Op sportpark Coendersborg werd zaterdag een wedstrijd gespeeld in 1E zaterdag om de onderste plaatsen. Ongelooflijk eigenlijk, want deze ploegen werden aan het begin van de competitie geacht om om de bovenste plaatsen mee te strijden. Hoe kon het bij beide ploegen zo mis gaan. Door vele blessures geplaagd en een chaotisch Corona jaar zullen hieraan hebben bij gedragen. Een duel om lijfsbehoud dus. ON-Burgum. Dit was de mogelijkheid voor Oranje Nassau om een gat te slaan richting de Friese concurrenten. De plm. 100 belangstellenden gingen er eens goed voor zitten of staan. Ze hebben waar voor hun geld gekregen. Het was niet altijd even goed voetbal, maar strijd was er tot de laatste seconde en de spanning bleef erin tot en met de 6 minuten blessure tijd.

Door Bert Postma

Om precies 15. 00 uur gaf scheidsrechter Bert Agricola, geassisteerd door de heren Martijn Brondijk en Marten Brouwer het sein aan Burgum dat ze mochten aftrappen. ON veroverde al snel de bal en vloog direct op het Friese af. De eerste kans ontstond, maar aanvoerder Rhobin Brander schoot in de 2e minuut hoog over. Bergum geinspireerd door deze aanvalsdrift deed hetzelfde en het was Remco Bouius die de lat boven doelman Heidekamp van ON teisterde. Een dreun die tot diep in de bodem van Coendersborg trillingen moet hebben veroorzaakt en waarneembaar is geweest in het episch centrum. ON kwam dus goed weg en was toch wel even geschrokken. Burgum maakte dankbaar gebruik van de verwarring en via een fantastisch hakballetje (een beetje geluk?) kwam de bal voor de voeten van Thomas Pruis die de bal prachtig langs keeper Heidekamp krulde. Doordat de bal nog licht van richting veranderd werd was Erwin kansloos. Een dikke tegenvaller voor alles wat ON een warm hart toedraagt. Even afreageren mag, alleen kostte dit Ard Veenhof een gele kaart. Over de eerste helft valt verder niet veel te vertellen. Burgum zwakte na de treffer af en er ontstonden mogelijkheden voor de thuisclub. Het scoren bleek echter deze middag, zoals al weken het grote manco. Dus ruststand 0 – 1.

De tweede helft speelde ON richting kantine, wat zo ongeveer hetzelfde effect moet hebben als bij FC Groningen richting harde kern. ON was dan ook de betere ploeg, maar wist niet goed om te gaan met het overwicht. Te lang lopen met de bal, te weinig lopende spelers die de bal keihard op eisten. Te veel gemopper onderling doet ook geen goed om een resultaat te behalen. Er zal echt door iedereen bokkie gestaan moeten worden om het tij te keren. Voetballen kunnen de Oranje hemden allemaal, maar er zal als een roedel wolven gestreden moeten worden, waarbij niemand mag verzaken. Strijd was er deze middag genoeg, het geluk was er helaas niet en gezegd moet worden, de opponent Burgum vocht als een collectief voor de overwinning.

In de 58e minuut was er geel voor keeperstrainer Peter van der Sluis wegens commentaar op de leiding. Commentaar wat enigszins begrijpelijk was, want Agricola liet wel een paar steekjes vallen. Helaas miste hij een handsmoment in het Burgummer strafschop gebied. Kan gebeuren, hij moet het uiteraard zonder VAR doen. Uitblinker in de tweede helft was bij Burgum doelman Arjen Tolman, die de scoringskansen van ON allemaal om zeep hielp. Joshua Richardson werd gewisseld voor Tim Deelen, om meer snelheid over de flanken te hebben. Burgum kon alleen nog via af en toe een counter gevaarlijk worden, door de ruimte die ze kreeg, gezien de aanvalsdrift van ON. Tim Deelen probeerde het nog met een spectaculaire omhaal ) zie foto, maar de bal vloog helaas hoog over het doel. Aanvoerder Rhobin Brander werd leeg gestreden gewisseld door David Voigt en Fokko Kronemeijer kwam Paul Bergtop op volgen. Het mocht allemaal niet baten, ON bleef aanvallen maar het lukte niet Tolman te laten vissen. Na 96minuten maakte de leiding een einde aan een spannende, sportieve partij voetbal, waarna Burgum begrijpelijk uit haar dak ging en nog gezellig een biertje bleef drinken. We mogen stellen dat de gelukkigste gewonnen had en Oranje Nassau toch wel een gelijkspel verdiend had. Volgende week zaterdag volgt de volgende wedstrijd in Leeuwarden tegen Blauw Wit. De eerstvolgende thuis wedstrijd dinsdagavond 5 april. ON – Zeerobben.

Hier nog  de foto's

KNVB info ON1