Vol goede moed begin ik aan de derde versie van de voorbeschouwing van de wedstrijd Oranje Nassau-Zeerobben. Want dinsdagavond staat voor de derde keer dit seizoen de (inhaal) wedstrijd tegen Zeerobben uit Harlingen op het programma. Deze wedstrijd werd in februari afgelast i.v.m. veel coronagevallen bij de thuisclub en in maart vanwege coronagevallen bij de gasten. De verwachting is, dat de wedstrijd nu wel gespeeld kan worden.De gastheren willen graag de punten in eigen huis houden. Alleen dan kunnen ze wegkomen van de onderste plaatsen. Ook een succeservaring is voor de selectie welkom.

Door Siemon Aikema

Ik schreef al eens eerder dat Zeerobben een fantastische start van de competitie kende. In de eerste wedstrijd werd PKC ’83 in Groningen met 5-0 van de mat geveegd. Dat was in de eerste periode ook het enige hoogtepunt voor de Harlingers. Want de volgende zeven wedstrijden in deze periode zaten ze steeds aan de verkeerde kant van de score. In de tweede periode gaat het veel beter met de Harlingers. In zeven wedstrijden werden drie overwinningen en twee gelijks spelen gehaald en werd slechts één keer verloren. Dat was tegen Drachtster Boys (1-4) Door deze resultaten staat de ploeg van trainer Zandink in de tweede periode op een zevende plek. In de algemene rangschikking is Zeerobben opgeklommen naar de tiende plek.

In de selectie van Zeerobben is de 42-jarige ervaren keeper Jacob de Vries na een jaar Workum weer teruggekeerd naar Harlingen. Oorspronkelijk als back-up achter de keepers is Jacob al sinds het begin van de competitie de eerste keeper bij het team. Roan Hein Joostema, Matts Bruining en Finn Oosterdijk zijn de andere nieuwelingen in de selectie. Dinsdag ook een hernieuwde ontmoeting met David van der Pol. David speelde in het seizoen 16/17 voor Oranje Nassau, maar speelt nu, na een jaartje SZW Sneek, al weer vier seizoenen voor Zeerobben. Overigens zijn de meeste leden van de selectie mensen van de club, die al jarenlang voor hun club uitkomen.

Oranje Nassau-Zeerobben staat voor de vijfde keer in de geschiedenis op het programma. In de jaren zestig van de vorige eeuw wonnen de Harlingers twee keer met respectievelijk 3-4 en 2-5. De overige drie ontmoetingen, gespeeld in de 21e eeuw werden allemaal gewonnen door Oranje Nassau. (2x 4-1 en nog een keer 3-2). De laatste ontmoeting tussen beide clubs was op 30 november 2019. Door doelpunten van Rick Wiersma, Erolind Derguti (2x) en Joel Wagenaar werden de Groenwitten met een 4-1 nederlaag naar huis gestuurd. Vorig seizoen werd deze wedstrijd niet gespeeld omdat de competitie snel werd stilgezet.

Oranje Nassau is in slechte doen de laatste weken. Zes nederlagen op een rij voor de oranjehemden hebben hen een eind achteruit geworpen op de ranglijst. Op dit moment staan ze op een twaalfde plek met twee punten voorsprong op Burgum en drie op Balk. De Groningers zullen daarom langzamerhand wel punten moeten pakken. Afgelopen zaterdag verloor Oranje Nassau met 5-3 van Blauw Wit, dat in 2022 tot dan ook slecht presteerde. Bij Oranje Nassau was de afgelopen wedstrijden vooral een gebrek aan doelpunten. In vier wedstrijden werd slechts één keer gescoord. In dat licht zijn de drie doelpunten tegen Blauw Wit mogelijk een opsteker. Ik ben vaak optimistisch en zie dit toch maar als een lichtpuntje. Mocht het lukken Zeerob ben te verslaan, dan passeert de thuisclub de Harlingers op de ranglijst en kunnen ze zich wat beter richten op de komende wedstrijden en een beetje omhoogkijken. En waarom zou dat dinsdag weer niet lukken? Ik blijf overtuigd van de kracht van de selectie. Voorlopig heb ik dan ook goede hoop dat het dinsdagavond wel zal lukken. Zeker als het geluk hen deze wedstrijd niet weer tegenzit. We zullen het zien hoe dit gaat aflopen!

Wie de wedstrijd Oranje Nassau- Zeerobben wil bijwonen, moet dinsdagavond om 20.00 uur aanwezig zijn op Sportpark Coendersborg. Dan zal de scheidsrechter van dienst Gerlof Gils uit Winschoten de wedstrijd in gang zetten. Zijn assistenten zijn Dursun Caglak en Martijn Brondijk Wie niet aanwezig is, kan het wedstrijdverloop in ieder geval volgen via het twitteraccount van Oranje Nassau, en waarschijnlijk ook via het account van Zeerobben. Het scoreverloop is ook te volgen via VoetbalNoord.nl.
Zaterdag speelt Oranje Nassau opnieuw thuis. Drachtster Boys, dat goed op dreef is in de tweede periode is die middag de tegenstander.

KNVB info ON1