje Nassau met 4-0 won. Na een 1-0 ruststand werd er tussen de 58e en 63e minuut drie keer gescoord, onder andere door Ezra Schrijver die twee goals maakte. Het is vaker gezegd, statistieken zeggen niets over krachtsverhoudingen in dit seizoen. Wellicht kan Oranje Nassau ondanks de betrekkelijke lage plek (een achtste) op de ranglijst deze keer wel weer eens winnen van de Steenwijkers.

Voor Oranje Nassau is de laatste fase van de competitie niet de gemakkelijkste. De thuiswedstrijd tegen koploper wordt gevolgd door de derby tegen PKC’83. Daarna nog thuis tegen WHC en uit tegen Pelikaan S. De laatste twee ploegen draaien mee in de top van 1E en PKC staat net onder Oranje Nassau. Mede daarom is de wedstrijd tussen de koploper en de aanvoerder van het rechter rijtje ook zo van belang. Kan Oranje Nassau zijn goede positie (derde in de derde periode) vasthouden? Kan de ploeg voorlopig de enige zijn die vier punten pakt tegen de huidige koploper. Want dat is tot op heden nog aan niemand gelukt. We moeten de kansen voor Oranje Nassau niet onderschatten. Natuurlijk is Olde Veste een prima ploeg. Het kan een mooie wedstrijd worden tussen twee ploegen, die allebei uitgaan van aanvallend voetbal. En waar aanvallend wordt gespeeld is er mogelijk voor de thuisclub ook de nodige ruimte om goede aanvallen doeltreffend af te ronden. De laatste weken wordt er per wedstrijd, uitgezonderd tegen Balk, minstens twee keer gescoord door de thuisclub. Ook dinsdagavond was het weer drie keer raak tegen Zeerobben. Oranje Nassau is dus nog steeds in een flow, na een belabberde fase in de competitie. Dat de ploeg zeven wedstrijden op rij niet zou verliezen, dat had begin april vrijwel niemand van de volgers gedacht. Wat mij betreft komt er nog gee einde aan die ongeslagen reeks. De situatie in de derde periode is nu, dat Olde Veste bovenaan in die periode staat, maar al een periodetitel heeft. Blauw Wit, dat won ruim won tegen het tiental van Drachtster boys (7-1) staat bovenaan met een voorsprong van één punt op Oranje Nassau en Broekster Boys. De eindfase van de competitie kan dus nog een spannende worden. Alle reden om zaterdag naar Coendersborg te komen om de a.s. kampioen te zien voetballen, maar vooral ook om de thuisclub te steunen in hun strijd om de derde periodetitel.

Zaterdag om 15.00 uur zal scheidsrechter Robin Brinkman de wedstrijd in gang zetten. Zoals het er nu uit ziet zal Oranje Nassau voor de vijfde keer op rij te maken krijgen met clubgrensrechters. En dat is wel opvallend. Overigens staat er op dit moment voor geen enkele wedstrijd van zaterdag in 1E een neutraal trio op het programma. Dat geeft waarschijnlijk voldoende aan hoe groot het tekort aan assistenten op dit moment is. Ook zaterdag zal via het twitteraccounts van Oranje Nassau en Olde Veste het verloop van de wedstrijd te volgen zijn. Daarnaast houden we via Voetbal Noord de scores bij.

KNVB info ON1