Dinsdagavond was eindelijk de avond waar ineens alles anders leek. De afgelopen weken slaagde de selectie van Oranje Nassau er steeds niet in een wedstrijd te winnen. Maar nu lukte dat wel.En hoe!  En dat tegen een ploeg, die net als Oranje Nassau de punten hard nodig had, Zeerobben uit Harlingen.

Door Siemon Aikema

Vooraf had ik al in de voorbeschouwing geschreven, dat Oranje Nassau punten moest pakken. Blijkbaar had het team van Heerlijn dat ook begrepen. Vanaf het begin van de wedstrijd ging men er met veel passie en strijdlust in. De thuisclub neutraliseerde de aanvallen van de gasten goed en wist via snelle aanvallen en mooie combinaties de tegenstander onder druk te zetten. Na drie minuten wist Caram Alves de eerste goal te maken en twee minuten later maakte Thomas Careman er 2-0 van. Nog een minuut later weer een enorme kans op 3-0, maar Rick Wiersma kreeg de bal er niet in. Zeerobben was dan mogelijk wel wat aangeslagen, maar gaf niet op. Een snelle uitval leverde een kans op, maar Erwin Heidekamp redde. Oranje Nassau wist via snelle combinaties de nodige kansen te creëren. Maar het duurde tot de 38e minuut voordat er weer werd gescoord. Volgens ons maakte Rick Wiersma deze goal, bij Zeerobben dacht men aan een eigen goal va Ane Schaap. Maar dat maakte verder niets uit. Het spel vooral van de kant van de gasten, werd harder. In minuut 41 raakte Rick Wiersma geblesseerd na een felle charge. Gelukkig kon hij weer verder. De vrije trap was een kanonskogel van Ruud Grol, die met de grootste moeite werd gered door keeper Jacob de Vries. 3-0 was ook de ruststand.

Met David van der Pol voor Ane Schaap begon Zeerobben fel aan de tweede helft. Binnen drie minuten waren er twee grote kansen voor de gasten, maar gelukkig hadden ze het vizier niet echt op scherp staan. In de 49e minuut een kans voor ON die er niet inging en direct daarop een rebound van Zeerobben, maar gelukkig schoot spits v/d Pol naast. In deze periode drong Zeerobben aan, maar dat gaf ook ruimte voor Oranje Nassau. Zo noteerden we twee grote kansen voor Oranje Nassau die er niet ingingen. In de 59e minuut gaf scheidsrechter Gils geel voor een overtreding van David van der Pol. Mocht er nog een sprankje hoop geweest zijn bij Zeerobben, dan werd die in de 64e minuut wel verstoord. Een mooie pass van Ruendel Martina werd keurig afgerond door Thomas Careman. Drie minuten later een aantal corners van Zeerobben, die geen resultaat opleverden. Na 70 minuten wisselde trainer Heerlijn voor het eerst. David Voigt kwam er in voor Rick Wiersma. Vijf minuten later verlieten de moegestreden Rhobin Brander en Ruendel Martina het veld. Zij werden vervangen door Niels Stenekes en Fokko Kronemeijer Twee minuten later liet trainer zandink  twee wissels opdraven: Valentijn van Laar en Marcel Visser kwamen in het veld voor Tomas Zeilmaker en Brent de Groot. Tien minuten voor tijd wist Zeerobben te scoren. Doelpuntenmaker was jeugdspeler Joran van Kernebeek. Er kwam nog een goal van Oranje Nassau, die werd afgekeurd wegens buitenspel. In de 88e minuut moest Tim Deelen het veld geblesseerd verlaten nadat hij eerder onderuit was gehaald. Zijn vervanger was Dennis Molema. De afsluiter was voor Thomas Careman. Met een schitterde boogbal verschalkte hij opnieuw doelman De Vries. Voor Thomas was dat de derde van de avond. Even later floot Gils voor het eind van de wedstrijd. Groot was de opluchting bij de supporters van Oranje Nassau en zeker ook bij dat deel van de selectie dat wegens blessures op de tribune zat.

In de bestuurskamer merkten vertegenwoordigers van Zeerobben op dat het net zo goed 9-5 had kunnen worden. Dat geeft aan, dat beide ploegen op de aanval  speelden en de nodige kansen misten. Trainer Erwin Heerlijn was uiteraard na afloop in zijn nopjes. Hij vond het een verdiende overwinning. “Vooral de start was natuurlijk fantastisch, Als Wiersma de 3-0 had gemaakt was het direct over en uit geweest.” Verder noemde hij Tim Deelen, die als gelegenheidsback een prima wedstrijd speelde. En Ruud Grol, zo vond hij, neemt ook veel voetbalvermogen en overzicht mee, hij is een echte persoonlijkheid. Dat kwam het spel van Oranje Nassau ook ten goede. Heerlijn kijkt uit naar de wedstrijd tegen Drachtster boys. “In Drachten hebben we ze verslagen, dat moet nu ook kunnen” zo besloot hij. En dat ondanks dat de brigade van Omar Jager een goed periode doormaakt met nog kans op een periodetitel.

KNVB info ON1