Komende zaterdag de kans voor Oranje Nassau om de ongeslagen status nog even vast te houden. Maar ook de kans voor een revanche van de 4-0 nederlaag in februari bij de herstart van de competitie. Die nederlaag In Damwoude werd toen gevolgd door nog eens vijf nederlagen, maar die periode ligt nu al weer even achter ons. En bij de thuisclub bijna vergeten. Tegen Broekster Boys mag ON proberen de goede reeks voort te zetten.

Door Siemon Aikema

Broekster Boys staat momenteel op een keurige gedeelde vijfde plaat en dat is hoger dan ik van te voren had ingeschat. De selectie van Patrick Zwart doet het dit seizoen beter dan menigeen had verwacht, Het is een ploeg om rekening mee te houden. Van de elf gespeelde wedstrijden van dit kalenderjaar werden er maar twee verloren. Verder waren er vijf gelijke spelen en vier overwinningen. Tegen de huidige nummers 1 en 2 d’ Olde Veste en WHC, werd gelijkgespeeld. Afgelopen zaterdag werd onze stadgenoot PKC ’83 in Damwoude met 4-2 aan de kant gezet. De selectie heeft een gemiddelde leeftijd van ruim 23, dus Zwart en zijn staf kunnen nog wel even vooruit met deze ploeg. Dit jaar zijn ook weer enige talenten, totaal zeven, doorgestroomd vanuit de Broekster Walden, een samenwerking tussen Broekster Boys en vv de Walden. De meeste van deze talenten maken regelmatig onderdeel uit van de wedstijdselectie of staan in de basis, zoals Erik Wolters, Klaas van der Meulen, Thomas Bosgra en Lucas Peterson. Het zal de ploeg van Zwart veel aan gelegen zijn zaterdag te winnen. Ze staan, op twee punten achterstand van Blauw Wit ’34 gedeeld tweede in de derde periode. Met dus nog alle kans op een toetje in de vorm van de periodetitel. En ook zullen ze graag weer eens de drie punten pakken op Coendersborg, dat is nog niet zo vaak gelukt. Slechts één keer.

Dat brengt me bij de statistieken van deze wedstrijd. Twaalf keer kwamen Oranje Nassau en Broekster Boys elkaar tegen in competitieverband. Daarnaast was er in het seizoen 13/14 nog een oefenwedstrijd. Van die dertien ontmoetingen won de thuisclub er acht, eindigde de ontmoeting vier keer in een gelijkspel en wist Broekster Boys, zoals ik hierboven heb vermeld, ook nog een keer de punten mee te nemen naar Damwoude. Maar dat laatste is al weer even geleden, in februari 1994 werd de thuisclub met 3-1 verslagen. Van de spelers, die in de onderlinge ontmoetingen op Coendersborg hebben gescoord, spelen Vincent Hoekstra en Bauke Jan Douma nog steeds voor de gasten uit Damwoude. Voor de huidige selectie van Oranje Nassau scoorden Rhobin Brander, Fokko Kronemeijer en Ruendel Martina op ons sportpark ooit tegen Broekster Boys. De doelpunten uit de eerste ontmoeting tussen beide clubs werden gemaakt door twee bekende namen uit het verleden, Jan Heslinga en Robert Muller. Dat was in het jaar 76/77 toen ON met 3-2 won. Tot zover de feiten en feitjes.

Oranje Nassau speelde afgelopen zaterdag met 1-1 gelijk tegen Balk. En dus waren de woorden vooraf van trainer Erwin Heerlijn maar al te waar. Hij voorspelde een hartstikke moeilijke wedstrijd. Volgens kenners was het veld in Balk ook niet in het voordeel van de Groningers, het was droog en hobbelig. Dat werd nog eens benadrukt bij het doelpunt van Balk. Doelman Erwin Heidekamp leek de bal te kunnen pareren, maar die stuiterde ineens omhoog over de keeper heen in het doel. Gelukkig maakte Rick Wiersma weer gelijk, maar meer zat er ondanks verwoede pogingen niet in. Deze wedstrijd gauw vergeten en de focus op komende zaterdag. Want ook voor Oranje Nassau zijn de punten belangrijk. Door het gelijke spel van zaterdag zakte de ploeg weer naar de tiende plek, maar de mannen houden zicht op een hogere positie. De verschillen tussen de nummers 10 Oranje Nassau en 7 Winsum is slechts twee punten. En het verschil met nummer 6 Broekster Boys vijf punten. Daar komt bij, dat in de tweede periode Broekster Boys en Oranje Nassau gedeeld tweede staan na drie wedstrijden. Wil de thuisclub zicht houden op de periode, dan moet deze tegenstander wel verslagen worden. Dat zal zeker niet gemakkelijk worden, maar toch heb ik goede hoop. Oranje Nassau doet het in deze fase van de competitie goed. In de laatste vijf wedstrijden werden dertien punten behaald. En spelers als Rick Boyer en Thijs Gerlofs speelden afgelopen zaterdag ook weer een deel van de wedstrijd mee. Dat geeft de trainers Heerlijn en Van der Sluis nog meer mogelijkheden, zowel in de verdediging als op het middenveld. Ik hoop dat beide spelers weer een hele wedstrijd mee kunnen doen, al lijkt dat, denk ik, wat te voorbarig. Zaterdag zullen we zien hoe fit deze spelers zijn.

Als alles gaat zoals gepland, dan zal om 15.00 uur de wedstrijd Oranje Nassau-Broekster Boys van start gaan. De scheidsrechter van dienst is deze middag Dennis Smit. De KNVB heeft Ton Slag aangewezen als assistent-scheidsrechter. De bond heeft tot nu toe nog geen tweede assistent aangewezen. Wanneer die er niet komt zal club-assistent Jan Remmers zaterdag de vlag hanteren Hoewel live aanwezig de voorkeur verdient, kun je als je niet aanwezig kunt zijn, in ieder geval nog het twitteraccount van Oranje Nassau volgen om op de hoogte te blijven van het wedstrijdverloop. Op Voetbal Noord is het scoreverloop te volgen.

Als 'toetje' nog een keer foto's van de laatste ontmoeting tussen deze twee clubs op 9 februari 2019

KNVB info ON1