Komende zaterdag staat er een belangrijke wedstrijd op het programma voor Oranje Nassau. De oranjehemden spelen tegen F Burgum. Gezien de stand van de ranglijst voor beide ploegen een uitermate belangrijk treffen. Breidt ON de voorsprong op Burgum uit of komen de gasten op twee punten van de Groningers.

Door Siemon Aikema

FC Burgum is in juli 2019 ontstaan uit een fusie tussen BCV en vv Burgum. In het seizoen 19/20 stonden de mannen van de ons wel bekende trainer Henk Konings in maart bovenaan in de tweede klasse, met een voorsprong van maar liefst tien punten op nummer twee Be Quick Dokkum. Gelukkig mochten de Burgumers toch promoveren naar de eerste klasse omdat hoger in de voetbalpiramide plaatsen vrij kwamen. In het eerste seizoen in 1E speelde de ploeg net als de meeste andere teams slechts drie wedstrijden waarvan er twee werden gewonnen. De laatste wedstrijd was destijds tegen Oranje Nassau dat in Burgum de thuisclub de eerste nederlaag toebracht. Dit seizoen loopt het minder voortvarend. Burgum is de rode lantaarndrager, met slechts zeven punten uit veertien wedstrijden. In de selectie van trainer Henk Konings, die volgens jaar trainer wordt bij Zeerobben, komen we bekende namen tegen zoals Kees Noordmans (ex speler van o.a. SZW uit Sneek en Be Quick 1887) Rienk de Haas (ex Broekster Boys) en Robert Stelpstra (die vanuit BCV vijf seizoenen actief was bij Harkemase Boys maar nu voor het tweede jaar weer spelend voor de fusieclub). Overigens kwam Stelpstra tot nu toe nog niet in actie voor de Friezen. In de voorbeschouwing op de wedstrijd Burgum- Oranje Nassau in oktober 2021 sprak ik nog de verwachting uit dat Burgum ondanks een slecht begin van de competitie nog wel in het linker rijtje kon eindigen. Voorlopig stel ik die verwachting bij. Het zal, voorlopig althans, knokken worden om van de onderste regionen weg te komen. Een uitgelezen kans voor Burgum komende zaterdag? We gaan het afwachten. Afgelopen zaterdag was Drachtster Boys nog met 2-0 te sterk en dinsdag speelde Burgum uit tegen Broekster Boys. In Damwoude werd in die derby een puntje gepakt. En dat puntje kan de formatie van Henk Konings nieuwe moed geven voor komende zaterdag.

Oranje Nassau en Burgum hebben nog nooit op Coendersborg tegen elkaar gespeeld. Er zijn dus geen statistieken, Tot nu toe kwamen beide ploegen twee keer tegen elkaar uit in Burgum. In februari 2020 won FC Burgum met 4-0 een oefenwedstijd tegen ON en in oktober van dat zelfde jaar was Oranje Nassau met 4-2 de baas. Thomas Careman scoorde vier keer en Robert Stelpstra twee keer.

Ja wat moet je nu nog over Oranje Nassau schrijven? Dat de ploeg niet in goeden doen is? Dat ON in de hoek zit waar de klappen vallen? Dat Oranje Nassau moeite heeft met scoren? Dat de thuisclub eindelijk weer eens punten moet halen? Ik denk dat al deze zinnen waar zijn. Na de nederlaag tegen Winsum had ik nog goede hoop, dat het team tegen Groningen wel punten zou pakken (of tenminste eentje). Maar dat mocht helaas niet zo zijn, Oranje Nassau kreeg wel wat kansen, maar de bal leek er volgens twitteraar Gerrit niet in te willen. En omdat Groningen bij een corner wel wist te scoren, werden er opnieuw geen punten gepakt. Het gebrek aan scoren lijkt Oranje Nassau op te breken. Dit kalenderjaar werd er maar één goal gemaakt. En je wint pas een wedstrijd als je meer doelpunten maakt dan de tegenstander. Toch blijf ik er in geloven, dat er nog voldoende punten in de rest van dit seizoen kunnen worden gepakt. Het mooie van voetbal is toch dat iedere wedstrijd weer met 0-0 begint. En Oranje Nassau heeft nog steeds dertien wedstrijden om wel resultaat te halen.En waarom zouden de eerste punten in 2022 komende zaterdag niet gehaald worden? Gemakkelijk zal het natuurlijk niet worden. Daarom heeft de ploeg de steun van de (ook vaak kritische) aanhang nu extra nodig. 

Het wordt zaterdag een dag met zonnig weer. Alle ingrediënten voor een mooie middag op Coendersborg zijn aanwezig. De wedstijd tegen Burgum begint om 15.00 uur. Bert Agricola is de scheidsrechter. Hij wordt bijgestaan door Martijn Brondijk en Marten Brouwer. Kom de club steunen om de moeilijke tijd goed door te komen. De jongens hebben juist nu ook jou nodig!

KNVB info ON1