Na een reeks van drie overwinningen lijkt het erop, dat de zon weer gaat schijnen op sportpark Coendersborg. Het nare gevoel van de eerste reeks wedstrijden van 2022 zal ongeveer verdwenen zijn. De ploeg mag zaterdag weer laten zien dat het de opgaande lijn te pakken heeft. Dat moet dan gebeuren in de ontmoeting met Leeuwarder Zwaluwen. Verslaggever Bert Postma noemde de wedstrijd in november tussen beide ploegen een wanvertoning, vooral van de kant van Oranje Nassau. Een mooie gelegenheid om dit komende zaterdag recht te zetten. Een overwinning tegen Leeuwarder Zwaluwen zou de mooie reeks een goed vervolg geven.


Door Siemon Aikema

Leeuwarder Zwaluwen is één van de ploegen, waarvan ik de positie op de ranglijst redelijk heb voorspeld in mijn voorbeschouwing op het seizoen. Volgens mij zouden de mannen in het rechter rijtje opereren en dat komt tot nu toe nog steeds aardig uit. De Zwaluwen staan dit seizoen voor het eerst (weer) onder leiding van Hans de Jong. Hans, die ook ploegen als ACV en Harkemase Boys heeft getraind, was van 2002 tot 2005 al eens eerder drie seizoenen de hoofdtrainer bij Leeuwarder Zwaluwen. In de tweede periode van deze competitie was het team niet zo succesvol. Van de negen wedstrijden werden er vier verloren en vier gelijkgespeeld. Slechts één keer was er een overwinning, uitgerekend tegen stadsgenoot Blauw Wit’34. De derde periode werd begonnen met een thuisnederlaag tegen Broekster Boys. Op de ranglijst staan ze nu elfde, op vijf punten van Oranje Nassau. Voor de Leeuwarders is het zaterdag daarom ook aanhaken of wellicht voorlopig afhaken. De eerste ontmoeting, waar ik eerder in de inleiding over schreef werd met 1-0 gewonnen door de ploeg van Hans de Jong.

Oranje Nassau en Leeuwarder Zwaluwen ontmoetten elkaar voor het eerst 63 jaar geleden. Op 4 april 1959 werd er met 1-1 gelijk gespeeld. Van de 21 competitieontmoetingen in Groningen tussen beide ploegen hield de thuisclub dertien keer de punten op Coendersborg. Vier keer was er een gelijkspel en vier keer gingen de gasten met de punten in de tas naar huis. De laatste overwinning voor Leeuwarder Zwaluwen was in het seizoen 95/96. Een jaar later werd er gelijkgespeeld, daarna waren er alleen maar overwinningen voor oranjehemden, waaronder in de laatste ontmoeting een 7-1 overwinning bij de seizoen opening van 2020/2021. Topscorers in de onderlinge ontmoetingen zijn Thomas Careman van Oranje Nassau en Lammert Knoop van Leeuwarder Zwaluwen. Beiden scoorden vier doelpunten. Thomas scoorde alle vier doelpunten in de eerder genoemde wedstrijd van 2020, Lammert scoorde in twee wedstrijden tegen zijn oude club. Knoop heeft namelijk, dat zullen oudere leden zich mogelijk nog herinneren, ook nog twee seizoenen voor Oranje Nassau gespeeld voor hij naar Leeuwarden verhuisde. In die beide seizoenen was hij trouwens veertien keer succesvol. De statistieken wijzen dus uit naar een overwinning van Oranje Nassau. Voetbal Noord is wat voorzichtiger en voorspelt een gelijkspel. We zullen het zien.

Oranje Nassau kan na de overwinning op Winsum nog steeds weer naar boven kijken. Afgelopen zaterdag was ON duidelijk de baas, Winsum kwam er niet echt aan te pas. De rode kaart van een verdediger zal daarbij niet hebben tegengewerkt. Zaterdag moet de ploeg weer vol aan de bak. Een nonchalante houding van ‘we zullen wel weer winnen’ zou niet gepast zijn. Ja ik weet het, de Zwaluwen draaien niet zo geweldig op dit moment, maar ze wisten wel verrassend gelijk te spelen tegen koploper ‘d Olde Veste. Daarom zal er van het begin aan weer hard gestreden moeten worden. Gelukkig zijn de voorwaartsen weer aardig op schot, combineert het middenveld goed in de opbouw en geeft de verdediging niet veel weg. En als een tegenstander dan er toch nog een keer doorkomt dan is er altijd nog keeper Heidekamp om ballen uit het doel te ranselen. Kort gezegd, ON draait op dit moment prima. Vergeten zijn de wedstrijden die werden verloren. Trainer Erwin Heerlijn heeft in die moeilijke periode altijd de moed erin gehouden en is optimistisch gebleven. En ook al zal hij dat niet altijd zeggen, toch verwacht hij dat Oranje Nassau zich kan meten met elke tegenstander dus ook met Leeuwarder Zwaluwen. Komende zaterdag heeft de trainer ook weer de beschikking over Dave Bosgraaf, die zijn schorsing er op heeft zitten. Mogelijk sluiten nog meer spelers aan, maar daar heb ik op dit moment nog geen zekerheid over. De wedstrijd is ook de tweede in de derde periode. Wil Oranje Nassau nog voor een prijs(je) gaan dan zullen ze moeten winnen. En laat ik nu vinden, dat dit zeker tot de mogelijkheden behoort. Voorspellen is dit seizoen niet altijd mijn sterke kant, maar ik heb er veel vertrouwen in dat de punten op Coendersborg blijven. Zaterdagmiddag rond een uur of vijf zullen we het weten!

De wedstrijd Oranje Nassau – Leeuwarder Zwaluwen begint zaterdag om 15.00 uur op ons sportpark Coendersborg. Houd er rekening mee, dat er veel mensen aanwezig kunnen zijn, zowel de vrouwen als de mannen spelen thuis dus het kan een drukte van belang worden. Scheidsrechter van dienst is Martin Baar. Hij wordt voor zover nu bekend geassisteerd door Jan Remmers van Oranje Nassau en waarschijnlijk door Ale Mosselman van Leeuwarder Zwaluwen. De wedstrijd is weer te volgen via het twitteraccount van de thuisclub. Het scoreverloop is ook te volgen via de app live uitslagen van Voetbal Noord. Graag tot zaterdag!

KNVB info ON1