Komende zaterdag maakt de brigade van Heerlijn en van der Sluis zich op voor de uitwedstrijd tegen vv Balk. Op de één of andere manier denk ik altijd dat Balk uit geen gemakkelijke opgave is. Daarover straks meer.

Door Siemon Aikema

In Balk lijkt de gouden periode een beetje voorbij. In het seizoen 14/15 en 15/16 deed de ploeg van trainer Jan Bruin mee om de bovenste plaatsen en wonnen ze ook twee keer een periode. In 15/16 werden ze zelfs tweede achter Oranje Nassau. Maar de laatste jaren gaat het niet meer zo voortvarend. In het korte seizoen 20/21 werden alle vier de competitiewedstrijden verloren en ook dit jaar gaat het niet zo goed als men in Balk had gehoopt. Het was in v wel een grote verrassing, dat Balk na 97 minuten voetbal met enig geluk toch nog de onverdiende winnende treffer scoorde tegen Oranje Nassau in de derde ronde van de competitie. In de eerste periode wist de ploeg uit Gaasterland slechts één keer meer te winnen, tegen Burgum, en in de tweede periode leed Balk zes nederlagen en werd er drie keer gelijk gespeeld. Toch werd de ploeg zelden weggespeeld. Maar liefst zes keer was er een nederlaag met één doelpunt verschil. Dat geeft aan dat het team moeilijk is te verslaan. Twee week geleden overtrof de ploeg zich zelf door een klinkende 6-0 overwinning in de degradatiekraker tegen Zeerobben. En afgelopen zaterdag wist de ploeg verrassend met 2-2 gelijk te spelen tegen WHC na een 2-0 achterstand bij de rust. Net als bij Oranje Nassau eerder, lijkt de ommekeer ingezet voor de mannen van Jan Bruin, die ook volgend jaar weer hoofdtrainer zal zijn bij vv Balk. Hett team heeft de punten hard nodig. De achterstand op Leeuwarder Zwaluwen, dat op de veilige 11e plaats staat is twee punten en de voorsprong op nr. 14 Burgum maar één punt. Spanning genoeg dus onderaan de ranglijst, het kan nog alle kanten op. Voorlopig staat Balk in de derde periode op een mooie vierde plek met vier punten uit twee wedstrijden. In de selectie zitten nog twee dertigers, aanvaller Johan Geertsma en keeper Johan Berger beiden 32 jaar. Daarnaast een mengeling van ervaren en jonge spelers. Topscorers dit seizoen zijn de eerder genoemde Geertsma, Jippe Zeldenrust en Mark Jan Groenewold. Zij scoorden allemaal drie keer.

In de inleiding had ik al iets geschreven over de moeite die Oranje Nassau in mijn opinie heeft met de tegenstander van zaterdag. Kijk je alleen maar naar de statistieken, dan valt het nog wel mee. De ploegen streden acht keer om de winst, twee keer won de thuisclub, één keer werd er gelijkgespeeld en vijf keer wonnen de gasten. Aan de andere kant moet ik constateren, dat Oranje Nassau nog nooit met meer dan één doelpunt verschil de zege heeft gepakt in Balk. Kijken we voor de verandering ook nog even naar het doelsaldo van de onderlinge ontmoetingen dan is dat 10-12. Je kunt dan ook wel concluderen, dat de titel van deze voorbeschouwing niet voor niets is. De laatste ontmoeting was in het seizoen 19/20. Oranje Nassau kon een periodetitel pakken, maar door een 0-0 gelijkspel ging die titel aan hun neus voorbij.

De periodetitel staat nu nog niet op het spel, maar Oranje Nassau is wel goed begonnen aan die derde periode. Na twee ronden staan ze gedeeld eerste samen met Pelikaan S en Blauw Wit ’34. Maar de periode is nog lang (zeven wedstrijden) en er komen nog duels tegen vijf ploegen, die op dit moment nog hoger staan dan Oranje Nassau. Maar goed, ON staat met een achtste plaats mijns inziens ook te laag op de ranglijst. Afgelopen zaterdag werd voor de vierde keer op rij gewonnen, deze keer van Leeuwarder Zwaluwen dat, net als Balk, probeert uit de onderste regionen weg te komen. Overigens is het opvallend, dat de onderste vier ploegen van de ranglijst alle vier uit Friesland komen. Aanvaller Rick Wiersma gaf na afloop van de 2-0 zege op Leeuwarder Zwaluwen het commentaar dat het niet fraai was maar dat het wel drie punten opleverde. Trainer Erwin Heerlijn is het wel eens met de conclusie van zijn aanvaller. “Ik vind sowieso dat het verzorgd voetbal wat minder is gek genoeg. Maar er zit veel strijdlust in de ploeg. We hebben een paar dingetjes veranderd en dat pakt goed uit dus daar ben ik blij om.” Heerlijn heeft ook wat meer keus de laatste wedstrijden en dat komt volgens hem de concurrentie ook ten goede.

Vooruitkijkend naar komende zaterdag noemt Erwin Balk uit ook altijd lastig. “Ze hebben een punt gepakt bij WHC, ze staan dan misschien waar ze staan, maar ze verliezen eigenlijk nooit dik en ze hebben laatst dik gewonnen. Het is gewoon een hartstikke moeilijke wedstrijd, maar ik heb wel veel vertrouwen.” . Volgens de trainer heeft ON wat goed te maken na die rare 1-0 nederlaag van de eerder genoemde thuiswedstrijd. Zelf heb ik ook wel enig vertrouwen in de goede afloop komende zaterdag. We moeten natuurlijk even afwachten hoe een aantal jongens, Walid Barhouss, Ruendel Martina en David Voigt, herstellen nadat ze zaterdag moesten afhaken. Ook Rhobin Brander deed zaterdag niet mee omdat hij ziek was. Voor hem is te hopen dat hij snel weer hersteld, mogelijk komt de wedstrijd van zaterdag voor hem nog te vroeg. Fijn was, dat Youri Schuur na een aantal weken wel weer minuten kon maken. Ik hoop, en verwacht, dat Oranje Nassau zaterdag de vijfde wedstrijd op rij weet te winnen. Dan blijven ze lekker in de flow in aanloop naar de beslissende fase in de competitie. Gemakkelijk zal het niet worden, dat is zeker. Balk is sowieso een moeilijke tegenstander voor Oranje Nassau en ook zij zitten in een flow, al is die wat korter dan bij Oranje Nassau.

De wedstrijd Balk-Oranje Nassau wordt gespeeld op 30 april a.s. Niet zo maar een dag, want het is die dag 104 jaar geleden, dat de vereniging werd opgericht. Trainer Heerlijn hoopt dat zijn ploeg zaterdag de vereniging een mooi cadeautje kan geven. En ik hoop, dat de mannen van Heerlijn kunnen laten zien, dat ON nog steeds jeugdig, frivool en succesvol is. Aan scheidsrechter Martin Rozema uit Leens de taak om de wedstrijd vanaf 14.45 uur in goede banen te leiden. De wedstrijd wordt gespeeld op Sportpark De Wilgen, Westeind 45 in Balk. Als assistenten zullen opnieuw twee clubmannen optreden. Voor Balk is dat volgens mijn informatie Fimme Folmer, Jan Remmers zal de vlag namens Oranje Nassau hanteren. En als je niet kunt afreizen naar Balk, ook zaterdag zal het verloop van de wedstrijd weer te volgen zijn op het twitteraccount van Oranje Nassau.

KNVB info ON1