Komende zaterdag gaan we weer om het echie spelen. Voor het eerst dit jaar is er een volledig programma in de eerste klasse E. In iedere competitie heb je van die wedstrijden, waar je als ploeg liever aan voorbij gaat. Voor Oranje Nassau is dat de ontmoeting tegen Broekster Boys. De ploeg van trainer Patrick Zwart ligt ON niet zo goed. 

Door Siemon Aikema

Laat ik deze keer eens tegen mijn gewoonte in, met de statistieken beginnen. Van de veertien ontmoetingen in de competitie in Damwoude won de thuisclub er vier, waren er ook vier gelijke spelen en wonnen de gasten er zes. De enige grote overwinning van ON viel te noteren in het kampioensjaar 02/03. Met 5-1 werden de gastheren van de mat geveegd. De e.v. ontmoeting tussen beide clubs was pas in het seizoen 14/15. Velen zullen zich de wedstrijd van 14 december 2019 nog wel herinneren. Een wedstrijd met veel opwinding en twee rode kaarten voor de gastheren. Een kwartier voor het einde stond ON nog met 2-0 achter. Maar door doelpunten van Youri Schuur in de 86e, Dennis Molema in de 90e en Fokko Kronemeijer in de 92e minuut wonnen de gasten nog met 3-2. Dit tot woede van een deel van het publiek. Die woede richtte zich met name op de scheids die de rode kaarten gaf. In september 2020 ging het er een stuk rustiger aan toe. ON nam een punt mee naar Groningen. De laatste overwinning van de gastheren komt uit het seizoen 96/97 toen Oranje Nassau met 5-0 van de mat werd geveegd. In Damwoude zijn ze dus wel weer aan een overwinning op Oranje Nassau toe.

De equipe van trainer Patrick Zwart verbaast me wel. In de eerste periode werden in 8 wedstrijden met 13 punten op een keurige zesde plek. Overwinningen op Drachtster Boys, Zeerobben, Leeuwarder Zwaluwen en vv Groningen en een gelijkspel tegen Pelikaan S leverden de Damwouders de punten op. De laatste twee wedstrijden voor de gedwongen competitiestop werd er wel verloren van WHC en Winsum. De selectie van Zwart bestaat vooral uit eigen kweek. Het is een vrij jonge selectie. In het overzicht van het eerste deel van de competitie schreef ik al het volgende:” Trainer Patrick Zwart heeft blijkbaar de ploeg op het goede spoor gekregen en succesvol de jeugd ingepast. In plaats van bijvoorbeeld een veertiende plek, mijn verwachting was in ieder geval ergens onderaan, staan de Damwalders voorlopig keurig zesde. In de selectie van Zwart zitten ook spelers als de snelle vleugelspeler Vincent Hoekstra, die in de voorhoede een goed koppel vormt met Hedgar Hoekstra. Samen zijn deze spelers goed voor acht doelpunten. De routine komt van spelers als Pieter Wessel Dijkstra (30) en Hedzer Prins (29). In de voorbereiding op het tweede deel van de competitie speelde de ploeg uit Damwoude drie oefenwedstrijden. Leovardia en Zwaagwesteinde werden verslagen en tegen Sc Genemuiden werd verloren.

Dat Oranje Nassau niet met een gerust gevoel naar Damwoude afreist lijkt me duidelijk. Bijvoorbeeld om de eerder genoemde reden dat de ploeg van voormalig trainer Patrick Zwart de oranjehemden niet zo ligt. Daarnaast kun je constateren, dat de afgelopen drie oefenwedstijden niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. Daar zijn allerlei redenen voor te noemen, maar daar gaan we nu niet op in. Overigens even terzijde een supporter merkte zaterdag op dat je voor doelpunten bij Oranje Nassau moest zijn. In de drie oefenwedstrijden werd maar liefst twintig keer gescoord. Helaas vielen de doelpunten vooral in het voordeel van de tegenstanders. En dan begin je niet zo lekker aan de start van het resterende deel van de competitie.

De staf zal deze week nog wel wat zaken recht moeten zetten. Het vertrouwen heeft ongetwijfeld een deuk op gelopen. Afgelopen zaterdag begon ON nog goed. Het had zeker wel op voorsprong kunnen komen. Maar als daarna binnen 18 minuten drie keer wordt gescoord door de tegenstander zakt de moed je wel in de schoenen natuurlijk. Van mijn kant wil ik zeker ook nog iets positiefs zeggen over de tweede helft. ON kreeg een aantal kansen, die de score iets dragelijker gemaakt zou hebben. En de eindstand van de tweede helft was 0-1. Laat de ploeg zich daar aan vastklampen! Moed verloren is al verloren. En elke wedstrijd begint weer op 0-0 en geeft dus de kans de negatieve spiraal van de laatste weken om te zetten in een positieve. Maar er moet, zoals een niet spelend selectielid zaterdag opmerkte, wel iets veranderen. Daar zullen de trainers Heerlijn en Van der Sluis het wel mee eens zijn. Laten we hopen, dat de staf dat voor zaterdag voor elkaar krijgt. Dan kan Oranje Nassau met een geruster hart afreizen voor de match tegen Broekster Boys. Een overwinning op de Damwalders zou overigens betekenen, dat Oranje Nassau Broekster Boys voorbij gaat op de ranglijst. Dat geeft ook wel het belang van deze ontmoeting aan!

Let op, de wedstrijd op Sportpark Damwoude begint op de ongebruikelijke tijd van 14.00 uur. Het sportpark vind je aan de Lytse Loane 124 in Damwald. Scheidrechter Kevin Moed zal de wedstrijd in goede banen moeten leiden. Zijn assistenten zijn nu nog niet bekend.

KNVB info ON1