Tenminste, zo noemen we dat bij een gelijkspel. Verdelen de punten. Maar bij mij is 3 gedeeld door 2 nog altijd 1,5. Jammer is dus dat er een punt verloren gaat bij een remise in het voetbal. Soms misschien terecht bij een saaie 0-0. En dat was ON-Broekster Boys allerminst. ON had wat goed te maken na de uit nederlaag en Broekster Boys doet nog mee, net als ON, voor de periode, dus kon men een aanvallend ON en een scherp counterend Broekster Boys verwachten.

Door Bert Postma

Nou die verwachting kwam uit en we zagen een leuke wedstrijd met een fraai score verloop. Natuurlijk waren wij als ON niet blij met het tweede Friese doelpunt, maar de neutrale toeschouwer zal beamen dat het een terechte “puntendeling” was. En over dat ene verloren gegane punt moet de KNVB zich maar eens buigen. Dat het vandaag, 7 mei, precies 6 jaar geleden was dat de trainer van Broekster Boys, Patrick Zwart, als trainer van Oranje Nassau, toen met ons kampioen werd en promoveerde naar de hoofdklasse, is een leuke bijkomstigheid.

Om precies 15.00 uur floot scheidsrechter Dennis Smit voor het begin van Oranje Nassau – Broekster Boys. De perikelen aan de ringweg –zuid hadden geen tijdsproblemen opgeleverd, al had de staf der Friezen een route gekozen via Eelde -Paterswolde. Afgeschrikt door de voorspellingen. De spelers die de regulaire route kozen waren dus een kwartiertje eerder op sportpark Coendersborg. Leidsman Smit werd geassisteerd door de clubgrensrechters Jan Remmers namens ON en Wobbe Jan Reitsema van Broekster Boys. Het had de KNVB weer eens behaagd om het trio in te korten tot alleen een scheidsrechter. KNVB vertegenwoordiger dhr. Hoiting zei wel terecht dat ook mede door het verbale en soms zelfs erger geweld niet stimuleert tot het beginnen aan een scheidsrechterscursus. En daardoor wordt net als in het bedrijfsleven, het steeds moeilijker alle lege plekken in te vullen. Iets om over na te denken.

Oranje Nassau begon voortvarend aan de wedstrijd en schiep zich in de 11e minuut de eerste kansjes. De eerste fase kon Broekster Boys eigenlijk alleen verdedigen en dat kostte in de 22e minuut Riemer Doornbos een gele kaart. De Friezen reageerden dit af met een vlijmschere counter, waarbij de bal rakelings voor het doel van Erwin Heidekamp langs vloog. ON reageerde en het schot van Rick Wiersma vloog hoog over. In de 28e minuut gebeurde waar iedere ONer bang voor was, weer een snelle uitbraak over links en een vreemde hoge bal op het doel van ON, die dalende bij de tweede paal in het doel plofte. 0 - 1. Doelpuntenmaker Vincent Hoekstra. Oranje Nassau schrok even, maar vocht terug en het was dan ook niet meer dan terecht dat Thomas Careman een listig balletje verstuurde naar Caram Cameiro Alves die beheerst afwerkte. 1 -1 Prima goal zo vlak voor rust.

In de tweede helft was het Broekster Boys wat aandrong en ON moest even terug en de verdediging werd flink getest. Dat koste Tim Deelen in de 63e minuut de gele kaart. Tim, schijnbaar wat geschrokken ging vijf minuten later een duel aan waarbij hij zich flink blesseerde. Gevreesd werd voor een gebroken teen, maar later in het ziekenhuis wees de foto uit dat het om zware kneuzingen ging. Toen ik Tim later in de avond belde, zat hij alweer op een terrasje in de stad. Een goed teken dus. De plaats van Tim werd overgenomen door Fred Specken. Broekster Boys wisselde ook, Bouke Jan Douma verliet het veld, Klaas van der Meulen kwam erop. Vier minuten later bij ON de volgende wissel. Aanvoerder Rhobin Brander verruilde zijn plek met Dave Bosgraaf. In de 68e minuut nam ON bijna de leiding toen een scherp schot van Rick Wiersma net voorlangs vloog en Fokko Kronemeijer een teentje tekort kwam om alsnog te scoren. Ard Veenhof trok ook mee in de aanval maar zag zijn schot net over de deklat vliegen. ON drong aan en wilde thuis de drie punten pakken. Thijs Gerlofs werd nog gewisseld voor Rick Boyer. In de 70e minuut behoedde doelman Sander de Boer Broekster Boys voor een achterstand. In dezelfde minuut moest Heidekamp hetzelfde verrichten voor ON. Vier minuten later presteerde de Boer het nogmaals op een schot van Rick Wiersma. Een minuut later was het dan eindelijk raak voor Rick Wiersma. Na een prachtig steekballetje van Fred Specken scoorde hij beheerst de 2 – 1. Even later had Rick Boyer de kans om de score te vergroten, maar net naast. In de 79e minuut wisselde Patrick Zwart Lucas Peterson voor Jildert Elzinga. Het bleek later een zogenaamde gouden wissel. Nadat Thomas Careman na wat gegoochel met de bal, Rick Wiersma aanspeelde, schoot deze op de paal. Jammer, wat erger was, in de daarop volgende counter scoorde de ingevallen Elzinga de gelijkmaker 2 -2. Oranje Nassau bundelde de krachten om in de laatste tien minuten nog de overwinning te behalen, maar het bleef bij een schot van Careman, dat weer gestopt werd door de uitblinkende doelman de Boer. Dat iedereen plezier aan de wedstrijd had beleefd, bleek uit het lang nablijven van de tegenstander van vandaag. De 150 bezoekers zagen een leuke sportieve pot voetbal.

A.s. dinsdagavond speelt ON in Harlingen tegen de Zeerobben en zaterdag 14 mei weer thuis, dan tegen koploper Olde Veste ’54 uit Steenwijk. Aanvang 15.00 uur.

Hier nog de foto's van de wedstrijd. 

KNVB info ON1