Komende dinsdag kent de eerste klasse E een doordeweekse ronde. Oranje Nassau reist af naar Harlingen om daar aan te treden tegen de nummers laatst van de ranglijst Zeerobben. Aan een wedstrijd op dinsdagavond tegen Zeerobben heeft ON goede herinneringen. Het werd een opmaat naar een reeks van zes wedstrijden waarin de brigade van Heerlijn en Van der Sluis ongeslagen bleef.


Door Siemon Aikema

Je kunt gerust stellen, dat Zeerobben in de hoek zit waar de klappen vallen. De resultaten van de Harlingers zijn dit seizoen ondermaats. In de eerste periode wonnen ze slechts één van de acht duels. In de tweede periode ging het wel wat beter, drie overwinningen in negen wedstrijden en ook nog twee gelijke spelen. Maar in de derde periode lijkt het weer mis te gaan. De laatste zes wedstrijden gingen allemaal verloren. Waaronder de belangrijke potjes tegen Oranje Nassau, Balk en Leeuwarder Zwaluwen, die toen die wedstrijden werden gespeeld, net als de Harlingers in de onderste regionen verkeerden. En al deze drie wedstrijden gingen ook nog eens ruim verloren met twee keer 5-1 en 6-0. Die hoge scores zouden op het laatst nog wel eens slecht uit kunnen pakken. Afgelopen zaterdag moest Zeerobben aantreden tegen kampioenskandidaat d’ Olde Veste. Deze keer werd er met 4-0 verloren in Steenwijk. Voor de manen van trainier Zandink en hele klus om zich rechtstreeks te handhaven. De achterstand op Leeuwarder Zwaluwen, dat op de veilige elfde plek staat is na afgelopen zaterdag opgelopen tot acht punten met nog vijf wedstrijden te gaan. Zeerobben heeft de rode lantaarn weer overgenomen van Burgum dat zaterdag wel won. Samen met Balk heeft Burgum twee punten voorsprong op Zeerobben dus het is nog wel goed mogelijk om op de herkansingsplaats terecht te komen. Wat in de ploeg valt te waarderen, is dat ze er iedere keer weer met nieuwe moed tegenaan gaan. Zeerobben probeert het heel vaak voetballend op te lossen, maar of dat de ploeg in 1 E zal houden? We zullen het zien.

In het verleden hebben beide ploegen nog maar vier keer tegen elkaar gespeeld. In de jaren zestig van de vorige eeuw won ON de eerste en Zeerobben de tweede. De volgende was pas in 17/18 toen Zeerobben, nog maar net in de eerste klasse, verrassend gemakkelijk met 3-0 won. Na die wedstrijd was Zeerobben, toen nog onder leiding van Arjen Postma, medekoploper. Een jaar later werd het een klinkende overwinning voor de gasten. Zeerobben werd met 0-6 van de mat geveegd. Beide ploegen haalden dus even veel punten in de ontmoetingen in Harlingen. En het doelsaldo is 13-8 in het voordeel van Oranje Nassau. Maar goed, komende dinsdag beginnen we weer gewoon op 0-0.

Voor Oranje Nassau staan de zaken er heel wat gunstiger voor dan een maand gelden. Sinds 5 april behaalde het team vier overwiningen en werd er twee keer gelijkgespeeld. Deze uitslagen hebben er voor gezorgd dat er geen degradatiezorgen meer zijn op Coendersborg. In theorie kan ON nog op bijvoorbeeld een twaalfde plaats komen, maar ondanks dat het team nog goede tegenstanders krijgt lijkt mij wel duidelijk dat dit niet gaat gebeuren. De gelijke spelen waren voor de meeste Oranje Nassau-aanhangers enigszins teleurstellend. Balk was stug en Broekster Boys hield met passie en werklust stand tegen de Groningers. Kansen waren er afgelopen zaterdag zeker, maar verder dan twee doelpunten kwam ON niet. Terecht merkte verslaggever Andor Heij op de site van OOG tv op dat Oranje Nassau onnodig puntverlies leed. Trainer Heerlijn merkte daarbij op, dat ON beter was, maar dat het aanvallend nog niet goed genoeg bleek. Doordat Blauw Wit de derby tegen de Zwaluwen verloor, houdt Oranje Nassau goede kansen in de derde periode. Er is voor de mannen nog niets verloren. Ze staan nog steeds in de bovenste regionen van die periode, Olde Veste staat bovenaan maar heeft al een periode en Blauw Wit ’34 staat op een puntje voorsprong. Voor Oranje Nassau is er dus nog steeds wat te winnen. Maar om te voorkomen dat de competitie als een nachtkaars uitgaat, zou het wel fijn zijn dat Oranje Nassau dinsdag met een overwinning zou terugkeren. Dat moet zeker tot de mogelijkheden behoren, maar Zeerobben zal zeker niet gewillig naar een nederlaag gaan. Maar gezien de kwaliteit van de gasten behoren de drie punten zeker tot de mogelijkheden.

De wedstijd in Harlingen begint om 19.30 uur. In de wandelgangen hoorde ik dat Oranje Nassau graag een half uur later wilde beginnen. Maar blijkbaar was Zeerobben content met het aanvangstijdstip en dat is hun goed recht. Scheidsrechter is de heer Peter Janson. Ook deze keer zijn er geen assistenten aangewezen door de KNVB. En ondanks dat de heren Borgman (Zeerobben) en Remmers (Oranje Nassau) samen met de scheidsrechter van dienst een goede bijdrage kunnen leveren aan een goed verloop van de wedstrijd, zou het toch fijn zijn als we wat meer neutrale assistenten langs de lijnen zouden zien. Blijkbaar zijn er onvoldoende assistenten voor handen om de wedstrijden van de clubs van 1E te begeleiden. We verwachten trouwens dat het wedstrijdverloop te volgens zal zijn op de twitteraccounts van Zeerobben en Oranje Nassau.

KNVB info ON1