Komende zaterdag spelen in 1E twee ploegen tegen elkaar, die beiden in de tweede periode nog weinig resultaten hebben gehaald, allebei slechts drie punten. Oranje Nassau deed dat in zes ontmoetingen en Blauw Wit’34 in zeven.

Door Siemon Aikema

Het verschil tussen beide ploegen is, dat Blauw Wit ‘34 het in de eerste periode aanzienlijk beter deed. De Leeuwarders haalden in die periode 16 punten en stonden daardoor gedeeld tweede. Blauw Wit ‘34 heeft de punten in de huidige periode gehaald door drie keer gelijk te spelen, thuis tegen Balk en uit tegen Winsum en Zeerobben. Door de matige resultaten is de ploeg van trainer Hollander afgezakt naar de achtste plaats. Het team heeft een voorsprong van zeven punten op ON. De eerste ontmoeting tussen beide ploegen eindigde in een 1-2 overwinning voor de Blauw Witters. Youri Schuur had ON nog wel op voorsprong gezet, maar aan het eind van de tweede helft ging het mis. Een kwartier voor tijd dacht Tim Deelen nog te scoren maar hij had de bal onder de handen van doelman Wilpstra weggeschopt. Acht minuten voor tijd scoorde Arjan Boonstra en in blessuretijd liet Floris Boonstra Oranje Nassau vertwijfeld achter door de 1-2 binnen te schieten.

Oranje Nassau en Blauw Wit kennen een hele lange traditie. Voor zover ik kan nagaan, zijn er in deze klasse geen ploegen waar ON vaker tegen heeft gespeeld. Sinds het seizoen 58/59 van de vorige eeuw ontmoetten beide ploegen elkaar maar liefst 31 keer in Leeuwarden. Bijna de helft van al deze wedstrijden eindigden in een overwinning voor de gasen (15x). Negen keer won Blauw Wt’34 op eigen veld en zeven keer werd er gelijkgespeeld. In de eerste periode dat ik Oranje Nassau actief volgde (tussen 1970 en 1977), won ON alle wedstrijden in Leeuwarden op een gelijkspel na. Sinds 1994 volg ik ON opnieuw. In deze tweede periode wonnen de gasten vier keer, won de thuisclub drie keer en werd er één keer gelijk gespeeld. Statistisch gezien is er dus alle reden om met enig optimisme de wedstrijd in te gaan. Al moet eerlijkheidshalve nog wel worden genoteerd dat Blauw Wit in de 21e eeuw drie keer won en ON twee keer, de laatste twee ontmoetingen. Overigens zal de wedstrijd Blauw Wit – Oranje Nassau op 31 mei 1980 voor vele oudere ON’ers nog altijd een wrange smaak hebben. De oranjehemden konden kampioen worden, maar daar dachten de Leeuwarders anders over, Blauw Wit won en promoveerde naar de eerste klasse, toen het hoogste niveau in het zaterdagvoetbal!

Of Oranje Nassau met heel veel vertrouwen richting Leeuwarden reist moet ik natuurlijk afwachten. Toch kan de wedstrijd tegen Burgum (0-1) de mannen toch het nodige vertrouwen geven. Verslaggever Bert Postma zag zaterdag een hard werkend Oranje Nassau dat er alles aan deed om weer eens een punt of punten te pakken. Positief is dan ook, dat er de nodige kansen werden gecreëerd, maar niet altijd stond het vizier even scherp. En ook doelman Arjan Tolman wist de meest onmogelijke ballen uit zijn doel te ranselen. Dat er weer kansen komen, geeft de burger moed. Uiteindelijk moeten die kansen toch ook tot goals kunnen leiden. Tenminste dat hoop ik. Maar misschien is deze wens de vader van de gedachte. In ieder geval is duidelijk dat een overwinning op Blauw Wit ’34 de Groningers weer wat meer lucht zou geven. De achterstand op de ploeg van Hollander zou dan vier punten zijn, Maar a.s. dinsdag heeft Oranje Nassau nog de wedstrijd tegen Zeerobben te goed. En de onderlinge verschillen onderin de ranglijst zijn nog steeds erg klein. Alle reden dus om voor de drie punten te gaan. Misschien zit het zaterdag een keertje mee voor de ploeg van trainer Heerlijn, die in 2022 vooral tegenslagen kende.

Blauw Wit’34-Orane Nassau wordt zaterdagmiddag gespeeld op Sportpark Wiarda aan de Ublingaplantage in Leeuwarden. De wedstrijd begint om 15.00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Rik Berends. Berends wordt geassisteerd door Peter Kats en Johan Wesseling.  Ook zaterdag zal de wedstrijd weer te volgend zijn viavhet twitteraccount van Oranje Nassau.

KNVB info ON1