Na de wedstrijd van dinsdag tegen Zeerobben wacht zaterdag opnieuw een thuiswedstrijd voor Oranje Nassau. Dan komt Drachtster Boys op bezoek. Drachtster Boys waar Joel Wagenaar tegenwoordig weer speelt en waar ON’ers Paul en Ard een verleden hebben.


Door Siemon Aikema

De mannen van de vertrekkende trainer Omar Jager zitten in een mooie periode. De ploeg is al zes keer op rij ongeslagen. In de tweede periode staan ze op een keurige tweede plek met nog een grote kans op een periodetitel. Olde Veste staat eerste en heeft al een periodetitel op zak. Daarom is deze wedstrijd ook zo belangrijk voor de mannen uit Drachten. Ze staan in punten gelijk met Pelikaan S en qua verliespunten ook nog gelijk met WHC, dat nog moet inhalen tegen Olde Veste. De witzwarte brigade zal daarom de punten zeker niet weg willen geven. In de algemene rangschikking staat het team op een keurige vierde plaats, hoger dan ik in mijn seizoens-voorbeschouwing had verwacht. De eerste wedstrijd tussen beide teams eindigde nog in een mooie 3-1 overwinning voor Oranje Nassau.

Statistieken wijzen uit, dat Drachtster Boys vaak succesvol is op sportpark Coendersborg. Achttien keer kwamen de ploegen tegen elkaar uit in de competitie en één keer in de beker. Van de competitiewedstrijden wonnen de oranjehemden zes keer en de wit-zwarten acht keer. Ook de bekerontmoeting in 17/18 ging destijds verloren. In de wedstrijden in Drachten, lag de situatie voor Oranje Nassau gunstiger. Oranje Nassau won daar acht keer en acht keer werd er verloren. De laatste overwinning van de thuisclub dateert uit het seizoen 04/05 toen een benauwde 1-0 overwinning werd behaald. Wat dat betreft is het wel eens weer tijd voor een gunstig resultaat voor ON. Overigens speelde Oranje Nassau negen jaar geleden tegen Drachtster Boys nog om de tweede periode en verloor uiteindelijk met 0-1.

Of Oranje Nassau zaterdag tot een goed resultaat kan komen, is nog even de vraag. Kwalitatief moet de ploeg van Heerlijn zich kunnen meten met alle tegenstanders van de competitie. Maar kwaliteit alleen blijkt niet altijd goed genoeg, dat is de laatste weken wel duidelijke geworden. De overwinning van afgelopen dinsdag komt daarom ook op een goed moment. Eindelijk, na veel tegenslagen, boekt ON weer een prima overwinning. En het feit dat het team in twee wedstrijden acht keer scoorde geeft spelers zeker ook wel enig vertrouwen. Zeker als je bedenkt, dat in de voorgaande vijf wedstrijden slechts één goal werd gemaakt. Trainer Erwin Heerlijn zei dan ook na afloop van de wedstrijd dat hij ging voor de overwinning, ondanks het sterke optreden van de ploeg uit Drachten in de afgelopen periode. “In Drachten hebben we ook gewonnen,” zei hij, “dus waarom zou ON dan niet kunnen winnen.” In ieder geval is duidelijk dat de supporters van Oranje Nassau die niet de moeite hadden genomen om dinsdag naar Coendersborg te komen de grote verliezers zijn. Ze hebben een geweldige wedstrijd gemist tussen twee ploegen, die aanvallend speelden. En ook nog eens zes doelpunten en een aantal grote kansen.

We weten, dat de trainer het nooit zal hebben over de aanwezigen. Toch zal hij het ook jammer vinden, dat verdedigers Thijs Gerlofs en Rick Boyer al een tijd afwezig zijn, net als middenvelder Youri Schuur. Ik zelf heb goede hoop, dat Paul Bergtop zaterdag weer aanwezig is, maar dat is nog even afwachten. Uiteindelijk zullen er elf mannen op het veld staan en ook nog een aantal als wisselspeler. Die zullen hard moeten knokken om zaterdag de punten in Groningen te houden. Want de overwinning op Zeerobben is natuurlijk heel mooi, maar de voorsprong op de nacompetitie-plaats is nog maar één puntje. Alle reden dus om voor de thuisclub om te winnen en enige afstand te nemen van de onderste plaatsen. Ik heb er wel vertrouwen in, maar de ploeg heeft de steun van de achterban wel hard nodig. Op naar Coendersborg dus zaterdag.

De wedstrijd Oranje Nassau – Drachtster Boys begint zaterdag weer om 15.00 uur. De leiding is in handen van scheidsrechter Bryan Huizinga uit Groningen. Huizinga wordt zaterdag geassisteerd door twee clubfunctionarissen. Voor Oranje Nassau is dat Jan Remmers, de assistent van Drachtster Boys is Jort Tibbesma.

KNVB info ON1