Voor de meeste ploegen zit de helft van de competitie erop. Zaterdag beginnen we daardoor aan de returns van de eerste speelronde. Oranje Nassau speelt dan de derby tegen vv Groningen. 

Door Siemon Aikema

Ik heb zo het vermoeden, dat trainer Erwin Heerlijn en zijn selectie niet zo rouwig waren, dat Zeerobben vanwege corona afgelopen dinsdag niet kon spelen. Het gaf de mannen wat meer rust in de aanloop van het volgende belangrijke treffen, die tegen Groningen. Voorlopig kunnen we denk ik wel vaker herhalen dat wedstrijden belangrijk zijn. Want achtereenvolgens speelt Oranje Nassau, die zelf elfde staat, uit tegen Groningen (10e), thuis tegen Burgum (14e) en uit tegen Blauw Wit’34 (7e, maar in de tweede periode ook nog niet in goeden doen). En daar zal mogelijk ook de wedstrijd tegen Zeerobben (12e) nog tussendoor komen.

De tegenstander

Het verhaal van Groningen is bekend. Tien jaar geleden speelden ze nog in de vijfde klasse, maar in zes seizoenen klommen ze op naar de eerste klasse. In het seizoen 19/20 werd het team van een bijna zekere degradatie gered doordat dat seizoen niet werd uitgespeeld. Inmiddels zijn we al weer twee seizoenen verder en vooraf werd Groningen, net als Oranje Nassau, gerekend als één van de kanshebbers voor de bovenste plaatsen. De werkelijkheid is voor beide opponenten wel anders. Het seizoen kwam voor Groningen moeizaam op gang met tal van gelijke spelen. Na de eerste periode stonden de gastheren op een tiende plaats met slechts twee overwinningen. In de tweede periode werd ook nog maar één keer gewonnen. Afgelopen zaterdag verloren ze royaal van Olde Veste’54 (6-0). De eerste wedstijd tussen Oranje Nassau en Groningen eindigde in een 1-1 gelijkspel. Op dat moment waren beide trainers nog tevreden over het vertoonde spel. Groningen heeft een selectie met op het oog voldoende kwaliteiten. We komen bekende namen tegen, zoals de gebroeders van Arkel, Haaye Feenstra, Eduard de Jonge Rosa en Bryan Inge. Ook Ifeay Gorissen, Regilio Holder Tyson Dos Santos (alle drie oud ON spelers) zitten bij de selectie van Ahmed Mustaf. Groningen heeft natuurlijk een behoorlijke tik opgelopen afgelopen zaterdag en zal ongetwijfeld het zelfvertrouwen willen oppoetsen met een goede wedstrijd tegen hun stadgenoten.

Statistieken

Ook dit keer heb ik de statistieken er weer even bij gehaald. Beide ploegen ontmoetten elkaar drie keer op sportpark Het Noorden. In het seizoen 06/07 werd de thuisclub voor de beker met 1-3 verslagen. De eerste ontmoeting voor de competitie was in 17/18. Oranje Nassau won met 1-5. Ook de laatste ontmoeting in 18/19 leverde een overwinning op (1-2). Van de huidige selecties waren Ifeay Gorissen (voor Groningen), Rhobin Brander en Ruendel Martina succesvol. Nog een feitje, In de strijd om de hegemonie van de stad Groningen hebben de drie ploegen uit de stad allemaal twee wedstrijden gespeeld tegen elkaar. Oranje Nassau heeft vier punten, PKC drie punten en Groningen één.

Oranje Nassau

We herhalen het nog maar eens een keer: Oranje Nassau heeft het dit seizoen zeker na de winterstop niet gemakkelijk. Drie wedstrijden leverden evenveel nederlagen op. De laatste overwinning dateert al weer van 27 november, toen PKC op Coendersborg duidelijk werd teruggewezen (5-2). Daarna volgde nog een goede wedstrijd tegen Olde Veste, maar daarna ging het mis. Het wordt voor de ploeg van Heerlijn dus tijd om weer eens een wedstrijd winnend af te sluiten. Afgelopen zaterdag lukte dat niet tegen Winsum. Maar ik weet niet wat er was gebeurd als de gelijkmaker van Oranje Nassau (onterecht?) werd afgekeurd na een vlagsignaal van de grensrechter. In ieder geval was wel duidelijk, dat Rhobin Brander de bal niet in buitenspelpositie ontving. Maar daar moeten we niet te veel bij stil blijven staan. Oranje Nassau staat voor de moeilijke taak om de zaak om te draaien. De terugkeer in de aanval van Rick Wiersma, (hij heeft zijn schorsing er op zitten) geeft mogelijk nieuwe impulsen aan de ploeg. Ook andere spelers zijn op de weg terug, zoals Paul Bergtop en Ard Veenhof. Wanneer andere spelers weer fitter worden kan er mogelijk toch nog wat moois ontstaan. Ik blijf optimistisch, soms wellicht tegen beter weten in. Oranje Nassau heeft voldoende kwaliteiten, maar dat moet er nog wel uitkomen, terwijl enkele spelers lijken te kampen met vormverlies. Tegen de eigen supporters zou ik willen zeggen blijf de ploeg vooral nu steunen, juist nu hebben ze jullie nodig. Kritisch zijn op zijn tijd mag, maar blijf er in geloven.

De wedstrijd Groningen- Oranje Nassau begint zaterdag om 14.30 onder leiding van scheidsrechter Robin Brinkman uit Drachten. Zijn assistenten zijn Willem Renkema uit Drogeham en Dursun Caglak uit Hoogezand. Volg, als je niet aanwezig bent, de wedstrijd via het twitteraccount van Oranje Nassau. Mogelijk is het scoreverloop ook te volgen op Voetbal Noord.

KNVB info ON1