Komende zaterdag staat er voor Oranje Nassau weer een belangrijk duel op het programma. Het altijd lastige Winsum komt op bezoek. En het zal de Oranjehemden er alles aan gelegen zijn om de punten op Coendersborg te houden.

Door Siemon Aikema

Als we naar de ranglijst kijken, dan is het belang van deze wedstrijd meteen duidelijk. Winsum heeft, met een wedstrijd meer gespeeld, vier punten voorsprong op de gastheren. Een overwinning van Oranje Nassau zal dit team dus in de buurt van de ploeg van trainer Bert Vos brengen. Geen gemakkelijke opgave.

Over de tegenstander

Winsum doet het zeker niet slecht dit seizoen. De ploeg staat nog net in het linker rijtje en met ploegen als Broekster Boys en Blauw Wit in het vizier. In de tweede periode vinden we de Winsumers terug op een keurige vierde plaats. Afgelopen zaterdag werd Groningen met een 3-1 nederlaag naar huis gestuurd. Met opnieuw, volgens Eemsmondsport een grote rol voor de altijd slim spelende Rick Schaaphok. Winsum wist in 20 minuten van de tweede helft een beslissende voorsprong van 3-0 te nemen. Overigens werd Winsum zaterdag, net als veel andere teams geteisterd door afwezigen met corona of die net uit quarantaine kwamen. Tot de selectie van de Groen Zwarten behoren nog steeds bekende namen als Marcel Pannenkoek, de eerder genoemde Rick Schaaphok, Thomas Klauw, Wouter Bloem en Tim Hof. En dan hebben we het nog niet eens over de keepers gehad. Met Wouter Meijer en Germen Bouman beschikt trainer Bert Vos over twee goede keepers. Ervaring zit er ook genoeg in de selectie. Zeven spelers zijn 30+ en brengen stuk voor stuk veel ervaring mee. Daarnaast zijn er echter ook enkele ‘jonkies’ zoals de negentien-jarigen Tijs Mulder, en Stan Verhoeven. Een mooie mix van spelers dus.

De statistieken

Winsum is opgericht in het jaar 2016 en speelt sinds haar ontstaan in de eerste klasse E. Vanaf het tweede seizoen speelden ze ook uitwedstrijden tegen Oranje Nassau. Door corona is de wedstrijd Oranje Nassau – Winsum in 2019/2020 niet gespeeld. De statistieken tussen beide clubs zijn aardig in evenwicht. Winsum won de eerste, Oranje Nassau de tweede en in 20/21 werd het in een publiekloze wedstrijd 0-0. Kijken we naar de doelpunten, dan scoorde David Voigt in de onderlinge ontmoetingen de meeste goals. Hij scoorde twee keer voor Oranje Nassau. Ruendel Martina en Fokko Kronemeijer scoorden ook in de door ON met 4-0 gewonnen wedstrijd. De doelpunten in de met 0-3 verloren wedstrijd kwamen van Rick Schaaphok, Stan Buikema en Tim Hoff. Alle doelpuntenmakers spelen ook dit jaar voor hun ploeg.

De thuisclub

Oranje Nassau leek een beetje in de hoek te zitten waar de klappen vallen. Dit kalenderjaar werden er drie oefenwedstrijden en twee competitieontmoetingen verloren. Trainer Erwin Heerlijn vond na afloop van de zaterdag gespeelde wedstrijd de uitslag tegen WHC terecht. Toch had hij gezien dat zijn team goed gepositioneerd stond en weinig kansen weg gaf. Het doelpunt viel dan ook uit een standaardsituatie. Het spelverloop had de trainer van ON niet verbaasd. Oranje Nassau zal ongetwijfeld moed putten uit deze wedstrijd. De eerder genoemde oefenduels en het treffen tegen Broekster Boys gaven weinig reden tot optimisme. Jammer was zaterdag de rode kaart die vlak voor rust viel. Dat betekende de derde rode kaart in vier competitiewedstrijden. Maar ondanks dat Oranje Nassau in de hele tweede helft met tien man speelde, wisten doelman Heidekamp en zijn verdedigers in die helft toch de nul te houden.
Voor zaterdag is het te hopen, dat enkele spelers terugkeren. Nog altijd zijn er blessures en coronagevallen, maar eerder in deze voorbeschouwing stond al dat Oranje Nassau niet de enige ploeg is met deze problemen. Positief is in ieder geval, dat Paul Bergtop en Ard Veenhof weer minuten maakten afgelopen week. Met name Ard is al een hele tijd afwezig. Hij speelde voor het laatst op 23 oktober vorig jaar. Voor hem, en voor het team, hopen we dat hij zaterdag ook weer beschikbaar is. Verder beschikt Oranje Nassau, trainer Heerlijn gaf dat vorige week nog weer eens aan, over voldoende kwaliteit om wedstrijden tot een goed einde te brengen. Toch is er over de kansen van Oranje Nassau weinig te zeggen. De spelers zullen beseffen, dat er komende zaterdag alleen kans is op succes wanneer er met inzet en passie wordt gespeeld. En als dan ook nog een keer kansen worden benut kan het voor de aanhang van Oranje Nassau een mooie middag worden. En hoewel het dus nog zeker geen gelopen race is verwacht ik toch dat de punten in Groningen kunnen blijven.

De wedstrijd van komende zaterdag begint om 15.00 uur. Scheidsrechter Bryan Huizinga uit Groningen is door de KNVB aangewezen als leidsman. De assistenten langs de lijn zijn Yaron Quincy Heeren en Kees Brondijk. Zoals gewoonlijk is het wedstrijdverloop weer te volgen via het twitteraccount van Oranje Nassau. Op de app van Voetbal Noord is het scoreverloop te volgen. Ook de twitteraars van Winsum en/of Winsum1 volgen meestal de wedstrijden van het eerste team ook.

KNVB info ON1