Allemaal wat ouder, grijzer en/ of kaler. Hier en daar een extra randje welvaartsvet. Dat was het beeld gisteren in Restaurant de Rietschans aan het Paterswoldsemeer. De gelegenheid: de reünie van het legendarische kampioensteam uit 1981. In dat jaar werd de promotie naar de eerste klasse bewerkstelligd, het toenmalig hoogste landelijke amateurniveau.

Verslag van Johan Lindemulder

En dat gebeurde onder leiding van Dick van Vlierden, de trainer die maar liefst 8 seizoenen de scepter zwaaide op Coendersborg. Met een team dat bestond uit merendeels vanaf de jongste jeugd bij Oranje Nassau groot geworden spelers. Met namen als Bert Mooibroek (2x), Gerard Molenaars, Koos(je) Ritzema, Jaap Hindriks, Egge Knol, Gerard Schoep, Tom Wonderman, Hans Groothuis en Johan Lindemulder. Aangevuld met enkele spelers die van buitenaf werden aangetrokken door het aantrekkelijke spel dat ON speelde: de geroutineerde keeper Roelof Hoekman, wervelwind Sietze Oosterhaven, Erik Mulder en stoere linkspoot Hans Robben (inderdaad, zijn zoon had het niet van een vreemde…). Op de reünie daarnaast ook nog enkele spelers die in de periode daarna mooie tijden met Dick meemaakten: Gerrit Raaben, John Wind, Bert Vos (ja, die trainer van Winsum) en Bert van Dijken.

Na het welkomstwoord van initiatiefnemer Sietze Oosterhaven volgden geanimeerde gesprekken en werden vele anekdotes opgehaald. Dick van Vlierden had een stapel plakboeken meegebracht, en ook het volledige script van de bonte avond tijdens zijn afscheidsweekend op Schiermonnikoog. Ook dat hielp erg mee om alle aangedikte verhalen nog eens met elkaar op te halen. Het geheugen van de heren op leeftijd werd getest met ‘De grote Oranje Nassau Quiz’, gemaakt en aan elkaar gepraat door mede-organisator Johan. De winnaar? Team Sietze, maar dat was volstrekt onbelangrijk.

Dick werd vervolgens toegesproken door Johan. Hij kreeg uit zijn handen de jubileumboeken 75 én 100 jaar Oranje Nassau. En daarnaast een trofee als een soort oeuvreprijs, zeg maar de Nobelprijs voor de voetballerij: ‘The best trainer ever’. In zijn licht geëmotioneerde dankwoord haalde Dick aan hoe uniek deze periode ook in zijn trainersloopbaan is geweest. Met prachtig voetbal, een hecht team en toeschouwersaantallen waarvan ON tegenwoordig alleen maar kan dromen. Daarna werden de gesprekken onder het genot van een borrel en een hapje nog geruime tijd voortgezet. En toen was het vijf uur, veel te vroeg maar het onverbiddelijke einde vanwege de Corona-regels. Twee uurtjes later hoorden we dat Nederland in lockdown ging; de organisatie had een gelukkige hand qua timing…!

De foto's van huisfotograaf Bert Postma geven een mooie impressie van een zeer geslaagde middag.

Hieronder nog als toegift een persoonlijk verhaal van de eerder genoemde huisfotograaf.

Warmte

Nog even een kleine aanvulling op de tekst van Johan Lindemulder. Ik heb er boven gezet WARMTE. Toen ik de Rietschans betrad en de ruimte binnenstapte, waar de feestelijke reünie plaats vond, kreeg ik een nostalgisch vreemd gevoel over me. En zonder sentimenteel te worden, ik kreeg een brok in de keel. Een gevoel dat ik al sinds lang niet meer bij MIJN club Oranje Nassau heb gevoeld. Een groep mannen ontmoeten van 40 jaar geleden, waar ik eigenlijk geen andere band mee had als supporter van hen te zijn en niet te vergeten, we waren clubgenoten. Hoogst verrast b.v. door de aanwezigheid van Bert{je} van Dijken, die ik nog als speler in mijn A1 gehad heb en min of meer mijn pleegzoon geworden is. Fijn weer gesproken te hebben met b.v. Erik Mulder, de kleur van zijn haar iets veranderd, maar de lange blonde manen van toen, kon je er nog in herkennen. Maar de herkenning met iedereen, die wederzijds was, heeft iets bij me losgemaakt. Neem b.v. trainer Dick van Vlierden, die altijd met zijn vrouw aanwezig was op de kaart en sjoelavonden van de club, met een gedeelte van zijn selectie. Je kunt het je niet meer voorstellen. Ik moet stoppen, want er zijn nog wel duizend regels over deze kerels te schrijven. Dank dat ik de foto’s mocht maken en er twee uurtjes bij mocht zijn.

Bert Postma.

Verdien €50

AANMELDEN NIEUWSBRIEF
Waarvoor aanmelden?
Please wait

Royal Sponsor

Prince Sponsor