Traditioneel weer een overzicht van de prestaties van de eerste selectie van Oranje Nassau. Het jaar 2021 is voor hen qua wedstrijden afgesloten met de oefenwedstrijd tegen VEV ‘67. We beginnen deze keer met een quizvraagje. In welk jaar werden er door het eerste meer wedstijden gespeeld, in 2021 of in 2020. Wanneer je verder leest vind je het antwoord op deze vraag aan het eind van dit artikel.

Door Siemon Aikema

Ook dit jaar kijken we even terug en gaan wat statische gegevens verzamelen over de prestaties van het team. Doordat de competitie in oktober 2020 werd stilgelegd en niet weer hervat, zijn er net als in 2020 maar weinig wedstrijden gespeeld dit jaar. Daarom voor de tweede keer weer een andere terugblik. Laten we hopen, dat dit jaar de laatste keer is geweest. 2021 is vooral de tijd geweest van veelvuldig trainen. Soms in viertallen, dan weer zonder de oudere spelers, maar uiteindelijk weer met iedereen. Die periode van trainen en nog weer eens trainen werd op 29 mei afgesloten. Ruim twee maanden later werd er op 5 augustus gestart met de voorbereiding op het seizoen. Een wat andere voorbereiding dan gewoonlijk omdat de staf het belangrijk vond om gedoceerd toe te werken naar de start van de competitie. Niet iedereen had dat trouwens goed begrepen, gezien de verbazing over de ingekorte oefenwedstrijden bij sommige volgers.

In de maand augustus werden vier oefenwedstrijden gespeeld. Daarvan werden er twee verloren, één gelijkgespeeld en de laatste gewonnen. Afgelopen zaterdag werd er ook nog geoefend en dat leverde weer een gelijkspel op. De vijf oefenwedstrijden leverden daardoor vijf punten op. Het doelsaldo was 10-11. De doelpunten in de oefenduels waren verdeel over zeven spelers. Robin Brander, Ruendel Martina, Rick Wiersma scoorden elk twee keer en de overige goals werden gemaakt door Kevin Brander, Thomas Careman, Rick Boyer en David Voigt.

Begin september is tegenwoordig traditioneel de tijd van de bekerwedstrijden. Oranje Nassau speelde in die maand drie duels, die alle drie werden gewonnen. In november werd ook nog een bekerwedstrijd gewonnen zodat de balans is, vier wedstrijden gespeeld en vier keer gewonnen. In die vier ontmoetingen scoorden de mannen van Heerlijn en Van der Sluis twaalf keer en kregen ze vier keer een tegengoal te verwerken. Voor de productie zorgden vijf spelers. Rick Wiersma was het doeltreffendst met 6 goals, Ruendel Martina scoorde drie keer en Thomas Careman David Voigt en Caram Alves elk één keer.

Blijft over de competitie. De verwachtingen waren aan het begin van het seizoen bij velen hooggespannen. Maar na negen wedstrijden moeten we concluderen, dat ON nog niet die uitslagen heeft neergezet waarop werd gehoopt. Nederlagen gelijke spelen en overwinningen werden precies verdeel. In negen ontmoetingen werd er namelijk drie keer gewonnen, gelijkgespeeld en verloren. Achttien keer liet de ploeg hun aanhangers juichen en de tegenstanders troffen veertien keer doel. Het meest spectaculair was ongetwijfeld de wedstrijd tegen Pelikaan S en niet alleen om de uitslag (4-4) maar vooral ook door het scoreverloop. Ik vond de wedstrijden tegen Blauw Wit ’34 en vooral Balk de dieptepunten omdat die nederlagen pas in de blessuretijd tot stand kwamen. Jammer was ook dat vv Groningen in de blessuretijd nog gelijk wist te maken. Het zat dus niet altijd mee om het even zachtjes uit te drukken. Ook hier de doelpuntenmakers weer op een rij. Ruendel Martina liet het net zeven keer bollen, Rick Wiersma en Youri Schuur elk drie keer. Verrassend zijn wat mij betreft toch wel de twee goals van centrale verdediger Thijs Gerlofs. Ard Veenhof, Thomas Careman en Caram Alves wisten één keer een goal te maken.

Kijken we nog even naar het hele jaar 2021 dan zijn er in totaal 18 wedstrijden gespeeld. Daarvan werden er acht gewonnen, vijf gelijkgespeeld en 5 verloren. Ruendel Martina is de topscorer over 2021 met twaalf goals. Goede tweede is Rick Wiersma die elf keer scoorde. Op enige afstand staan op een gedeelde derde plaats Thomas Careman en Youri Schuur met elk drie goals. David Voigt, Thijs Gerlofs, Caram Alves en Rhobin Brander scoorden twee keer en staan daardoor op een gedeelde vijfde plaats. Blijven Ard Veenhof, Kevin Brander en Rick Boyer nog over, die alle drie eentje wisten te maken.

De winterstop is dus begonnen en de feestdagen liggen voor ons. Van mijn kant wordt het nu wat rustiger. Geen voorbeschouwingen en geen aankondigingen voorlopig. Persoonlijk had ik het liever anders gehad. Maar de wedstrijden tegen Broekster Boys, Zeerobben en vv Kollum, die gepland stonden of gepland zouden worden voor december zijn gecanceld. Wat rest is alle lezers goede feestdagen te wensen en een goed, voetbalrijk en sportief 2022. O ja en je kunt, nu de kantine wat vaker dicht is altijd nog een rondje aan de club doneren via eenrondjevoordeclub.nl Van harte aanbevolen!

Tot slot heb je nog het antwoord op de quizvraag te goed. Tussen 2020 en 2021 zit er toch nog meer verschil in het aantal wedstrijden dan ik vooraf had gedacht. In 2020 werden er 21 wedstrijden gespeeld waarvan 19 met publiek. In 2021 waren dat er slechts achttien, waarvan vijftien met publiek. Had je het goed? Helaas worden er geen prijzen uitgedeeld!

Verdien €50