Zaterdag speelt Oranje Nassau in Winsum tegen de plaatselijke trots vv Winsum. Slaagt ON er in, het goede gevoel vast te houden. En zich te revancheren van de nederlaag van ruim een maand geleden? In ieder geval zullen de Stad-Groningers, na de resultaten in de laatste twee wedstrijden met meer zelfvertrouwen deze wedstijd ingaan.


Door Siemon Aikema

Trainer Bert Vos had het vorige week prima beredeneerd met zijn sportvrienden van Oranje Nassau. Als ON nu eens van Drachtster Boys won. En Zeerobben toch zou winnen van WHC. En als Winsum dan van Pelikaan S won, dan zouden de Winsumers er onverwacht met de periodetitel vandoor gaan. Vroeger zei mijn moeder het al: “as is verbrande turf.” Oranje Nassau voldeed aan dit scenario, maar in de andere wedstrijden liep het net even anders al had Winsum volgens hun twitteraar voldoende mogelijkheden, o.a. door een toegewezen strafschop. Maar het zat hen even niet mee. En daarom moeten we nog tot paasmaandag wachten om te zien wie er met de periode aan de haal gaat, WHC of Pelikaan S. WHC heeft een overwinning nodig om in punten gelijk te komen met Pelikaan S. En dan is het doelsaldo van de Wezepers beter. Maar WHC treft wel de koploper!

Winsum kan zich richten op de derde periode waar de wedstijd van zaterdag de eerste van is. Toch mag gezegd worden, dat Winsum een prima periode heeft gedraaid, ondanks de nederlaag van afgelopen zaterdag tegen Pelikaan S. Na de overwinning op Oranje Nassau werd overigens nog gelijk gespeeld tegen Zeerobben en Olde Veste, gewonnen van Balk en verloren van Pelikaan S. De eerste wedstrijd tussen beide ploegen werd een 1-3 zege voor de Winsumers. Ze hadden volgens mij toen het geluk mee, dat de gelijkmaker van Oranje Nassau werd afgekeurd wegens buitenspel, terwijl dat niet zo leek te zijn. Winsum zal zaterdag de wedstrijd opnieuw willen winnen, om zo de derde periode goed te beginnen. Zij zullen er alles aan doen om Oranje Nassau van de zege af te houden. En hun spits Rick Schaaphok wil in zijn laatste seizoen graag goed afsluiten en tegen Oranje Nassau opnieuw een goaltje mee te pikken. Door het verschil in speelwijze kan er mogelijk een boeiende strijd ontstaan.

Bij de voorbeschouwing op de thuiswedstrijd schreef ik al, dat er weinig statistieken zijn van de ontmoetingen tussen beide clubs. Maar die weinige statistieken wijzen wel in het voordeel van de thuisclub. Drie keer streden de ploegen in Winsum tegen elkaar, twee keer won de thuisclub en één keer (de laatste ontmoeting) werd er gelijkgespeeld. Opvallend is verder dat Oranje Nassau in Winsum nog nooit heeft gescoord. Alle redenen voor de gasten om daar zaterdag verandering in te brengen.

Na twee duidelijke overwinningen is het vertrouwen ineens weer terug, niet alleen bij de selectie maar zeker ook bij de achterban van Oranje Nassau. Vooraf aan de wedstijd tegen Zeerobben werd er nog volop gespeculeerd over een mogelijke degradatie naar de tweede klasse. En mijn voorzichtig optimisme in de voorbeschouwing op de wedstrijd tegen Drachtster Boys werd door sommigen ook in twijfel getrokken. Maar zaterdag na afloop was er weer volop optimisme in de ON-gelederen. En terecht. Oranje Nassau heeft twee goede wedstrijden op de mat gelegd, met veel inzet en strijdlust. Afgelopen zaterdag was te zien hoe de verdediging het grootste gedeelte van de wedstrijd op de been bleef en de aanvallers er weer driftig en snelle op los combineerden waardoor er voldoende kansen ontstonden. En toen Drachtster Boys een kwartier voor het einde de 2-1 scoorde, was er geen paniek bij de thuisclub. Er werd collectief verdedigd en ON probeerde er snel uit te komen. Toen Thomas Careman de 3-1 binnenschoot was de wedstrijd in feite gespeeld.

Zaterdag wacht dus de uitwedstrijdtegen Winsum. Het is voor ON de eerste wedstrijd in de derde periode. Een kans om toch in dit seizoen nog een mooi resultaat te halen. Een periodetitel geeft immers recht op het spelen van promotie/degradatiewedstrijden en is een mooi toetje aan het eind van het seizoen. De achterstand op de koplopers lijkt voor Oranje Nassau veel te groot. Heerlijn en zijn mannen hebben onder leiding van de trainer nog nooit gescoord in Winsum. En in de wetenschap, dat Oranje Nassau ineens weer meer scorend vermogen heeft, 11 doelpunten in 3 wedstrijden, verwachten we dat de gasten deze keer wel weten te scoren in Winsum. Toch verwacht ik niet, dat Oranje Nassau zo maar even gaat winnen in Winsum. De gastheren zijn in veel gevallen voor Oranje Nassau moeilijk te bespelen. Ze geven weinig ruimte weg en hebben slimme spelers, die kunnen profiteren van de ruimte die ON wel eens weggeeft. Het kan een mooie wedstrijd worden, en ook deze keer blijf ik licht optimistisch.

De wedstrijd Winsum-Oranje Nassau begint zaterdagmiddag om 15.00 uur op het Geert Reinders Sportpark Schilligeham 1a in Winsum. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Mauricio Plat. De KNVB heeft als assistenten Martijn Brondijk en Ton Slag aangesteld. Voor wie er niet bij kan zijn, de twitteraccounts van Oranje Nassau en Winsum1 houden de thuisblijvers op de hoogte van de verrichtingen van beide ploegen. Ook is waarschijnlijk via de app van Voetbal Noord weer het scoreverloop te volgen.

KNVB info ON1