Omdat de competitie van de eerste klasse E ‘voorlopig’ voortijdig is stilgelegd, hebben de meeste ploegen negen omn plaats van 11 wedstrijden gespeeld. Tijd voor een tussenevaluatie mede n.a.v. de eerder verschenen voorbeschouwing van september j.l. Mijn verwachtingen zijn, dat is me al wel duidelijk, niet helemaal (of helemaal niet, net wat je wilt) uitgekomen.

Door Siemon Aikema

Opnieuw blijkt, dat 1E tot nu toe weer een spannende competitie is geweest. Iedereen kan bijna van iedereen winnen, behalve van Olde Veste ’54. Persoonlijk denk ik ook dat ik deze ploeg het meest heb onderschat. In plaats van ergens in de middenmoot staan de Steenwijkers fier aan kop met een voorsprong van vier punten op naaste belager WHC. Twee gelijke spelen en zeven overwinningen leverde het team een periodetitel en de officieuze titel herbstmeister op. Daarvoor de oprechte felicitaties vaar de mannen van trainer Dick Krommenhoek.

Mijn inschatting vooraf was, dat WHC, Pelikaan S, Blauw Wit 34 en Oranje Nassau zouden gaan uitmaken wie aan de top zou staan. Oranje Nassau is van deze ploegen het team dat qua punten het meeste uit de toon valt, ze staan gedeeld zevende, een goede middenmoter dus. Ook Pelikaan S staat niet in de top vier, maar door een overwinning op de gestaakte wedstrijd tegen FC Burgum (het stond 2-2) zouden de mannen uit Oostwold toch op een derde tweede plaats kunnen komen. Baluw Wit en WHC voldoen op dit moment wel aan mijn verwachting. Naast d’ Olde Veste is ook PKC ’83 een ploeg die positief verrast. De stad-Groningers staan nog net in die top 4..

Kijken we naar de ploegen die volgens mij echt in het linker rijtje horen (zeg maar tot en met de zesde plek) dan vallen zowel FC Burgum en vv Groningen buiten de boot. Met name Burgum stelt teleur met slechts vijf punten uit acht wedstrijden, Groningen staat tiende maar heeft nog een wedstijd te goed die hen op een gedeelde zevende plek kan brengen. Een tweede verrassing voor mij is wel het goede optreden van Broekster Boys. Trainer Patrick Zwart heeft blijkbaar de ploeg op het goede spoor gekregen en succesvol de jeugd ingepast. In plaats van bijvoorbeeld een veertiende plek, mijn verwachting was in ieder geval ergens onderaan, staan de Damwalders voorlopig keurig zesde.

Voor een plek in de middenmoot (plaats 7 t/m 10) had ik naast Olde Veste ’54 en PKC gedacht aan Zeerobben, Drachtster Boys en Winsum. Zeerobben stelt voorlopig echter het meest teleur met slechts drie punten. De Harlingers hebben echter nog wel twee wedstrijden te goed, dus ze kunnen nog ietsje stijgen. Drachtster Boys en Winsum staan voorlopig negende en achtste, maar ook hier heeft het team van scheidende trainer Ommar Jager nog een wedstrijd te goed. Ze kunnen ook nog op een gedeelde zesde plaats terecht komen. Balk en Leeuwarder Zwaluwen staan in mijn voorspelling in het rechter rijtje, En daar staan ze op de ranglijst ook met resp. zeven en negen punten op een twaalfde en een elfde plaats.
Samenvattend zou je kunnen zeggen, dat ik er op bepaalde plekken behoorlijk naast zit. Maar toch schrijf ik geen nieuwe voorbeschouwing. Als ik dat wel zo doen, dan zou ik Olde Veste ’54 in de rij van de favorieten voor de topplaatsen zetten. Maar het seizoen is nog maar voor 1/3 deel gespeeld dus er zijn voor alle ploegen nog volop kansen. Laten we hopen, dat er na deze vroege winterstop wel weer gevoetbald kan worden, al ziet het er voorlopig niet positief uit.

Nog enkele statistieken:
In totaal zijn er 120 wedstrijden gespeeld. Daarin werd 213 keer gescoord, dat is ruim 1,77 doelpunten per wedstrijd. Uitschieters warende acht goals van Pelikaan S tegen Balk en de zes van Drachtster Boys tegen Blauw Wit ’34. WHC (2x), Zeerobben en Oranje Nassau wisten in één wedstrijd vijf keer te scoren. Naast Pelikaan S – Balk was ook Oranje Nassau – Pelikaan S goed voor acht doelpunten, maar die goals werden keurig verdeeld over de twee ploegen. WHC scoorde in totaal 27 keer, gevolgd door Pelikaan S met 26. Burgum is met 6 doelpunten de minst scorende ploeg, gevolgd door Leeuwarder Zwaluwen en Balk, zij scoorden eentje meer. Topscorer is op dit moment Stef van Oene van WHC met 9 doelpunten. Ruendel Martina van Oranje Nassau maakte er 7 en Rick Schaaphok van Winsum 6 keer. Zes spelers hebben 5 keer gescoord

Het zal niet zo verrassend zijn, dat de verdediging van Olde Veste het minst werd gepasseerd. Slechts 5 keer werd doelman Holleboom gepasseerd. Daarna komen door WHC (9), Pelikaan S en vv Groningen(ieder 13). De meestetegengoals vielen achter de doelman van  Balk (23)  verrassend gevolgd door PKC ’83 met 20 tegengoals. Daarna volgt Winsum, dat team moest 18 goals toestaan.

Tenslotte nog de gele en de rode kaarten die in de 120 wedstrijden zijn gegeven:
Door de scheidsrechters werden 11 direct rode kaarten getrokken. Eén team kreeg 3 keer rood en twee ploegen 2 keer, dan blijven vier ploegen met 1 keer rood over. De andere zeven ploegen kregen dus geen rode kaarten voorgeschoteld.
Bij de gele kaarten heb ik ook geteld de gevallen waarin twee keer geel werd getrokken voor de zelfde speler. In totaal kregen spelers 187 keer een gele kaart. Dat is ongeveer 1,5 kaart per wedstrijd. Opvallend vind ik dat Zeerobben, dat onderaan de ranglijst staat de lijst aanvoert van de minste gele kaarten, zes gele kaarten. Complimenten daarom voor de Harlingers. Ze worden gevolgd door Drachtster Boys en Olde Veste ’54 met resp. met 8 en 9 keer geel. Vier ploegen hebben vier keer een wedstrijd gespeeld, waarin ze geen gele of rode kaarten ontvingen: Burgum, Olde Veste ’54, Oranje Nassau en WHC.

Laten we hopen, dat we in 2022 weer mogen trainen en spelen. We zullen moeten afwachten hoe het verder verloopt. Vor nu fijne feestdagen en een gezond en sportief 2022.

Verdien €50