Oranje Nassau presenteert met genoegen de vierde versterking voor het komend seizoen. Het gaat om de 22-jarige Bernard Suffner, Duitser van geboorte (en Nationaliteit), die in de zomer van 2021 in Groningen is neergestreken. Vanaf het lopende studiejaar doet hij de studie International Business aan de RUG. Bernard verwacht de gehele bachelortijd (3 jaar) in Groningen te blijven.

bernhard2

Sinds een aantal maanden traint Bernard mee met de selectie van Erwin Heerlijn, en in die periode heeft de linkspoot op alle betrokkenen (trainers, spelers en TC) een goede indruk gemaakt. Hij staat -zoals dat heet- goed op de poten, steekt fysiek goed in elkaar, heeft overzicht en een goede trap in het linkerbeen. Voor Oranje Nassau vormt hij daarom een welkome versterking voor het linkerverdedigingsblok. De voorkeurspositie van Bernard is centrale verdediger, maar hij kan ook goed uit de voeten als linksback en controlerende middenvelder.

In Duitsland heeft Bernard de laatste jaren gespeeld op het vierde (2018-2020 bij VfB Oldenburg, Regionalliga Nord) en vijfde niveau (2020-2021 Blau-Weiss Lohne, Oberliga Niedersachsen). Na zijn komst naar Groningen koos hij in eerste instantie voor ACV, waar hij een aantal competitiewedstrijden speelde in de O23. De combinatie van reiskosten en reistijd vormden een te groot obstakel voor een langer verblijf, en zo wandelde hij eind vorig jaar sportpark Coendersborg binnen. Bernard woont op slechts enkele honderden meters van ons sportpark in Helpman. Helaas is het niet gelukt om Bernard in de winter al speelgerechtigd te krijgen. Vanuit de regelgeving valt dit te begrijpen, maar dispensatiecriteria zijn niet altijd rechtvaardig.

Bernard is dus na Ezra Schrijver, Quirijn Boelens en Giovanni Salvo de vierde versterking. En daar zal het niet bij blijven. Inmiddels is duidelijk dat Thijs Gerlofs (naar vv Winsum), Paul Bergtop (vanwege verhuizing naar Heerenveen) en Joshua Richardson (naar PKC ’83) Oranje Nassau aan het eind van het seizoen gaan verlaten. Met enkele andere selectiespelers wordt nog gesproken over hun rol in of bij de selectie, mede vanwege verhuisplannen.

bernard1

KNVB info ON1