De laatste week van het jaar wordt er altijd op vele manieren teruggekeken naar het bijna voorbije jaar. Dit jaar doe ik daar ook een keer aan mee. Nu het voetballen voor 2021 voor alle teams van Oranje Nassau is gestopt, wordt het tijd om eens te kijken hoe de verschillende ploegen van Oranje Nassau er voor staan. Aan het eind een klassement van alle veldteams gerelateerd aan het aantal punten per wedstrijd.

Door Siemon Aikema

Het hoogst spelend team bij Oranje Nassau is vrouwen 1. De meeste ploegen in de hoofdklasse A hebben acht wedstrijden achter de rug. De vrouwen doen het tot nu toe uitstekend met zes overwinningen, een gelijkspel en een nederlaag. Met 19 punten leiden ze ook het klassement met twee punten voorsprong op nummer 2 ACV.

In de eerste klasse B speelt vrouwen 2 ook een belangrijke rol. Deze ploeg heeft in zeven wedstrijden nog niet verloren. Wel werd er twee keer gelijkgespeeld maar ook vijf keer gewonnen. Ook vrouwen 2 gaat op kop, met een puntje voorsprong op SC Klarenbeek.

In de eerste klasse E bij de mannen staat Oranje Nassau 1 op een negende plek. En dat is waarschijnlijk lager dan de spelers, staf en volgers vooraf hadden gedacht. Drie keer werd er gewonnen, verloren en gelijk gespeeld. Wat dat betreft heeft het team het goed verdeeld.

Vrouwen 3 speelt in de derde klasse N. Zij staan op een zesde plek met vier overwinningen en drie nederlagen. Ze hebben echter een wedstrijd minder gespeeld dan de teams direct boven hen. Kijken we alleen naar de verliespunten, dan gaan ze Bedum en Potetos nog voorbij en staan ze zelfs vierde.

Ook vrouwen 4 speelt in de derde klasse. Zij komen uit in de O klasse. Dit team heeft in 7 wedstrijden nog geen wedstrijd verloren. Vier keer werd er gewonnen en drie keer eindigde de wedstrijd onbeslist. Resultaat een zesde plek op de ranglijst, maar ook hier minder verliespunten dan nummer 4 Hardegarijp en evenveel verliespunten als nummer 2 Zuidhorn.

In de vierde klasse bij de mannen komen Oranje Nassau 2 en Oranje Nassau 4 uit in de zelfde klasse namelijk 4-11. Het tweede staat op een tweede plek met één wedstrijd meer en twee punten minder dan ONR 3. Het vierde vinden we op een tiende plaats met één overwinning, twee gelijke spelen en vijf nederlagen.

Oranje Nassau 3 speelt in de vierde klasse 10 met nog alle kans op een hoge klassering. Dit team heeft twee wedstrijden minder gepeeld dan The Knickerbockers 13, en één puntje minder. Het derde heeft tot nu toe alles gewonnen. Op naar de derde klasse? Nou de competitie is nog lang, tenminste als hij wordt uitgespeeld.

Vrouwen 5 voetbalt in de vijfde klasse. Ze hebben tot nu toe drie keer gewonnen een keer gelijkgespeeld en twee keer verloren. Hun achtste plaats op de ranglijst is een beetje vertekend, omdat de meeste ploegen al meer wedstijden hebben gespeeld. Koploper Bedum en nummer 3 The Knickerbockers hebben evenveel verliespunten, Groen Geel is de enige ploeg in deze klasse die minder verliespunten heeft. Nog alle kans voor dit team om hogerop te komen.

Mannen 5 speelt ook in de vijfde klasse. Na 9 wedstrijdronden staan ze op een keurige vierde plek. Dat danken ze aan de zes behaalde overwinningen. De resterende wedstrijden gingen helaas verloren.

De mannen van het zesde voetballen uiteraard ook in de vijfde klasse. Negen wedstrijden leverden twee overwinningen, twee gelijke spelen en vijf nederlagen op. Door deze resultaten staan ze voorlopig op een gedeelde negende plek.

Ook mannen van ON 7 spelen hun wedstrijden in de zesde klasse. Tien wedstrijden leverden de ploeg tien punten op. Drie keer werd er gewonnen en zes keer verloren. Blijft nog een gelijkspel over. E staan op dit moment op een tiende plek.

Dan nog het achtste elftal dat ook uitkomt in die zesde klasse. Dit team doet nog mee om de bovenste plaatsen en staat voorlopig derde. Qua verliespunten doen ze het zelfs beter dan koploper Glimmen. Maar daar tussen staat ook nog Wildervank dat evenveel punten heeft (18) maar een wedstrijd minder gespeeld. Het achtste won zes keer en verloor twee keer van ploegen die nu lager op de ranglijst staan. Kijken we naar de stand in deze klasse, dan valt het geringe verschil op tussen de nummers 1 en 5, slechts 4 punten met daarbij aangetekend dat de nummers 4 en 5 nog een wedstrijd te goed hebben.

Het 30+ team van de vrouwen hebben het in de reeks prima gedaan. Van de 16 wedstrijden werden er 15 gewonnen. Alleen de vrouwen van Stadspark wisten een gelijkspel in de wacht te slepen. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat dit team de najaarsreeks heeft afgesloten met een eerste plaats.

Ook de ouderen bij de mannen (35+) deden het goed. Maar wel iets minder dan de vrouwen. Tien keer werd er gewonnen, twee keer gelijkgespeeld en vier keer verloren. Met 32 punten wonnen ze wel de najaarsreeks, met een voorsprong van acht punten op Amicitia, dat twee keer van dit team wist te winnen.
Opvallend is dat twaalf van de vijftien teams een positief doelsaldo hebben. Het positieve doelsaldo van +66 van Vrouwen 30+ is verreweg het best, maar zij hebben natuurlijk ook meer wedstrijden gespeeld. Mannen 3 heeft het relatief het beste gepresteerd, zijn hebben een gemiddelde wedstrijdscore van drie punten!

Hieronder de stand van de competitie van alle teams van Oranje Nassau, waarbij ik uitga van het gemiddeld aantal punten per wedstrijd. Als dat gelijk is beslist het doelsaldo.

  Team Wedstrijden Punten Gemiddeld Doelsaldo
1 Mannen 3 6 18 3 +26
2 Vrouwen 35 + 16 46 2,88 +66
3 Mannen 2 10 25 2,5 +31
4 Vrouwen 2 7 17 2,43 +11
5 Vrouwen 1 8 10 2,38 +24
6 Mannen 8 8 18 2,25 +19
7 Vrouwen 4 7 15 2,14 +21
8 Mannen 5 9 18 2 +16
9 Mannen 35+ 16 32 2 +13
10 Vrouwen 3 7 12 1,71 +9
11 Vrouwen 5 6 10 1,67 +1
12 Mannen 1 9 12 1,33 +4
13 Mannen 7 10 10 1 -29
14 Mannen 6 9 8 0,89 -12
15 Mannen 4 8 5 0,63 -16

Verdien €50

AANMELDEN NIEUWSBRIEF
Waarvoor aanmelden?
Please wait

Royal Sponsor

Prince Sponsor